Лопух — це звучить гордо
У листі цієї рослини багато вітаміну С, близько 200–250 міліграмів на 100 г сировини. А це вдвічі більше стандартної добової норми, яку необхідно вживати людині для нормальної життєдіяльності
У багатьох країнах, а особливо в Японії, лопухи вирощують як городню культуру. Корені розмелюють на борошно і додають у тісто для випікання хліба, з нього також готують котлети.
Чай із листочків рослини поліпшує функції печінки, підвищує швидкість виведення з організму людини різних токсинів.
Компреси з листя лопуха на ділянках шкіри, де є вугрі або прищі, допомагають їх позбутися. Стійкішого і швидшого ефекту можна досягти, якщо паралельно включити в раціон чай із цієї ж рослини. У такий самий спосіб можна полегшити симптоми артриту, коли болять суглоби чи голова.
Чай із листочків рослини поліпшує функції печінки, підвищує швидкість виведення з організму людини різних токсинів.
Для цього треба ворсистим боком прикладати листочки до хворого місця.
При діабеті, сечокам’яній хворобі, а також виразці шлунка можна використати настій: залити 25 г листочків 250 г окропу, накрити рушником і дати постояти 4–5 годин. Пити по третині склянки тричі на день перед вживанням їжі.
Для профілактики утворення злоякісних пухлин у кишківнику і шлунку радять застосовувати сік зі свіжого листя. Вживати по 50 г один раз на день, змішуючи з медом.
Для поліпшення роботи залоз внутрішньої секреції рекомендують настоянку: 250 г соку з листочків треба змішати з однією склянкою горілки і 250 г меду. Приймати 3 рази на добу по 1 столовій ложці.