На радість ласунам
Торти, перекладанці, рулети, пляцки, пироги, тістечка, печиво… З кремами й помадками, фруктами та горіхами, з начинками і глазур’ю… Яких тільки солодощів не створили безмежна фантазія й умілі руки кондитерів! Щоправда, дієтологи застерігають від надмірного споживання подібних лагумінів. Але ж ніхто не сперечатиметься, що смачні десерти поліпшують настрій і додають наснаги. Тож головне — знати міру
Шоколадно-банановий рулет
Вважаєте, що спекти рулет — справа непроста? Помиляєтеся! Головне — добре збити яйця для бісквіта і вміти згорнути корж так, щоб він не поламався
Інгредієнти: для тіста — 6 яєць, 1 скл. цукру, 2 ст. л. какао, 1 скл. борошна; для крему — 200 г вершкового масла, 1 банка згущеного молока, щіпка лимонної кислоти (або трохи соку лимона), банани (бажано якомога рівніші).
Приготування. Яйця добре збити з цукром до густої піни, додати борошно й обережно вимішати. Деко застелити пергаментним папером, посипати борошном і тонким шаром викласти на нього тісто, акуратно розрівнюючи. Випікати 7–10 хвилин, до золотистого кольору. Гарячий бісквіт швиденько перевернути з бляшки на мокрий рушничок або марлю і згорнути рулетом. Поки холоне — приготувати крем: збити масло зі згущеним молоком, додавши трішечки лимонної кислоти. Розмотати корж, намазати кремом, покласти всередину очищений банан (або декілька — на всю довжину рулета) і щільно згорнути назад. Верх можна змастити кремом чи полити шоколадною помадкою і прикрасити на свій смак. Перед подачею на стіл потримайте рулет у холодильнику 2–3 години.
Запіканка «Ягідна галявина»
Вона така ароматна, ніжна і пухка, що вам неодмінно захочеться спекти цю смакоту знову
Інгредієнти: 400 г сиру, 200 мл нежирного йогурту, 5 ст. л. цукру, 3 ст. л. манної крупи, 3 ст. л. борошна, 1 скл. чорниць (свіжих або заморожених), 2 яйця, цукрова пудра, 0,5 ч. л. розпушувача.
Приготування. Збийте яйця з цукром, додайте сир і йогурт, вимішайте до однорідної консистенції. Всипте манку, борошно, розпушувач і ретельно перемішайте. Форму для випікання застеліть пергаментним папером або змастіть вершковим маслом і посипте манкою. Перекладіть у неї половину тіста, тоді рівномірно посипте чорницею, а зверху викладіть другу частину тіста, розрівняйте. Випікайте при температурі 180 °C протягом 30 хвилин. Готову запіканку дістаньте з духовки, трохи остудіть. Накрийте форму великою тарілкою або блюдом і переверніть. Видаліть пергаментний папір. Посипте запіканку цукровою пудрою і прикрасьте ягодами.
Вишнево-карамельний перекладанець
Смачна й цікава у розрізі випічка, адже поєднує різні коржі, вишневе желе з ягодами та крем із легкою карамельною ноткою
Інгредієнти: для тіста — 250 г борошна, 250 г масла, 1 скл. цукрової пудри, 6 яєць, 1 пакетик ванільного цукру, 1 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. амонію, 2 ч. л. какао, 0,5 скл. мелених волоських горіхів; для желе — 0,4 л вишень у сиропі (без кісточок), 2 упаковки вишневого желе; для крему — 500 мл вершків, 100 мл згущеного молока (вареного), 50 г чорного шоколаду, 3 ч. л. желатину, 0,25 скл. води.
Приготування. Масло збити з цукровою пудрою та ванільним цукром. По одному додати жовтки і збити (кожен наступний жовток додавати тоді, коли попередній повністю розтертий). Борошно змішати з розпушувачем та амонієм, всипати до масляної суміші й добре вимішати. Білки збити до стійкої піни, акуратно вмішати в тісто і розділити його на 3 рівні частини. До однієї додати какао, до другої — горіхи, третю лишити без змін. По черзі викладати тісто у форму, застелену пергаментом, випікати коржі при 180 градусах близько 20 хвилин.
Вишні відцідити. Сироп розбавити водою до 3 склянок рідини, довести до кипіння. Зняти з вогню, всипати желе, добре вимішати і залишити до легкого загустіння. Коли желе трошки схопиться, додати вишні й перемішати.
На темний корж нанести загуслу вишневу масу, накрити горіховим коржем, притиснути і поставити в холодильник.
Тим часом у каструлю влити 100 мл вершків та згущене молоко, помішуючи, прогріти. До однорідної гарячої маси додати шоколад, розмішати і залишити до повного охолодження. Желатин розчинити в гарячій воді, відставити. Добре охолоджені вершки збити до густого пишного крему. В кілька етапів додати масу зі згущеним молоком, тонкою цівкою влити желатин, постійно збиваючи.
Викласти крем на горіховий корж, розрівняти, накрити світлим коржем і поставити в холодильник. Прикрасити на власний смак.
Торт-суфле «Белла»
Попри те, що цей десерт готується усього з трьох інгредієнтів, він неймовірно смачний і популярний
Інгредієнти: 4 яйця, 100 г шоколаду, 300 г сиру.
Приготування. Розтопити шоколад і трошки охолодити. Жовтки розтерти із сиром до однорідної консистенції і додати до шоколаду. Білки збити до стійких піків й акуратно силіконовою лопаткою змішати із сирно-шоколадною масою. Викласти в застелену пекарським папером форму, поставити її в бляшку, заповнену водою так, щоб вода діставала до середини форми, і випікати при 180 градусах 50–55 хвилин. Готове суфле охолодити у формі протягом 15–20 хвилин, тоді перекласти на блюдо. Коли повністю схолоне, посипати цукровою пудрою чи шоколадною стружкою і нарізати на порційні шматочки.
Печиво «Райське»
Ці повітряні тістечка із заварного тіста з ніжною глазур’ю — справді райська насолода
Інгредієнти: для тіста — 1 скл. борошна, 3 яйця, 2 білки, 250 мл води, 2 ст. л. цукру, 0,25 ч. л. солі, 100 г вершкового масла; для глазурі — 0,5 скл. цукрової пудри, 4–5 ст. л. молока, 1 ст. л. рідкого меду.
Приготування. У невелику каструлю влийте 250 мл води, додайте вершкове масло, цукор, сіль, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь, всипте борошно, швидко перемішайте. Потримайте тісто на вогні 1 хвилину, щоб воно заварилося. Тоді остудіть, вводьте по одному яйця, добре перемішуючи. Додайте 1 білок, знову добре перемішайте, перекладіть тісто в кулінарний мішок. Пергаментний папір поріжте на квадрати 7х7 см, змастіть олією, за допомогою кондитерського мішечка видавлюйте на папір невелику кількість тіста, формуючи кільце. У глибоку сковороду або сотейник налийте олії, прогрійте й, акуратно опускаючи з аркуша кільця, обсмажте їх з обох боків до золотистого кольору. Вийнявши, помістіть печиво на паперовий рушник або серветку, щоб позбутися надлишку жиру. Для глазурі добре збийте у глибокій ємності білок і півсклянки цукрової пудри, додайте молоко і рідкий мед, ретельно перемішайте, підігрійте на водяній бані до повного розчинення цукрової пудри і меду, трохи остудіть. Кожне кільце вмочіть у глазур і перекладіть на блюдо.