Курси НБУ $ 41.75 € 47.39

КВАС ІЗ СВІЖИХ ЯБЛУК

Цього року в садах мало яблук, тому й на базарі вони дорогуваті. Не скупіться, адже це чудові дієтичні і лікувальні харчі. Їх потрібно щодня вживати кожній людині не менш як 250 грамів. Особливо корисно їх їсти на ніч...

Цього року в садах мало яблук, тому й на базарі вони дорогуваті. Не скупіться, адже це чудові дієтичні і лікувальні харчі. Їх потрібно щодня вживати кожній людині не менш як 250 грамів. Особливо корисно їх їсти на ніч. Вони забезпечать добрий і спокійний сон, заспокоюють нервову систему, поліпшують роботу мозку. З яблук готують компоти, варення, желе, квас, пасту, начинку для пирогів, їх печуть, сушать.
Яблука вживають як дієтичні і в’яжучі засоби при розладах травлення, авітамінозах, недокрів’ї, ожирінні, подагрі, анемії, мігрені, гіпертонії, а також коли є каміння в нирках і в жовчному міхурі. Відомо, що яблука застосовували для лікування колітів, дизентерії, малярії. Наявність в яблуках калію дозволяє підтримувати нормальну діяльність серця і кислотно-лужної рівноваги. Вони сприяють виведенню з людського організму щавелевої кислоти, отруйних продуктів, лишків холестерину. Яблука з низькою цукристістю і високим вмістом вітаміну С корисні також при діабеті. Хто систематично вживає 2—3 яблука на день — втричі рідше хворіє простудними недугами і в 6 разів — на гіпертонію. Теплий яблучний відвар або настоянка з яблук допомагає при гострих респіраторних захворюваннях, що супроводжуються кашлем і набряком голосових зв’язок при хрипоті. Настоянки з яблуневих листків вживають як потогінний засіб.
Сік кислих яблук використовують для приготування яблучного заліза, яке застосовують при недокрів’ї. Щоб приготувати квас із свіжих яблук, потрібно кілограм—прівтора свіжих кислих яблук, 5 л води, 2—2,5 склянки цукру або стільки ж меду, шматочок кориці, лимонної або апельсинової шкірки, склянку соку горобини, родзинки, 10—15 г дріжджів. Яблука подрібнити, зварити, воду злити, додати цукор або мед, дріжджі, розтерті з цукром, додати сік горобини. Суміш потримати в теплому місці доти, доки не з’явиться піна (1—2 дні). Готовий напій перелити в пляшки, додати родзинки, зберігати в холодному місці. Подавати з шматочками льоду.

ГОРОБИНОВИЙ ЧАЙ І ГОРІЛКА
Горобина щороку рясно родить. Її використовують в кондитерській і харчовій промисловості: в основному плоди переробляють на кондитерські вироби, сік, напої, квас, оцет. В медичній практиці їх використовують як вітамінні засоби у вигляді полівітамінного чаю при захворюванні на цингу та інших авітамінозах. Особливо часто користуються чаєм, який складається з плодів горобини і шипшини.
Для приготування чаю беруть половину столової ложки подрібненої суміші і заливають 2 склянками окропу, тримають на водяній бані 10 хвилин. Залишають на добу в закритій посудині, додають цукор і п’ють по четвертині склянки 3—4 рази на день. Зелені плоди горобини — цінна сировина для отримання яблучної кислоти, стиглі можна використовувати для отримання каротину. Встановлено, що плоди горобини мають сечогінну, послаблювальну, протицингову і кровозупиняючу дію. Вони знижують рівень холестерину в крові, підвищують резистентність кровоносних судин, апетит, рекомендують їх при дизентерії, пониженій кислотності шлункового соку, геморої, атеросклерозі, гіпертонічній та сечокам’яній хворобах. Цвіт горобини використовують для лікування щитовидної залози і як протикашлевий засіб. На стиглих ягодах горобини настоюють горілку, яка в невеликих дозах має лікувальні властивості.
Telegram Channel