Який пікнік без шашликів!
Напередодні початку сезону пікніків інтернет-видання «Слово і діло» вирішило вивести індекс цього популярного «печеного м’яса», в який включило вартість відпочинку на природі для сім’ї з двох дорослих і двох дітей та порівняло, настільки змінилася ціна на пікнік для такої родини з 2014 до 2019 року
Повноцінний відпочинок на природі кожен уявляє по-своєму, тому при виведенні індексу шашлику серед аналітиків «Слова і діла» розгорілася неабияка дискусія про те, які продукти включати до пікнікового кошика. У підсумку вирішили обійтися мінімально, підрахувавши базовий класичний набір продуктів для цього: свинина, цибуля, хліб житній і пшеничний, огірки та помідори.
Для підрахунків брали їхню середню вартість по Україні станом на квітень відповідного року. Ціни за 2019 рік взяли за березень, оскільки квітневі дані з’являться в доступі вже після травневих свят. Індекс шашлику ми виводили за даними Держстату та НДІ «Украгропромпродуктивність» (ціни на базарах).
У 2014-му 2 кг свинини коштували 104 грн 46 коп., 1 кг свіжих огірків — 20 грн 46 коп., помідорів — 20 грн 66 коп., хліб житній, житньо-пшеничний (1 кг) — 5 грн 4 коп., а кг цибулі — 12 грн 28 коп. Мінімальний шашликовий продуктовий набір п’ять років тому коштував 160 грн 38 коп.
У 2019-му, виходячи з цін на березень, скромний пікнік на чотирьох коштував би 336 грн 7 коп.
Через рік за 2 кг свинини треба було віддати уже 134 грн 16 коп., цибуля подешевшала вдвічі — 6 грн 2 коп., хліб подорожчав до 9 грн 57 коп і 4 грн 78 коп. відповідно, за кг огірків просили 35 грн 74 коп., а помідорів — 48 грн 63 коп. Увесь набір тягнув на суму 229 грн 34 коп.
У 2016 році загальна вартість шашликів для сім’ї знизилася за рахунок того, що ціни трохи впали, в тому числі й на м’ясо. Свинина (2 кг) була по 132 грн, цибуля — по 7 грн 69 коп., хліб — майже 10 грн, огірки — 34 грн 14 коп., помідори продавали по 39 грн 72 коп. У підсумку вийшло 218 грн 64 коп.
У 2017-му свинина була вже по 169 грн 24 коп. (за 2 кг), цибуля подешевшала й коштувала 4 грн 95 коп., хліб став дорожчим — 13 грн 56 коп. і 4 грн 99 коп., огірки — 46 грн 95 коп., а помідори — 47 грн 57 коп. Скромний сімейний пікнік два роки тому обійшовся б у 275 грн 49 коп.
У минулому році такий відпочинок для сім’ї вартував 333 грн 21 коп.: свинина — 231 грн 52 коп., цибуля — 6 грн 84 коп., хліб — 16 грн 4 коп. і 8 грн 2 коп., огірки — 41 грн 70 коп., помідори — 45 грн 13 коп.
У 2019-му, виходячи з цін на березень, скромний пікнік на чотирьох коштував би 336 грн 7 коп.
Пропонуємо вам 2 рецепти приготування шашликів, які ми надрукували в іншому нашому виданні — місячнику «Так ніхто не кохав» за квітень. Там також розповідається про особливі способи їх маринування. Тож запитуйте видання у листонош або у розповсюджувачів преси.
Слава ДІЛО
«По-грузинськи»
Інгредієнти: 1 кг м’яса, 500 г помідорів, 6 цибулин, 6 зубчиків часнику, 1 гранат, 2 ч. л. насіння коріандру, 4–5 лаврових листків, 2/3 скл. оцту, 10 ст. л. олії, сіль, перець — за смаком.
Приготування. М’ясо покраяти великими кубиками, перекласти у глибоку миску. Цибулю нарізати товстими кільцями. Подрібнити часник. Змішати м’ясо і цибулю з часником, залити оцтом, додати товчений лавровий лист, коріандр, олію, перемішати і маринувати 2–3 години, найкраще під пресом, щоб розсіл був зверху. Нанизати шматочки м’яса на шампури, чергуючи з кільцями цибулі та кружальцями помідорів. Смажити до золотисто-коричневого кольору, час від часу поливаючи водою, змішаною з оливковою олією.
У майонезі з кефіром
Інгредієнти: 2 кг м’яса, 1 скл. кефіру, 150 г майонезу, 10 горошин перцю запашного, 300 г цибулі, 1 ст. л. гірчиці, пучок петрушки, 1 ст. л. приправи для шашлику або для птиці.
Приготування. Нарізаємо м’ясо і складаємо в ємність для маринування, додаємо цибулю, покраяну кільцями. В іншу посудину зсипаємо посічену петрушку, додаємо майонез, гірчицю, спеції. Добре вимішуємо маринад руками, розминаючи горошинки перцю, розбавляємо кефіром. Перекладаємо в маринад цибулю з м’ясом, перемішуємо все разом, накриваємо і маринуємо 3–4 години. Далі, як звичайно, нанизуємо шашлик на шампури і готуємо на мангалі, час від часу перевертаючи, щоб просмажився з усіх боків.