Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
«Треба вирощувати те, за що люди готові платити гроші»

Дайкон – нове захоплення фермера.

Фото: Олександра ДУРМАНЕНКА.

«Треба вирощувати те, за що люди готові платити гроші»

Олег Галасун (на фото) із Чарукова Луцького району плекає мускатні гарбузи і експериментує з новими культурами

Представляти цього господаря читачам нема потреби. Про заступника голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині ми писали не раз. А нещодавно завітали на обійстя Галасунів, аби побачити, як він квасить капусту (читайте в нашому новому виданні «Читанка для всіх» публікацію «Чоловіків, які «квасять», – чимало. А от капусту квасити вміє далеко не кожен!»). Заодно заглянули і в теплицю, де рівними рядами вишикувався дайкон (японська редька). Олег підходить до грядки і зриває кілька коренеплодів. Вони всі як на підбір: рівненські, гладенькі, середнього розміру.

Дайкон, як намальований!

 — Для цієї культури використовую гібридне корейське насіння. Тому й плоди виростають один в один. Саме такі затребувані на ринку. Треба вирощувати те, за що люди готові платити гроші, — ​каже Олег Миколайович. — ​Дайкон не весь зберемо, а частину залишимо, щоб побачити, як він себе вестиме за низьких температур, як буде зберігатися.

Поряд — ​пізні огірки. Їх висадили на пробу. При цьому треба зважати, каже пан Олег, що різні культури за однієї температури почуваються інакше. Скажімо, при 10 градусах тепла огіркам погано, кріп почорніє при 0, а дайкон за такої ж температури не змінюватиметься.

І дайкон, і малина є лише допоміжними культурами, які плекають, щоб можна було продукцію на ринок возити постійно. А основний овоч — ​все-таки капуста — ​квашена та свіжа.

Неподалік випнулася малина. Запитую, чому вона в теплиці. Господар відповідає, що так ягоди швидше дозрівають. Торік уже в травні господар продавав ранню малину по 100 гривень за кілограм.

В теплиці зеленіє ще чимало овочів.

Зауважуємо: теплиця доволі висока, тож її важче обігріти. Але й це має своє раціональне пояснення. Висока споруда дає можливість краще регулювати температурний режим. Якщо влітку під коньком дуже спекотно (близько 50 градусів), то на висоті 2,2 метра — ​вже 30, а біля ґрунту лише 23, тож комфортно для рослин. Завдяки кватиркам можна створити протяг і провітрити приміщення.

Олег Миколайович розповідає, що і дайкон, і малина є лише допоміжними культурами, які плекають, щоб можна було продукцію на ринок возити постійно. А основний овоч — все-таки капуста — ​квашена та свіжа. Останню споживачам пропонують не лише головками, а й пошаткованою. Її охоче купують міські господині, щоб заощадити час.

Мускатний гарбуз, як каже фермер, споживачі люблять.

Ще однією допоміжною культурою є гарбузи. Але до їх вирощування, як і до кожної своєї справи, Галасун підійшов ґрунтовно. Оскільки в цих овочів великий період вегетації (гарбузи походять із південних країн), то їх садить із розсади, аби швидше розвивалися. Мускатні гарбузи, які майже всуціль заповнені м’якушем, важать по кільканадцять кілограмів. Поруч із ними — ​рябі та зелені. Тих, що «ходять по городу і питають свого роду», у нього чимало, і про їхні сорти він багато може розповісти. Кожен з них трохи інакший на смак, але неодмінно апетитний.

«Аби отримати такі гарні плоди, треба подбати про якісне насіння».

«Аби отримати такі гарні плоди, треба подбати про якісне насіння».

Telegram Channel