Їмо те, що вбиває
Україна очолила європейський рейтинг за смертністю від неправильного харчування
За цим показником ми випереджаємо не тільки розвинені західні країни, а й Білорусь, Грузію, Молдову, Узбекистан — свідчить дослідження Йєнського університету імені Фрідріха Шиллера (Німеччина). Постійне зростання цін на продукти робить якісне харчування все менш доступним. Але від нестачі коштів стрункішими українці не стали
І це не тільки проблема дорослих: сьогодні кожна п’ята дитина в країні страждає від ожиріння. За даними дослідження Інституту охорони здоров’я дітей і підлітків АМН України, лише третина школярів здатна виконати фізичні нормативи без ризику для здоров’я. Зайва вага може призвести, наприклад, до ендокринних порушень і навіть до цукрового діабету — за останні десять років поширеність цього захворювання в Україні зросла вдвічі. Серед причин ожиріння у співвітчизників медики в першу чергу називають надмірне споживання солі, солодощів і жирних продуктів, особливо тих, що містять трансжири.
Лише третина школярів здатна виконати фізичні нормативи без ризику для здоров’я.
Зазначається, що українці щодня з’їдають приблизно 10 г солі, що вдвічі більше, ніж рекомендують дієтологи, і тим самим провокують ризик виникнення гіпертонії. Ще більше перевищуємо норму споживання цукру — понад 100 г на день замість 25. А ось овочів їмо на
30 – 40% менше від норми. Те ж стосується м’яса. Норма його споживання в чистому вигляді на рік — 90 кг на людину, а українці з’їдають в кращому випадку 50 кг, причому частіше у вигляді сосисок або ковбас низької якості.
Ми віддаємо за продукти харчування більше половини заробітку. Крім того, в міжнародному рейтингу якості продуктів Україна — на 45-му місці з 53. Згідно з ним, гірші продукти тільки у В’єтнамі, на Філіппінах, у Бангладеш, Китаї та Ірані.