
Рятуємося від спеки
Мабуть, ніхто не сперечатиметься щодо корисності перших страв. Але ж влітку, особливо коли душно, зовсім не хочеться ані гарячого, ані навіть теплого. То їжмо холодне! Тим більше, що рецептів таких супів і борщів — безліч, на будь–які смаки
Холодний суп зі шпинатом і бринзою

Він легко і швидко готується, добре засвоюється організмом, поживний і смачний — справжня знахідка!
Інгредієнти: 100 г шпинату, 3 ст. л. олії, 300 мл курячого бульйону, 2 ст. л. рису, 300 мл кефіру, 6–7 стеблин зеленої цибулі, по 1 ст. л. посіченої зелені петрушки, кропу, м’яти, 50 г бринзи, сіль, мелений чорний перець.
Приготування. Шпинат вимийте, посічіть і всипте у сковороду з розігрітою олією і протушкуйте 5 хвилин. Закип’ятіть курячий бульйон, додайте в нього рис і, проваривши 10 хвилин, добавте шпинат, кип’ятіть ще 5 хвилин. Вогонь вимкніть, а каструлю із супом залиште на плиті на 5–10 хвилин. Тим часом поріжте зелену цибулю, бринзу покрайте кубиками. В суп додайте кефір, посоліть і поперчіть. Налийте в порційні тарілки, в кожну покладіть зелень і бринзу.
«Ахобланко»

Цей холодний суп з ніжним горіховим смаком — один із найпопулярніших в Іспанії
Інгредієнти: 200 г мигдалю, 150 г білого хліба, 400 мл холодної води, 4–5 ст. л. оливкової олії, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. бальзамічного оцту, сіль — до смаку, виноград без кісточок для оздоблення.
Приготування. Опустіть мигдаль в окріп на 3–5 хвилин, очистіть його від шкірки. Пропустіть через блендер хліб, добавте воду, бальзамічний оцет і залиште, щоб розмок. Тоді додайте мигдаль, сіль, часник і оливкову олію, добре все збийте. Поставте суп у холодильник на 2–3 години. Тим часом бланшуйте ягоди винограду й очистіть від шкірки. Подавайте суп у склянках, збризнувши оливковою олією і прикрасивши виноградинками.
«Екзотика»

Насичений літній томатний суп із креветками та авокадо — нечастий гість на нашому столі, проте варто скуштувати — може, він стане одним із улюблених
Інгредієнти: 100 г варено–заморожених креветок, 1 авокадо, 1 огірок, 5 редисок, 1 зубок часнику, 1 стебло селери, кріп, 400 мл томатного соку, сіль, бальзамічний оцет, чорний мелений перець — за смаком.
Приготування. Креветки вкидаємо у киплячу воду і варимо протягом 1 хвилини. Охолоджуємо. Всі овочі нарізаємо кубиками. Часник пропускаємо через прес. Змішуємо всі інгредієнти, солимо, перчимо, заливаємо холодним томатним соком. Подаючи до столу, прикрашаємо суп зеленню.
Окрошка

Попри спільну назву рецептів цієї страви велике розмаїття: з квасом, кефіром, мінералкою, сироваткою тощо — вибирай чого душа запрагне
…з кефіром
Інгредієнти: 350–400 г копченої курятини, 2–3 варені «в мундирах» картоплини, 3–4 варені яйця, 2 свіжі огірки, 10–12 редисок, по пучку зеленої цибулі, кропу, петрушки, кінзи, 1/3 ч. л. меленого чорного перцю, 1/2 ч. л. гірчиці гострої, 1 ч. л. цукру, 2 ст. л. сметани, сіль – за смаком, кефір + газована мінеральна вода (1: 1).
Приготування. Картоплю й огірки порізати маленькими кубиками. Яйця (білки та жовтки окремо) і зелень дрібно посікти. М’ясо покраяти невеликими шматочками, редиску — пластинками. У глибоку ємність скласти всі підготовлені інгредієнти (окрім жовтків), посолити, поперчити, перемішати. Жовтки розтерти з дрібкою солі, цукром, гірчицею та сметаною, поступово розбавити суміш кефіром, розмішуючи до однорідної консистенції. Тоді так само потроху додавати мінералку. Заправити окрошку цією рідиною, перемішати і поставити в холодильник на 20 хвилин, щоб настоялась і схолонула. Подавати в порційних тарілках, прикрасивши яйцем і зеленню.
…із квасом
Інгредієнти: 4 картоплини (зварені «в кожушку»), 3 свіжі огірки, 6 редисок, 300 г нежирного м’яса (курятина, індичка, шинка) чи вареної ковбаси, 2 круто зварені яйця, 2–3 ст. л. сметани, пучок зелені (кріп, петрушка, цибуля), 1 ст. л. гірчиці, 1 л квасу, цукор, перець, сіль — до смаку.
Приготування. Картоплю, огірки, редиску, м’ясо і яєчні білки нарізати маленькими кубиками або тонкими смужками і зсипати в каструлю. Зелень дрібно посікти, посолити і прим’яти ложкою, після чого додати до решти нарізаних інгредієнтів. Для заправки розтерти яєчні жовтки з гірчицею, цукром і сметаною до однорідності, поступово добавити до суміші квас, ретельно розмішуючи, а тоді заливати нею окрошку. Подавати страву охолодженою.
Кабачковий суп-пюре

Страва має приємну ніжну консистенцію і смакує як гарячою, так і холодною
Інгредієнти: 2–3 кабачки або цукіні, 1 цибулина, 2 помідори, кріп, м’ята, 2 ст. л. сметани, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, перець та сіль — за смаком, 1,5 л води.
Приготування. Поріжте некрупно кабачки, цибулю і помідори. Подрібніть зелень. У сотейнику на оливковій олії спасеруйте цибулю 5 хвилин, потім всипте помідори і тушкуйте 2–3 хвилини. Залийте овочі водою і доведіть до кипіння. Додайте кабачки, зелень, м’яту і готуйте під кришкою на середньому вогні 15 хвилин. Посоліть, поперчіть, дістаньте із супу м’яту. Збийте його блендером до консистенції пюре. Остудіть і поставте у холодильник на годину. Перед подачею додайте лимонний сік і сметану, прикрасьте суп–пюре зеленню.
Білоруський холодник

Приємна літня прохолодна перша страва з дуже гарним насиченим кольором
Інгредієнти: 300 г буряків, 300 г вареної «в мундирах» картоплі, 200 г огірків, зелень (цибуля, кріп, петрушка, листя салату), пів лимона, 3 зварені накруто яйця, 400 г сметани, чорний мелений перець та сіль — за смаком, 2 л води.
Приготування. Буряки ретельно вимити і зварити цілими. Відвар процідити через кілька шарів марлі й остудити, а буряки почистити й покраяти невеликими кубиками. Картоплю, яйця, огірки дрібно порізати, зелень посікти. Все змішати в мисці, посолити, поперчити, додати буряковий відвар, лимонний сік, сметану і перемішати. Поставити готову страву в холодильник на 20–30 хвилин. Подавати на стіл у порційних тарілках, прикрасивши зеленню.
Літній суп «Таратор»

Тим, хто полюбляє у спеку дуже холодні страви, освіжаючий суп із додаванням шматочків льоду буде справжньою насолодою
Інгредієнти: 1 л кефіру, 1 л натурального йогурту, 1 пучок зеленої цибулі, 2 огірки, зелень петрушки, кропу, приправа для салатів, 2 ст. л. оливкової олії, дрібка перцю чилі, 2 зубчики часнику, 50 г волоських горіхів, сіль та перець — до смаку.
Приготування. Змішати в каструлі йогурт, кефір і приправу. Вимиті й обсушені цибулю та зелень дрібно посікти, огірки нарізати маленькими кубиками. Розтерти цибулю із сіллю, щоб пустила сік. Горіхи потовкти, часник пропустити через прес. Огірки натерти на крупну тертку. Додати в каструлю з кисломолочним соусом підготовлені цибулю, огірки, часник, перець чилі, подрібнену зелень, оливкову олію. Все добре перемішати. Суп остудити в холодильнику протягом 30 хвилин, налити в порційні тарілки, покласти в кожну по кілька кубиків льоду і посипати подрібненими горіхами.
