А варення з квіток кульбаби приготували?
Воно надзвичайно корисне при захворюваннях печінки, жовчного міхура, сечовивідних шляхів, а також при проблемах із легенями (астма, бронхіт) і кровотворними органами (анемія)
Також цей смаколик має антиоксидантні властивості, виводить шлаки з організму і є профілактичним засобом у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Для його приготування потрібно зібрати 360–400 квіток травневої кульбаби разом із чашолистками, але без стебла. Робити це слід далеко від автомобільних доріг, сміттєзвалищ, краще опівдні за гарної погоди.
Спочатку квіти кульбаби добу вимочують у холодній воді, потім її зціджують, заливають сировину 0,5 л чистої води і варять на малому вогні п’ятнадцять хвилин. Тоді кладуть один-два порізаних лимони разом із цедрою, кип’ятять, дають відвару настоятися протягом доби, проціджують, квітки і шматочки лимона викидають. Потім додають 1 кг цукру й варять варення у два–три прийоми до кольору і в’язкості меду.
За наявності алергії або індивідуальної непереносимості варення з кульбаб слід вживати з обережністю.
Олена КОПИЛ