Чиї ложки, того й миски
Що треба знати про дерев’яний посуд
Малі столові прибори вирізають вручну. Первісна форма більшого посуду досягається на токарному верстаті. Після шліфування і полірування виріб покривається шаром олійного просочення, потім — захисним лаком, і лише тоді його відправляють до майбутніх користувачів. Екологічність — незаперечна якість натурального дерев’яного посуду. Підтримання національних традицій обробки деревини — ще один важливий аргумент. Але, крім естетичних факторів, існують ще й параметри функціональності.
До переваг належать:
- унікальні протизапальні або антибактеріальні властивості різних порід дерева;
- наявність ферментів, які наділяють їжу особливим смаком і ароматом при зберіганні або сервіровці столу;
- нульова теплопровідність не дає мискам і тарілкам нагріватися, температура їжі зберігається довше;
Поливати гарячі камені в лазні з дерев’яного відерця, застосовуючи оригінальний ківш, а потім випити холодного квасу із красивого дерев’яного кухля дуже приємно.
- вони легкі, міцні, падіння на підлогу не призведе до сумних наслідків;
- нешкідливість посуду дасть можливість використовувати його для дітей з маленького віку;
- кухонне начиння з дерева поєднується з виробами із порцеляни, скла або металу.
Недоліки:
- пористість структури дерева заважає ретельно вимити столові прибори;
- зміна кольору, потемніння при активному повсякденному використанні;
- тарілки з дерева коштують дорожче, ніж із порцеляни.
Екологічність, простота і можливість використання як декору роблять такий посуд привабливим. Деревина не нагрівається навіть за високих температур, ковші з дерева безпечні для банних процедур. Цінні породи дерева після розігріву добре пахнуть. Поливати гарячі камені в лазні з дерев’яного відерця, застосовуючи оригінальний ківш, а потім випити холодного квасу із красивого дерев’яного кухля дуже приємно.