Екзотична гостя на нашому столі
Пізньої осені, коли нашим садам, за висловом Ліни Костенко, «вже навіть яблучко не сниться», на полицях супермаркетів, немов уособлення сонця, з’являються м’ясисті помаранчеві плоди з терпкуватим смаком – хурма. Цей фрукт із далеких тропіків зазвичай їдять сирим. Але мало хто знає, що це ще й чудовий інгредієнт для кулінарних шедеврів, який додають у джеми, варення, салати, десерти, випічку й соуси. А якщо хочете ласувати хурмою і в інші сезони, приготуйте з неї сухофрукти. Дітям неодмінно сподобаються солодощі з цими соковитими ягодами, а оригінальні закуски приємно здивують гостей. Отож радуйте рідних, пригощайте друзів і самі їжте на здоров’я!
Салат «Щедрість»
Інгредієнти: 1 хурма, 1 куряче філе запечене, 100 –120 г кореня селери, 1 маленька цибулина, 30–40 г волоських горіхів, 2 ст. л. майонезу, 1 ч. л. меду, 0,5 ч. л. соку журавлини (або граната чи лимона).
Приготування. М’ясо і цибулю нарізати соломкою, хурму – невеликими скибочками, селеру потерти на крупну тертку або тертку для корейської моркви. Горіхи підсушити в духовці і подрібнити. Все змішати і заправити соусом з майонезу, меду і соку.
Тріска, запечена з хурмою
Інгредієнти: 1 велика стигла хурма, 1,5 кг філе тріски, 1 зубчик часнику, по 40 мл соєвого соусу і оливкової олії, щіпка улюблених прянощів, 1 чайна ложка сухого імбиру в порошку.
Приготування. Рибне філе наріжте невеликими шматочками. Із 30 мл соєвого соусу, оливкової олії, імбиру та інших прянощів (можна взяти коріандр, материнку, гвоздику, розмарин) приготуйте маринад і на 20 хвилин покладіть у нього філе. Сіль додавати не обов’язково, достатньо соєвого соусу. Розігрійте духовку. З хурми зніміть шкірку, наріжте плід скибочками. Промариновані шматочки тріски викладіть на деко, накрийте подушкою з хурми і запікайте 30 – 35 хвилин при температурі 180°. Дістаньте з духовки і зробіть соус: запечену хурму перетріть на пюре, додайте решту соєвого соусу і подрібнений часник. Все добре перемішайте і подавайте до риби в окремому посуді.
Салат «Диво»
Інгредієнти: 1 велика хурма, жменя волоських горіхів (або фісташок), 1 помідор, 200 г моцарели, жменя темного винограду без кісточок, зелень (рукола або ін); для заправки: по 1 ч. л. соку лайма і діджонської гірчиці (із зернами), 1 ст. л. оливкової олії.
Приготування. Хурму і помідор наріжте скибочками, сир – кубиками. Із соку лайма, гірчиці та оливкової олії приготуйте заправку. Кілька горіхів відкладіть для оздоблення, а решту посічіть ножем.Змішайте подрібнені інгредієнти із заправкою. Ягоди винограду і зерна горіхів, що залишилися, порозрізайте навпіл. Листям руколи вистеліть тарілку, зверху викладіть салат і прикрасьте виноградом та горіхами.
Золотиста курочка
Інгредієнти: 3–4 хурми середньої величини, 1 велика або 2 менші цибулини, тушка курки (приблизно 1,5 кг), сіль, мелений чорний перець – за смаком.
Приготування. Для маринаду хурму розрізати на четвертинки, зняти шкірку і видалити кісточки. Цибулю очистити, нарізати на невеликі шматочки. Подрібнити у блендері хурму і цибулю. Курку вимити, розрізати на порційні шматочки, кожен натерти сіллю і меленим чорним перцем. Укласти їх у глибоку миску, залити маринадом із хурми і поставити в холодильник на 2 години. Розігріти духовку до 180 градусів, змастити деко олією, розкласти на ньому шматочки курки разом із маринадом і запікати до утворення рум’яної скоринки. Якщо м’ясо підгоратиме, підлити на деко трохи води.
Ванільні сирники з хурмою
Інгредієнти: 400 г сиру, 1 велика стигла хурма, 2 яйця, по 4 ст. л. борошна і манної крупи, щіпка ванільного цукру, по 2 ст. л. цукру і насіння кунжуту, масло (вершкове і рослинне) для смаження.
Приготування. Хурму промийте, очистіть від шкірки і наріжте на дрібні кубики. Сир розімніть виделкою і ретельно перемішайте з цукром, збитими яйцями і ваніллю. Потім введіть у сирну масу шматочки хурми, всипте борошно і ще раз усе перемішайте. Сформуйте сирники, обваляйте їх у кунжуті і манній крупі й обсмажте до рум’яної скоринки на суміші масла і рафінованої олії. Це додасть їм ніжного вершкового смаку. Десерт виходить не надто солодким, тому подавати його можна з розтопленим медом, малиновим варенням або абрикосовим джемом.
Хурма, запечена у сметанному соусі
Інгредієнти: 6 середніх плодів хурми, 2 яйця, по щіпці ванільного цукру і кардамону, 2 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукрової пудри, сік і цедра одного лимона, 1 скл. цукру, 50 г меду, 1 скл. сметани, шматочок вершкового масла, панірувальні сухарі.
Приготування. Хурму помийте, викладіть у сотейник і залийте водою, яка повинна покривати плоди повністю, додайте цукор, сік і цедру лимона, доведіть до кипіння, вимкніть вогонь, накрийте посуд кришкою і дайте постояти 30 хвилин. Потім дістаньте плоди з маринаду, зніміть з них шкірку. Яйця збийте з медом, додайте борошно і сметану. Форму для випічки застеліть пергаментом, змастіть маслом, посипте сухарями, викладіть хурму, полийте сметанним соусом і запікайте при температурі 170° протягом 20–25 хвилин. Подавайте десерт, посипавши цукровою пудрою, змішаною з кардамоном і ванільним цукром.
До речі
Якщо вам не подобається терпкий смак хурми – потримайте її день-другий у холодильнику, терпкість зникне. А ще радять помістити плід у морозильну камеру на кілька годин, затим покласти в гарячу воду – і хурма буквально танутиме в роті.
При виборі хурми пам’ятайте, що якісний плід гладкий, м’ясистий, насиченого кольору. Про його стиглість свідчить м’якість. Недостиглі плоди містять багато таніну і тому дуже терпкі.
Цікаві факти
▶З латині слово «хурма» перекладається як «їжа богів» або «божественний вогонь».
▶Найпоширеніша ця рослина у тропіках, а найбільш різноманітна — у Південній Азії. Існує близько 725 її видів, які ростуть у різних куточках світу і не обов’язково мають яскравий помаранчевий колір. Наприклад, хурма мушмулеподібна з африканської савани в діаметрі всього близько 30 мм і має при повному дозріванні пурпурове забарвлення.
▶Хурму культивують багато століть. Наприклад, у Китаї вона має понад 2000-річну історію. У цій країні рослині приписують 4 «чесноти»: довго живе, тіниста, служить місцем для гніздування птахів і не боїться комах-шкідників.
▶У кулінарії з м’якоті цього плода готують мармелад, желе, патоку, вино, сидр і навіть пиво. Обсмажене і подрібнене насіння хурми використовують як замінник кави.
▶Вважається, що вона має чимало цілющих властивостей. Наприклад, допомагає при розладі шлунка, знижує температуру, тиск, полегшує кашель тощо.
▶Медицина підтверджує, що завдяки наявності в її складі глюкози і фруктози хурма підтримує в нормі серцево-судинну систему, нормалізує рівень цукру в крові; магній знижує ймовірність утворення каменів у нирках; численні вітаміни плода забезпечують тонізуючу і загальнозміцнювальну дію на організм.
▶При проблемах із нервовою системою слід обов’язково включити в раціон хурму: вона володіє заспокійливим ефектом і одночасно підвищує працездатність.
▶Тропічний фрукт здатний знешкоджувати такі бактерії, як золотистий стафілокок і кишкова паличка.