Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Справжня кава чи фальсифікат?

Оце так!

Фото imgpng.ru.

Справжня кава чи фальсифікат?

Для багатьох із нас ранок починається із горнятка цього ароматного напою. Однак вибрати якісний та смачний вдається далеко не завжди

Недобросовісні виробники навчилися підробляти каву, видавати дешеві кавові зерна за якісні й дорогі. Часто для цього змішують крохмаль, борошно, барвник на основі цукру (надає суміші карамельного кольору), ароматизатор із кавовим запахом або трохи меленої кави. Всі ці інгредієнти утворюють масу, схожу на тісто. З неї формують зерна, обсмажують їх — ​і на перший погляд не відрізниш від справжніх.

Та один спосіб визначити її якість усе–таки є: всипте ложку меленої кави у склянку з холодною водою. Кава залишиться на поверхні, а от домішки осядуть на дно.

Проте розпізнати сурогат кави доволі легко: киньте кілька зерен у чашку з холодною водою, через кілька хвилин струсоніть її. Якщо кава якісна — ​вода залишиться прозорою, а от підфарбовані зерна нададуть їй світлого забарвлення зеленого, коричневого чи синього відтінку. Крім того, справжня кава не тоне, залишається на поверхні, а підроблена відразу опускається на дно.

До речі, найлегше сфальсифікувати мелену каву — ​під виглядом дорогого продукту нерідко продають дешеву суміш з мелених кавових зерен, цикорію і навіть обсмаженого ячменю. На жаль, зрозуміти це можна лише після заварювання: підробку видасть напій з низькими смаковими якостями, а ось візуально така суміш від хорошого продукту нічим не відрізняється. Та один спосіб визначити її якість усе–таки є: всипте ложку меленої кави у склянку з холодною водою. Кава залишиться на поверхні, а от домішки осядуть на дно.

Telegram Channel