Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
«Коли б мені ступка та жорна, ой була б я жінка моторна…»

Фото blog.domadom.com.

«Коли б мені ступка та жорна, ой була б я жінка моторна…»

Кожна господиня знає: насиченого аромату і смаку стравам надають спеції. Однак більшість готових приправ у пакетиках не виправдовують очікувань. Найкращі — ​натуральні, приготовані безпосередньо перед використанням. Для цього просто необхідна ступка з товкачиком

Сучасний ринок кухонних аксесуарів пропонує найрізноманітніші вироби для розтирання спецій. Аби не викинути гроші на вітер, зважте, чи відповідає матеріал таким вимогам:

твердість (щоб протистояти ударним навантаженням і розтиранню);

пластичність (при деформації не повинен руйнуватися);

висока щільність;

хімічна стійкість (щоб не взаємодіяв із харчовими продуктами).

Вибираючи ступку з товкачиком, подумайте над її призначенням і зіставте його із властивостями матеріалу, з якого вона виготовлена.

Мармурова. Багатьох приваблює її вигляд, але така ступка підійде виключно для сухих речовин, адже мармур вступає в реакцію зі слабкими кислотами і вбирає вологу. Це вдалий варіант для приготування неагресивних паст і приправ на масляній основі.

Якщо ви плануєте і розбивати, і товкти у ступці, варто придбати дерев’яну.

Кам’яна. Для більш агресивних спецій краще вибирати кухонний аксесуар із граніту, халцедону, сердоліку або оніксу. Такі ступки полірують до блиску і в них лише розтирають приправи, але не застосовують ударні методи подрібнення. До поверхні нічого не прилипає, вона не вступає в реакцію із соками й кислотами. Популярні й агатові ступки.

Фарфорова. Матеріал відмінно зарекомендував себе здатністю не вбирати вологу і запахи, стійкістю до кислот. Єдиний і головний недолік порцеляни — ​її крихкість. Тож працювати з нею слід обережно: ретельно розтирати спеції, але не товкти їх. Фарфорова ступка дуже проста в догляді, а мити її можна навіть у посудомийній машині.

Дерев’яна. Якщо ви плануєте і розбивати, і товкти у ступці, варто придбати саме таку. Звичайно, дерево вбирає запахи і вологу, зате дуже стійке до ударів. Намагайтеся вибрати моделі з твердих порід і з цілісного шматка — ​у них поступово утворюється плівка, яка запобігає поглинанню вологи.

Металева. Такі ступки фактично вічні. Найбільш стійкі до ударів латунь і мельхіор. Нержавіюча сталь практично не вбирає запахів і вологостійка. Чавунні ступки важкі і підійдуть виключно для сухих спецій, бо швидко іржавіють. Бронзова, хоч і має високу стійкість до стирання, швидко вийде з ладу від постійних ударів, тож придатна лише для розтирання.

Крім спецій, ступка з товкачем згодиться для приготування натуральної косметики в домашніх умовах.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel