Млинці — сонцю родичі
Ми недарма згадали про них саме зараз, адже без цієї страви не обходиться Масляна. А вона цьогоріч триватиме з 4 по 10 березня. Кажуть, скільки на Масницю млинців — стільки у весні сонячних днів. Тож готуйте оладки, сирнички, налиснички, аби потім не говорили: «Була біля двору Масляна, а в дім не зайшла»
Млинці з маком та вишнями
Інгредієнти: для тіста — 1 скл. молока, 2 яйця, 150 г борошна, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. вершкового масла, сіль, цедра апельсина; для начинки — 100 г маку, 3–4 ст. л. цукру, 100 г води (або купити готову макову начинку); 200 г вишень, 3 ст. л. цукрової пудри.
Приготування. Збиваємо яйця з цукром та щіпкою солі, додаємо розтоплене вершкове масло, потерту апельсинову цедру, просіяне борошно і добре перемішуємо. Поступово вливаємо молоко і добре розтираємо грудочки. Залишимо тісто, а тим часом готуємо начинку. Мак перемелюємо через м’ясорубку або в кавомолці. У каструльку вливаємо воду, всипаємо цукор і доводимо до кипіння, після цього додаємо мак і варимо хвилин 5, щоб начинка мала в’язку консистенцію. Печемо млинці на розігрітій сковорідці. Як вистигнуть, начиняємо: на краєчок млинця кладемо рядок вишень, посипаємо цукровою пудрою і загортаємо в один оберт, решту площі намащуємо маковою начинкою і загортаємо до кінця.
«Червоний вельвет»
Інгредієнти: 3 яйця, 0,5 л молока, 1 скл. борошна, щіпка солі, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. какао–порошку, дрібка червоного барвника або трохи вишневого соку, 0,5 кг сиру або сиркової маси,
3 ст. л. цукрової пудри, шоколадні краплі, чорний шоколад.
Приготування. Яйця, молоко, борошно, цукор, сіль, какао змішати в комбайні до однорідної маси. Додати барвник. Залишити тісто на 30 хвилин, а потому сковорідку натерти вершковим маслом і випікати тоненькі млинці. Тримати в теплій духовці або накривати об’ємною кришкою, щоб не засохли краї. Для начинки приготуйте сирну масу з шоколадними краплями, додавши цукрову пудру. Готові млинці полийте рідким шоколадом і прикрасьте «трояндами» із млинців.
Оладки зі шматочками шоколаду
Інгредієнти: 180 г борошна, 2 яйця, 100 мл вершків, 100 мл молока, 1 ч. л. розпушувача, 70 г шоколаду, 2 ст. л. ванільного цукру, щіпка солі, цукрова пудра для посипання, трошки олії.
Приготування. Шоколад поламати на маленькі шматочки. Відокремити білки від жовтків. Жовтки збити з молоком, вершками і цукром. Борошно просіяти і разом із розпушувачем всипати до молочної суміші. Потім додати шоколад і перемішати. Білки збити з сіллю в міцну піну й акуратно підмішати до тіста. Випікати на розігрітій сковорідці із мінімальною кількістю олії (можна просто змащувати пательню олією за допомогою силіконового пензлика). Зверху притрусити пудрою.
«Вузлики»
Інгредієнти: 250 г борошна, 1 скл. молока, 4 яйця, 3 ст. л. олії, 1 ст. л. цукру, дрібка солі, 1 скл. води, 250 г сиру, 1 перець болгарський, 3 солоні огірки, кілька гілочок кропу, 1–2 зубки часнику.
Приготування. Олію змішайте з цукром, додайте злегка збиті яйця. До молока влийте гарячу воду, всипте сіль. Змішайте половину молочної суміші з олією та яйцями. Борошно просійте в миску, влийте до нього яєчну масу і перемішайте до однорідності. Поступово додавайте в тісто решту молока з водою і ретельно вимішуйте до консистенції вершків. Накрийте миску рушником і залиште на 20 хвилин при кімнатній температурі. На розпечену сковороду виливайте по півополоника тіста. Плавно повертаючи пательню, розподіліть тісто рівномірно по всій її площині і смажте протягом хвилини на середньому вогні, переверніть і смажте ще 30 секунд. Готові млинці викладіть на тарілку, остудіть.
Сир перетріть через сито. Болгарський перець очистіть і наріжте невеликими кубиками. Солоні огірки — так само. Часник пропустіть через прес, а кріп дрібно посічіть. Усе додайте до сиру, посоліть, поперчіть і вимішайте. Викладіть на млинець 1,5 ст. л. начинки, розмажте її, не доходячи до одного краю 3–4 см. Згорніть млинець у трубочку і скрутіть її равликом. Вільний край загніть у центр равлика. Сформуйте так усі «вузлики».
Сирні оладки з яблуками
Інгредієнти: 200 г домашнього сиру,
1 ч. л. розпушувача, 3 яйця, 2 ст. л. цукру, 1/4 ч. л. солі, 3/4 скл. борошна, 2/3 скл. молока, 1 велике яблуко, 1 ст. л. лимонного соку, олія.
Приготування. Яблуко почистити і порізати на дрібні кубики, скропити лимонним соком, щоб не потемніли. В мисці розтерти сир із яйцями, цукром і молоком. До сирної маси просіяти борошно, додати розпушувач і сіль. Потім додати яблуко і добре вимісити. Смажити на олії.
«Пікантні»
Інгредієнти: для тіста — 3 яйця, 0,5 л молока, 1 скл. борошна, 3 ст. л. олії, дрібка солі, 1 ч. л. цукру, для начинки — 2 курячі філе, 2 кисло–солодкі яблука, 2 зубочки часнику, 5 ст. л. майонезу, сіль, перець.
Приготування. Усі складники тіста, крім олії, змішати до однорідної маси без грудочок. Наприкінці влити олію і ще раз добре вимішати, сковорідку також злегка змастити (для першого млинця) і випікати тоненькі млинці. Для начинки відваріть куряче філе із сіллю і перцем. Часник пропустіть через прес або розітріть у ступці. Яблука почистіть, наріжте на четвертинки. Дві третини з них натріть на крупній тертці, а одну на дрібній. Філе розділіть на волокна. Змішайте курятину, яблука, часник, майонез, приправте за смаком сіллю і перцем. На середину млинця викладайте повну столову ложку начинки і згортайте трикутником. Подавайте млинці гарячими.
Млинці на пиві
Інгредієнти: 1 скл. борошна, 2 яйця, 1 скл. світлого пива, 1 скл. молока, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, зелень, 2–3 помідори, 50 г ковбаси, 3–4 печериці, 40 г твердого сиру, 1 маленька цибулина, олія.
Приготування. Змішати просіяну муку з сіллю, цукром та перцем (за бажанням), додати трохи молока та збиті яйця і добре розтерти, щоб не було грудочок. Тоді потроху доливати пиво і решту молока й ретельно розмішати. Можна додати 1 ст. л. олії в тісто, тоді менше треба буде на сковорідку. На добре розігріту пательню влити порцію тіста, дати трохи часу, щоб млинець «схопився», викласти на сиру сторону порізану ковбасу, тертий твердий сир, зелень, помідори, гриби, цибулю (гриби та цибулю можна попередньо трохи підсмажити — так більше смакує), ще трошки досмажити, перевернути на другий бік (донизу начинкою) і підсмажити до золотистого кольору.
До речі:
Тіста на такий млинець треба брати дещо більше, ніж на звичайний, бо тоненький млинець із начинкою може порватися при перевертанні.
Тертий твердий сир краще легенько притиснути в тісто, а потім викласти решту інгредієнтів — тоді сир не прилипне до сковорідки.
Страва смакує і гарячою, і холодною, можна їсти зі сметаною.
Пиво надає млинцям гарного золотистого кольору та робить їх пухкими, але смак хмільного напою у готовій страві не відчувається.
Тоненькі гарбузові млинці з курятиною, сиром та грибами
Інгредієнти: 350 г курячого філе, 2 цибулини, 4 ст. л. олії, 200 г печериць, 120 г тертого твердого сиру, сіль, перець, 0,5 л молока, 3 яйця, 1 скл. борошна (неповна), 2 ст. л. олії, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру, 5 ст. л. гарбузового пюре.
Приготування. Збити яйця з цукром і сіллю, додати борошно, гарбузове пюре та розтерти до однорідної маси. Влити 5–6 столових ложок молока і добре вимішати. Далі доливати поступово молоко, збиваючи, аж поки тісто стане досить рідким. Наприкінці додати олію. Випікати тоненькі млинці на гарячій пательні.
Філе відварити у підсоленій воді зі спеціями, вистудити у бульйоні, нарізати невеликими шматками. Цибулю покраяти кубиками й підсмажити до напівготовності, всипати подрібнені печериці та готувати, помішуючи, ще 7–8 хвилин. Твердий сир накраяти невеличкими шматками. Всі інгредієнти начинки подрібнити в кухонному комбайні або пропустити через м’ясорубку, посолити й поперчити, добре вимішати. Намастити млинці та скрутити їх трубочками.