Курси НБУ $ 41.84 € 43.51
Хочете щось незвичайне? Тоді вам до майстрині Ірини Данилюк!

Кондитерські вироби пані Ірини — справжні витвори мистецтва.

Фото Мирослави ЦЮП’ЯХ.

Хочете щось незвичайне? Тоді вам до майстрині Ірини Данилюк!

Жителька села Кропивники Шацького району випікає солодкі шедеври – торти, короваї і медові пряники, які стають окрасою сімейних свят, весіль і корпоративів. Сусіди, родичі, друзі, знайомі, які хоч раз скуштували кондитерські вироби цієї майстрині, замовляють їх у неї знову і знову. Вони смачні, вміло оздоблені, а головне — ​випечені з душею. Такими їх робить любов пані Ірини до кулінарного мистецтва і задоволення, що її солодощі дарують людям радість

Перший свій торт жінка спекла на хрестини дитини, яка цьогоріч пішла до школи, тобто 6 літ тому.

— А почалося все з того, що моя кума привезла на день народження торт, на якому красувалися візерунки з масляного крему. Я була настільки вражена оформленням виробу, що захотіла сама створити щось схоже. Відтоді стала шукати в інтернеті різні рецепти, поради, дивитися відео з майстер-класами, — пригадує пані Ірина.

Медові пряники можуть зберігатися кілька місяців.
Медові пряники можуть зберігатися кілька місяців.

 Тепер випікає дивовижні торти: і класичні, і «сюжетні», залежно від події, на яку вони згодом потрапляють. Для оздоблення використовує солодку мастику — ​її принципово сама не виготовляє, а замовляє через інтернет. Купована якісніша і смачніша — ​це порада досвідчених українських кондитерів. Оформляючи торти, Ірина безмежно фантазує.

Родина схвалює захоплення мами, тим більше, що всі доньки працюють у кулінарії.

— Коли просять зробити виріб за картинкою, це мене заганяє в рамки, і відповідно результат не дуже радує. А коли кажуть: «Хочемо щось незвичайне!», тоді вже моя творчість проявляється сповна, — каже майстриня.

Схожа ситуація і з короваями. Колосочки, квіточки, листочки, виноград, стрічки — ​всі ці маленькі деталі, поєднуючись, у процесі створюють на виробі досконалі візерунки і об’ємні картини. Одним із шедеврів пані Ірини — ​триярусним розкішно прикрашеним короваєм — ​мали змогу милуватися цього року учасники і гості традиційного на Волині фестивалю «Український коровай-сузір’я».

А нещодавно у список кондитерських виробів нашої землячки ввійшли медові пряники.

— Не чула, щоб у Шацькому районі хтось їх випікав. А мене це дуже зацікавило. Ще наші предки готували такі смаколики на зимові свята, а можна було їх з’їсти аж наступного Нового року. Це й іграшка, й подарунок, і солодощі, — розповідає жінка.

Перші свої пряники представила майстриня декілька років тому в день святого Миколая. Солодкі подарунки від Ірини Данилюк отримали тоді всі маленькі парафіяни Свято-Дмитрівського храму села Прип’ять. Вони були недосконалі, але, як стверджує жінка, загорілася бажанням навчитися їх робити. Побувала на курсах, які проводили відомі майстрині України.

— У мене немає освіти кон­дитера, а без базових знань дуже важко вчитися з інтернету. Тому майстер-класи досвідчених кулінарів мені дуже допомогли, — ​зізнається пані Ірина.

Сам процес приготування аж до отримання готового розмальованого виробу займає багато часу. Тісто пряничне — ​особливе. Для нього потрібно дуже багато якісного натурального меду, масло, яйця, імбир, мускатний горіх і навіть чорний і червоний перець. Мед тут є своєрідним консервантом, тому пряники можуть зберігатися до року і залишатися смачними. Для приготування глазурі жінка використовує білок та цукрову пудру, але є й інші натуральні домішки. Найскладніше — ​наносити на виріб малюнок: це вимагає чимало часу для висихання шарів глазурі та окремих елементів. Картинка має бути кольоровою, для цього застосовуються натуральні харчові барвники, які не викликають алергії і є безпечними навіть для маленьких діток.

Першими дегустаторами солодощів є чоловік, з яким, до речі, 7 листопада пані Ірина відзначила срібний ювілей подружнього життя, і четверо дітей: доньки Анна, Оксана, Галина і син Ілля. Родина схвалює захоплення мами, тим більше, що всі доньки працюють у кулінарії, полюбили її смаколики й односельці.

Ірина Данилюк уже має перші замовлення. З’являються і нові. А ще майстриня почала продавати свої солодкі шедеври на Шацькому ринку. Відвіду­вачі в захваті від її виробів, проте кажуть, що трохи дорогі. Та натуральні продукти не дешеві, тому й ціна така. Утім, попит на красиву і смачну випічку є.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

 

 

Telegram Channel