Пийте на здоров’я!
Хіба можна уявити спекотне літо без прохолодного освіжаючого лимонаду? А без коктейлю чи смузі з кубиками льоду? Збадьоритися і втамувати спрагу допоможуть домашні освіжаючі напої з натуральних інгредієнтів. Це не тільки смачно, а й корисно!
Домашній м’ятний лимонад
Інгредієнти: 2 л води, 1 лимон, 2 лайми, пучок м’яти, 150 г цукру, лід.
Приготування. З лимона і лаймів відтиснути сік. Закип’ятити воду, трохи остудити, влити в неї цитрусовий сік, додати половину цукру і перемішати до повного його розчинення. Кілька листочків м’яти залишити для оздоблення напою, решту подрібнити, розтерти з цукром і додати в лимонад. Перемішати і залишити на 15–20 хвилин настоятися. Потім процідити й охолодити. Подавати домашній м’ятний лимонад у склянках, додавши лід і прикрасивши цілими листочками м’яти.
Кавовий коктейль із морозивом
Інгредієнти: 200 г пломбіру, 300 мл молока, 50 г збитих вершків, 2–3 ч. л. розчинної кави, кубики льоду.
Приготування. Змішайте морозиво, молоко, каву і лід у блендері до отримання однорідної маси. Налийте коктейль у склянки, прикрасьте збитими вершками. До речі, кількість кави можна коригувати на власний смак.
Мохіто
Інгредієнти: 3 гілочки свіжої м’яти, невеликий лимон або лайм, лід, вода газована, яблучний сік – за бажанням.
Приготування. У склянку подрібнити м’яту, вичавити лимон або лайм, долити доверху води. Як варіант – можна розбавити воду яблучним соком у співвідношенні 50:50. Прикрасити гілочкою м’яти.
Полуничне фрапе
Інгредієнти: 300 мл молока чи вершків, 300 г полуниць (або інших ягід), лід, збиті вершки.
Приготування. У блендер покласти полуниці, лід і, додаючи поступово молоко або рідкі вершки, збити до однорідної маси. Вилити у склянки, зверху покласти збиті вершки і прикрасити ягідкою.
Шоколадно–молочний коктейль
Інгредієнти: 1 скл. молока, 100 г морозива, 2 ст. л. какао, цукрова пудра і тертий шоколад – за смаком.
Приготування. Залити молоко в блендер, додати морозиво, какао, цукрову пудру. Суміш добре збити – до утворення пінки. Налити у склянки, посипати тертим шоколадом.
Лимонад із журавлиною
Інгредієнти: 80 г журавлини, 5 ст. л. цукру, 50 мл негазованої води, 2 лимони, трохи свіжої м’яти, 2 стандартні форми льоду, 1,5 л газованої води.
Приготування. З цукру та негазованої води приготуйте теплий сироп і залийте ним половину (40 г) журавлини. За допомогою блендера збийте її з сиропом, перелийте суміш у глечик і додайте другу половину ягід. Розріжте один лимон навпіл і вичавіть сік з обох половинок. Другий лимон покрайте скибочками й також покладіть у глечик, додайте м’яту, лід та газовану воду.
Компот із черешень
Інгредієнти: 3 л води, 700 г черешень, 1 скл. цукру, кілька скибочок лимона, дрібка меленої кориці.
Приготування. Черешні перебрати, відокремити хвостики і помити, кісточки видаляти за бажанням. У каструлю налити води, поставити на вогонь і довести до кипіння. В киплячу воду всипати цукор, корицю, вкинути скибочки лимона і черешні. До речі, кількість цукру можна регулювати залежно від солодкості ягід, додаючи його поступово, щоб можна було скуштувати компот і за потреби досолодити. Знову довести до кипіння, прокип’ятити 2 хвилини, після чого зняти каструлю з вогню, накрити кришкою і повністю охолодити. Зберігати готовий компот краще у холодильнику.
Піна колада
Інгредієнти: 200 мл молока (або вершків), 300 мл ананасового соку, шматочки ананаса для оздоблення, 50 г збитих вершків, 2 ст. л. цукру, 1 скл. льоду.
Приготування. Всі інгредієнти охолодити і збити у блендері до однорідної консистенції. Налити коктейль у склянки, прикрасити збитими вершками і шматочками ананаса.
Малинове смузі
Інгредієнти: 300 г малини, 1 банан, 2 ківі, 2 ч. л. меду, 3–4 кубики льоду, 0,5 скл. молока чи води.
Приготування. Малину перебрати, банан і ківі почистити від шкірки. Скласти фрукти і ягоди в чашу блендера, додати мед, лід і збити до однорідної консистенції, розвести водою або молоком і ще раз збити. Розлити тонізуючий напій у склянки і прикрасити ягодами.
Цікава ідея
Готуємо лід — солодкий, кавовий, фруктовий
У спекотні дні найкращий спосіб освіжитися — випити чогось студеного. Ну а щоб охолодити напій, потрібен лід. А що, як зробити його оригінальним? Приготуйте яскравий лід із використанням ягід, соку та кави!
Лід для коктейлів
Ним можна прикрасити і охолодити будь–які напої — і алкогольні, й безалкогольні.
У формочки для льоду залити води на 1/3. Поставити в морозильну камеру на пів години. Коли замерзне, покласти на лід, що утворився, ягоди чи порізані фрукти, листочки м’яти і залити водою доверху. Знову помістити в морозильник на кілька годин.
По секрету: щоб лід вийшов прозорим, заморожуйте кип’ячену воду.
Фруктовий лід
Цей смачний, соковитий охолоджуючий десерт — альтернатива магазинному морозиву. Адже він повністю натуральний!
Візьміть 200 г ягід чи фруктів, подрібніть у блендері до стану пюре. Розбавте апельсиновим соком (1/3 склянки). Налийте у формочки та заморозьте.
Кавовий лід
Заваріть міцну каву, за бажанням додайте до неї цукор. Налийте у формочки й заморозьте. Готовий лід покладіть у склянку холодного молока (на 1 склянку достатньо 3–4 кубики).
Молочно–медовий коктейль
Інгредієнти: 2 скл. молока, 2 ст. л. меду, 1 ч. л. лимонного соку, кориця або шоколад – для оздоблення.
Приготування. Молоко з медом і соком лимона збити в блендері або міксером до утворення пінки. Розлити коктейль у склянки, встромити соломинку. За бажанням прикрасити корицею чи тертим шоколадом.