І знову про каструлі
Минулого разу ми писали про емальовані й алюмінієві. Тож наступні…
Продовження. Початок у номері за 6 червня
Чавунні
Плюси: довговічні, не бояться подряпин, безпечні й навіть корисні для здоров’я, оскільки «віддають» малі дози заліза. Ще одна перевага — мають натуральне «антипригарне покриття», яке формується з олії, всотаної пористим дном. Чавунна каструля довго остигає, а страви в ній завдяки тій же пористості виходять найсмачнішими, плов і м’ясні. Вона підходить і для тушкування, і для варіння, і для смаження, і для запікання у духовці.
Тефлонове покриття навіть за дбайливого використання зможе послугувати лише рік.
Мінуси: надто важкі, їх не можна мити в посудомийній машині, довго нагріваються, що збільшує час приготування, також у них не варто зберігати їжу і воду, оскільки чавун може ржавіти.
Як вибрати: чим темніша, пористіша й важча каструля, тим вона краща. Ознака неякісного чавунного посуду — гладкість поверхні та відносна легкість (хороша каструля об’ємом 3 л має важити більше 4 кг).
З антипригарним тефлоновим покриттям
Плюси: швидко нагріваються, а головне — майже зовсім не вимагають використання олії. Краще підходять для приготування дієтичних страв.
Мінуси: як тільки напилення пошкоджується, посуд стає шкідливим для здоров’я, оскільки їжа в процесі приготування наповнюватиметься канцерогенними токсичними газами. Тефлонове покриття навіть за дбайливого використання зможе послугувати лише рік.
Як вибрати: чим більше шарів тефлону, тим довше він прослужить. Їхня кількість указана на упаковці. Перед покупкою посуду переконайтеся, що антипригарне покриття ідеально гладке. Майте на увазі: такі каструлі коштують дорого, а слугують недовго, адже тефлон, навіть багатошаровий, все одно рано чи пізно «злізе».
Продовження — у наступному номері.