«Коли б мені ступка та жорна, ой була б я жінка моторна…»
Кожна господиня знає: насиченого аромату і смаку стравам надають спеції. Однак більшість готових приправ у пакетиках не виправдовують очікувань. Найкращі — натуральні, приготовані безпосередньо перед використанням. Для цього просто необхідна ступка з товкачиком
Сучасний ринок кухонних аксесуарів пропонує найрізноманітніші вироби для розтирання спецій. Аби не викинути гроші на вітер, зважте, чи відповідає матеріал таким вимогам:
твердість (щоб протистояти ударним навантаженням і розтиранню);
пластичність (при деформації не повинен руйнуватися);
висока щільність;
хімічна стійкість (щоб не взаємодіяв із харчовими продуктами).
Вибираючи ступку з товкачиком, подумайте над її призначенням і зіставте його із властивостями матеріалу, з якого вона виготовлена.
Мармурова. Багатьох приваблює її вигляд, але така ступка підійде виключно для сухих речовин, адже мармур вступає в реакцію зі слабкими кислотами і вбирає вологу. Це вдалий варіант для приготування неагресивних паст і приправ на масляній основі.
Якщо ви плануєте і розбивати, і товкти у ступці, варто придбати дерев’яну.
Кам’яна. Для більш агресивних спецій краще вибирати кухонний аксесуар із граніту, халцедону, сердоліку або оніксу. Такі ступки полірують до блиску і в них лише розтирають приправи, але не застосовують ударні методи подрібнення. До поверхні нічого не прилипає, вона не вступає в реакцію із соками й кислотами. Популярні й агатові ступки.
Фарфорова. Матеріал відмінно зарекомендував себе здатністю не вбирати вологу і запахи, стійкістю до кислот. Єдиний і головний недолік порцеляни — її крихкість. Тож працювати з нею слід обережно: ретельно розтирати спеції, але не товкти їх. Фарфорова ступка дуже проста в догляді, а мити її можна навіть у посудомийній машині.
Дерев’яна. Якщо ви плануєте і розбивати, і товкти у ступці, варто придбати саме таку. Звичайно, дерево вбирає запахи і вологу, зате дуже стійке до ударів. Намагайтеся вибрати моделі з твердих порід і з цілісного шматка — у них поступово утворюється плівка, яка запобігає поглинанню вологи.
Металева. Такі ступки фактично вічні. Найбільш стійкі до ударів латунь і мельхіор. Нержавіюча сталь практично не вбирає запахів і вологостійка. Чавунні ступки важкі і підійдуть виключно для сухих спецій, бо швидко іржавіють. Бронзова, хоч і має високу стійкість до стирання, швидко вийде з ладу від постійних ударів, тож придатна лише для розтирання.
Крім спецій, ступка з товкачем згодиться для приготування натуральної косметики в домашніх умовах.