Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
Скільки коштує робота мами? 47 тисяч!

Фото youtube.com.

Скільки коштує робота мами? 47 тисяч!

Я тут трохи під враженням… Маю завдання з одного тренінгу оцінити свій внесок у сім’ю у фінансовому еквіваленті, тобто вартість послуг, які надаю, займаючись домом і двома малолітніми дітьми

Спочатку я подумала: «Ну, тягну, на кілька тисяч, мабуть». Потім присвятила багато часу збору інформації про норми й актуальну оплату праці, вираховувала, скільки часу в різні дні особисто приділяю на ті чи інші дії, обчислила за складними формулами час і результативність. Словом, промучилася з підрахунками, але коли звела в екселі — емоціям не було меж!

Наведу найпримітивніші «жіночі» завдання з моїми особистими годинами:

1. Догляд за дітьми (1,5 і 5,5 року): 14 годин на добу*30 днів*70 грн = 29 400 грн.

2. Господарство. Тут складніша формула насправді, і норма погодинної оплати за часом не адекватна, бо прибирання рахують за площею, інші дії теж від результату, а не скільки ти цим була зайнята, та й інтенсивність навантаження протягом місяця різна. Тому я беру орієнтовно 1—6 годин на добу*30 днів = 8600 грн

3. Готування їжі із закупками: 70 год на місяць *130 грн = 9100 грн.

Загалом 47 100 грн/міс. СОРОК СІМ ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ!

У розрахунках я відмінусовувала середню кількість годин, які чоловік проводить із дітьми без мене, коли він готує основну страву (а готує він чудово), коли прибираємо разом. Його внесок у цьому наборі дій близько 15 тис. грн/міс. І я це дуже ціную. Скажу ще, що брала розцінки оплати праці ближче до нижньої межі, бо, можливо, я не дуже впевнена у своїй супер–якості як надавача послуг, та й не можу об’єктивно оцінити пророблену роботу. І час я рахувала в «ідеалі», але життя не таке просте: бувають і «температурні» ночі, і нічні вставання попити водички, і дні, коли все летить шкереберть.

«Мама вдома» — це далеко не тільки «нагодувати–прибрати–нагля­нути». Це величезне емоційне навантаження, посилене контролем, відповідальністю і постійним прийняттям рішень у майже всіх сферах життя сім’ї.

Також слід звернути увагу, що я не врахувала і не оцінила вартість роботи мами як «менеджера» сфер відпочинку/дозвілля, освіти, здоров’я, логістики сім’ї, бо просто не знаю, як це правильно порахувати. Поки що. :) Бо, погодьтесь, «мама вдома» — це далеко не тільки «нагодувати–прибрати–нагля­нути». Це величезне емоційне навантаження, посилене контролем, відповідальністю і постійним прийняттям рішень у майже всіх сферах життя сім’ї.

Та що казати — я ніколи не дивилась на свій внесок у життя родини з такого боку!

У мене в голові зараз дуже багато хаотичних думок на цю тему, але завершу допис так:

«Дівчата, цінуйте себе!»

А як ви вважаєте, чого варта праця мами?

Галина САМЧУК, facebook.com

Telegram Channel