Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
І така архітектура добралася до поліської глибинки

Задум господаря вдався, бо кожен, хто побачить дім–замок, не обмине його увагою.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

І така архітектура добралася до поліської глибинки

Цей незвичайний будинок можна побачити в селі Четвертня Маневицького району

Про древність села, яке мало в давнину привілеї міста, свідчить його храм, збудований понад 400 років тому. А про те, що нащадки, знаючи історію своєї малої батьківщини, стараються вносити свою лепту в розбудову Четвертні, виявляючи при цьому вигадку, скаже цей міні–замок. На наше зацікавлення такою архітектурою, яка вирізняється на фоні традиційних хат, староста Четвертнянського старостинського округу Ольга Махновець розповіла:

— На жаль, вдома людям нема за що «зачепитися», і багато хто їздить періодично на роботу за кордон, зокрема в Польщу. А ще чоловіки проклали шлях на Одещину, де в одному з монастирів поселився уродженець нашого села. Вони храми допомагають споруджувати. Буває там і Михайло Долбіч. Видно, вражений побаченим по світах, вирішив і собі збудувати щось екзотичне.

Катерина ЗУБЧУК.

 

Хто платить, той замовляє музику?

Те, що змінюються принципи й уподобання наших людей не надто швидко, мала можливість переконатися нещодавно

Днями поверталася з Республіки Польща. Так сталося, що у Володимирі–Волинському почали шукати заклад, де б можна було швиденько перекусити. Здивуванню не було меж, коли у трьох перших у п’ятницю (!) — не вихідний і не свято — не знайшлося вільного місця. Зайшли ще в одну з центральних «відпочивально–розважальних» точок і… зразу ж захотілося звідти вибігти: у напівтемному приміщенні багато відвідувачів, шум, нецензурна лайка. А посеред зали — танці під зворушливо–щемливу мелодію талановитого (мого доброго знайомого) співака, який майстерно виконував одну з популярних російських пісень. Поспілкуватися з персоналом, на жаль, не вдалося — нікого не дочекалися.

Щось схоже побачили ще в одному закладі. На зауваження про іншомовний репертуар музикантів від офіціантів почули традиційне: «Ну, бачите, клієнти замовляють…» І лише після того, як колега напівжартома сказав, що готовий заплатити, аби музика затихла, самодіяльні артисти пішли «перекурити».

Прикро стало. Виходить, кров проливається, а ми не збираємося відмовлятися від своїх звичок: слухаємо російську попсу — і квит! Гнітючий настрій трохи розвіяв свіжий спогад, як у перерві між дискусіями одного заходу в Хелмі народний ансамбль «Bokorina» тішив нас українськими (!) колядками. Тому вкотре спало на думку: ворогів ми знаємо і готові з ними боротися. А як викоренити ганебні звички, які, попри все, не пускають нас до цивілізованого світу?

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

 

Колись, аби продавати м’ясо, потрібно було скласти серйозний іспит

Свідоцтво, видане Управлінням старшин зібрання різників у Любліні, зберігає у своїй колекції голова Волинської обласної організації Українського фонду культури Геннадій Сарапін

Документ, написаний польською та російською мовами, засвідчує, що Франц–Фелікс Серпінський, родом із Любліна, три роки «відбував» науку в члена товариства м’ясників Александра Фронка, який ще й виконував обов’язки підстаршини. Після іспиту, який відбувся 21 жовтня 1906 року, Серпінський отримав звання підмайстра. При цьому «всіма рекомендований як здібний і трудолюбивий ремісник», твердить стандартна формула.

Свідоцтво видане на основі правил, затверджених намісником Царства Польського понад 200 років тому — 13 грудня

1816–го. Документ підписали старшина Ян (прізвище нерозбірливе), вже згаданий Фронк і старший підмайстер Едуард Тарантович. А цеховий комісар, імені якого також не вдалося прочитати, ще й приклав печатку «Управління старших зібрання різникарського міста Люблін».

Сергій НАУМУК.

 

Дівчат багато, а любов — одна!

Що не кажіть, а День закоханих, окрім щасливих пар, тішить ще декого. Насамперед продавців квітів, сувенірів і листівок

Ще минулими вихідними помітив, що «Варшавський» ринок приготувався до 14 лютого. Принаймні серед канцелярського приладдя з’явилася величезна кількість найрізноманітніших валентинок. Їх, із різними підписами, аж 8 штук купувала переді мною молода пані. Цього виявилося замало, тож продавець порадив тематичну новинку — сувенірну ручку, дуже схожу на помаду без ковпачка.

— Мені дві, — зраділа жінка — якраз синові підійдуть!

Продавець здивовано (ми з ним аж переглянулися) перепитав:

— Підійдуть синові?

З’ясувалося, що дбайлива мама потурбувалася про подарунки для шкільних подруг.

– Їх багато, але дві — особливі. З однією сидить за партою, а другу, мабуть, любить, — нарешті розкрила таємницю жінка. — І обом потрібно дарувати щось однакове, аби не образилися!

Олександр ДУРМАНЕНКО.

 

15 лютого

Сонце (схід — 7.31, захід — 17.34, тривалість дня — 10.03).

Місяць у Близнятах, Раку. 11–12 дні Місяця.

Іменинники: Василь, Гаврило, Семен.

16 лютого

Сонце (схід — 7.31, захід — 17.34, тривалість дня — 10.03).

Місяць у Раку. 12–13 дні Місяця.

Іменинники: Ганна, Володимир, Іван.

17 лютого

Сонце (схід — 7.30, захід — 17.36, тривалість дня — 10.06).

Місяць у Раку, Леві. 13–14 дні Місяця.

Іменинники: Катерина, Андрій, Борис.

18 лютого

Сонце (схід — 7.28, захід — 17.38, тривалість дня — 10.10).

Місяць у Леві. 14–15 дні Місяця.

Іменинники: Василиса, Антон, Макар.

19 лютого

Сонце (схід — 7.26, захід — 17.40, тривалість дня — 10.14).

Місяць у Леві, Діві. 15–16 дні Місяця.

Іменинники: Марія, Христина, Анатолій.

 

«Як на Громицю день ясний, то буде льон прекрасний»

15 лютого відзначається Стрітення Господнє, в народі про нього кажуть «Зимобор», «Громиця». Погода цього дня провіщає, якою буде весна. Перемети на дорогах — до пізньої та холодної. Тепло ж, навпаки, — до ранньої і теплої. А якщо сніжитиме, то весна буде затяжною та дощовою

А за прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 15 лютого — мінлива хмарність. Без опадів. Місцями ожеледиця. Вітер західний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від

3 градусів морозу до 2 тепла, вдень — 2—7 вище нуля. 16–го — мінлива хмарність. Без опадів. Місцями ожеледиця. Вітер західний, 3—8 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від мінус 3 до 2 градусів тепла, вдень — 4—9 вище нуля. 17–го — мінлива хмарність. Без опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від 3 градусів морозу до 2 тепла, вдень — 4—9 із позначкою «плюс». 18–го, 19–го — хмарно з проясненнями. Без опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — від мінус 3 до плюс 2, вдень — 2—7 градусів тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 15 лютого було 2016 року — плюс 15, найхолодніше — 1956–го — 19 градусів морозу.

У Рівному 15 лютого похмура погода, без опадів. Температура повітря — 0—3 градуси тепла. 16–го — хмарно з проясненнями. Температура повітря — від 1 до 5 градусів тепла. 17–го — ясне небо. Температура повітря — 1—8 градусів вище нуля. 18–го — мінлива хмарність. Температура повітря — від 1 до 6 градусів тепла. 19–го — ясно. Температура повітря — 0—7 із позначкою «плюс».

Telegram Channel