Ковельські пасічники шукали компромісу з фермерами
Бджолярі і аграрії хотіли віднайти порозуміння у своїй діяльності, аби уникнути ситуацій з отруєння бджіл.
За організаційної підтримки Ковельського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області відбулась розширена нарада з бджолярами та аграріями краю. Участь в нараді взяли: голова райдержадміністрації Віктор Козак, голова районної ради Андрій Броїло, директор ДУ «Волинська обласна фіто санітарна лабораторія» Євгенія Лихач, голова асоціації ГО «Братство бджолярів землі Волинської» Володимир Дмитрук, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Тимофіюк, начальник відділу контролю в насінництві та розсадництві ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» Ольга Мартинюк, начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» Світлана Климчук, начальник Ковельського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Микола Король, директор Ковельської міжрайонної державної лабораторії Державної Служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Товстига.
На початку зібрання голова райдержадміністрації Віктор Козак акцентував увагу на тому, що бджолярі і аграрії мають віднайти певний компроміс та порозуміння у своїй діяльності, аби уникнути ситуацій з отруєння бджіл. Також Віктор Теодосійович подякував бджолярам за справу, якою вони займаються, побажав їх успіху та в рамках наради плідно попрацювати, аби спільно обговорити увесь спектр актуальних на сьогоднішній день питань.
Одна з проблем пасічників – це обробка аграріями полів пестицидами, в результаті якої гинуть бджоли. Є законодавство, що передбачає певні кроки по недопущенню таких випадків. Саме його всі суб’єкти господарювання і повинні дотримуватися.
Одна з проблем пасічників – це обробка аграріями полів пестицидами, в результаті якої гинуть бджоли. Є законодавство, що передбачає певні кроки по недопущенню таких випадків. Саме його всі суб’єкти господарювання і повинні дотримуватися. То ж під час зустрічі активно обговорювалось питання щодо організації та проведення заходів по недопущенню на Ковельщині випадків отруєння бджіл при обробітку сільськогосподарських культур пестицидами. Відтак, аграріям необхідно обов’язково повідомляти пасічникам, не пізніше ніж за три доби до початку обробки рослин. При цьому вказати місце, дату і час проведення обробітку, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, встановлювати спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку посівів. Обробка сільськогосподарських культур повинна здійснюватися виключно препаратами, офіційно дозволеними в переліку пестицидів та агрохімікатів в Україні. Провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на аграріях, значну відповідальність несуть і власники пасік. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляру необхідно на період обробки вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати виліт бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів. Учасникам наради роздано Пам’ятку про порядок реєстрації, розміщення пасіки та вжиття заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітку посівів пестицидами та дії, які необхідно вжити, якщо отруєння бджіл таки сталося. Пасіки підлягають обов’язковій реєстрації, але не всі бджолярі мають паспорти на свої пасіки. То ж фахівці надали роз’яснення щодо порядку отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, її реєстрації та обстеження.
Загалом, тематика зустрічі передбачала обговорення як питань, які постають перед бджолярами та шляхи їх вирішення, так і інших, що тісно пов’язані з діяльністю сільськогосподарських виробників.
У підсумку наради її учасники прийшли до висновку, що потрібно посилити співпрацю між сільгоспвиробниками, органами місцевого самоврядування та пасічниками стосовно недопущення загибелі бджіл при обробці полів пестицидами. Взаємоповага, розуміння потреб один одного, комунікація та поширення сільгоспвиробниками інформації про плани обробки посівів і дерев дозволять уникнути випадків загибелі бджіл.