Щоб пироги вдалися
Навіть у пакеті з написом «Вищий сорт» борошно не завжди ідеальне. На що потрібно звертати увагу, щоб купити якісне, з якого тісто вийде пухким, а пироги будуть рум’яними?
1. Подивіться на колір борошна — воно має бути білим, з невеликим кремовим відтінком. Після цього понюхайте — хороший продукт приємного запаху, пахне свіжо змеленим зерном. Зверніть увагу на дату виготовлення. Борошно, яке змололи недавно, для випічки не годиться. Після помолу йому треба майже місяць вистояти, щоб воно дозріло. За цей час хлібопекарські властивості поліпшаться.
2. Щіпку борошна попробуйте на смак. Якісний продукт — прісний, не має смаку. Якщо гірчить чи кислуватий, це означає, що було порушено умови зберігання. Сухими руками візьміть щіпку і потріть великим та вказівним пальцями. Якісне борошно буде скрипіти. Якщо липне до рук чи збирається в грудки, значить, відсиріло. Тісто з нього виходить тяжким. Хороше борошно не залишає слідів на пальцях.
Хороше борошно не залишає слідів на пальцях.
3. Цей продукт утрачає свої хлібопекарські властивості, коли зберігається у вологих приміщеннях. Виявити відсиріле борошно просто — взявши в руку, відчуєте холод.
4. Зауважимо: термін зберігання — максимум рік. Щоб перевірити на свіжість, розчиніть чайну ложку його у воді. Свіже борошно при змішуванні майже не змінює кольору. Коли потемніло – воно залежане.