«У зеленії хустинки золоті хова зернинки…»
Ця високоросла мексиканська гостя давно вже почувається у нас своєю. Нині її широко культивують на всій території України як зернову, кормову та лікарську рослину, хоч прийняли не одразу — лише після посухи 1891 року, коли кукурудза (а йдеться саме про неї) постраждала значно менше за інші зернові культури. Відтоді вона міцно закріпилася на полях і в меню українців. Чого тільки не готують з її качанів! Звісно, цієї літньої пори вона найбільше смакує вареною або запеченою, але ж гойданка, чир, мамалига, банош, малай, ріп’яники, пшінка уже стали візитівками окремих регіонів, а смак і користь кукурудзяної олії визнані повсюди. Крім того, віднедавна без консервованих зерен цієї рослини ми вже не уявляємо багатьох популярних салатів
Варена
При такому способі приготування кукурудза буде ніжною і м’якою
Інгредієнти: 5–6 качанів молодої кукурудзи, 5–6 промитих кукурудзяних листків, сіль за смаком.
Приготування. У велику каструлю покладіть 5–6 ретельно промитих кукурудзяних листків. Зверху викладіть 5–6 очищених качанів, залийте окропом, щоб вода повністю їх покрила, поставте на вогонь, посоліть, доведіть до кипіння. Якщо кукурудза молода, варіть її на середньому вогні протягом 30 хвилин, старішу слід готувати 1,5–2 години. Потому зніміть з вогню, злийте воду, укутайте каструлю великим рушником і залиште, поки качани трохи схолонуть.
Печена з часником
Виходить ароматна, соковита, смачна — справді пальчики оближеш!
Інгредієнти: 4 качани, 40 г вершкового масла, 3–4 зубчики часнику, сіль, спеції, зелень і твердий сир — до смаку.
Приготування. Масло заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно було кімнатної температури. Додати до нього пропущений через прес або розтертий у ступці часник, сіль та спеції, добре вимішати і за допомогою силіконового пензлика з усіх боків змастити цією сумішшю кукурудзяні качани. Викласти їх на деко, накрити фольгою і запікати в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 45–55 хвилин. Потому зняти фольгу, посипати кукурудзу тертим сиром та зеленню і потримати ще в духовці, доки розплавиться сир.
На грилі
На відкритому вогні часто готують м’ясо, курку, рибу, помідори, печериці, болгарський перець. Смачною на грилі вийде і кукурудза
Інгредієнти: 4 ст. л. вершкового масла, 1 ст. л. пасти місо (різновид приправи у традиційній японській кухні), 4 качани кукурудзи, 2 ст. л. олії, сіль та насіння кунжуту — за смаком.
Приготування. Змішайте вершкове масло і місо в невеликій мисці й натріть кукурудзу цією сумішшю, посоліть. Обсмажуйте качани на грилі, нагрітому до середньої температури, протягом 5 хвилин, періодично перевертаючи. Посипте кукурудзу насінням кунжуту і подавайте до столу.
Під сирним соусом
Це ідеальне поєднання. Кукурудза під таким соусом вмить набуває вишуканих гастрономічних ноток, її смак розкривається абсолютно по–новому
Інгредієнти: на 4 кукурудзяні качани — 30 г сиру фета, 2–3 ст. л. сметани або жирних вершків, 2 ст. л. подрібненого фундука, сіль та паприка — за смаком, невеликий пучок кінзи, лайм.
Приготування. Кукурудзу відваріть (молоді качани покладіть у холодну воду і варіть близько 25 хвилин після закипання). Потім обсмажте на тефлоновій сковороді без олії по 2 хвилини з кожного боку. Приготуйте соус, змішавши до однорідного стану сир, сметану і горіхи, посоліть і додайте за смаком паприку. Готову кукурудзу збризніть соком лайма, а перед подачею полийте її соусом і посипте дрібно нарізаною кінзою.
Консервована
Досвідчені господині навіть не зупиняються біля прилавків із банками кукурудзи, адже знають, що її легко можна приготувати в домашніх умовах
Інгредієнти: кукурудзяні качани, на 1 л маринаду — 1 ст. л. (з чубком) солі, 1 ст. л. (рівна) цукру; оцет (9%) — по
2 ч. л. на кожну банку місткістю 0,5 л.
Приготування. Качани опустити в киплячу воду на 5 хвилин (бланширувати), вийняти й охолодити під струменем холодної води (так вдасться зберегти насичений колір кукурудзи). Ножем акуратно зрізати зерна з качанів, засипати їх у стерильні скляні слоїки, залишаючи вільний простір приблизно 1,5 см до країв. Залити окропом, прикрити кришкою і залишити на 5 хвилин. Окремо приготувати маринад із солі й цукру, не додаючи оцту, довести його до кипіння. Злити воду з банок із кукурудзою, в кожну додати по 2 ч. л. оцту і залити киплячим маринадом по вінця. Стерилізувати слоїки по 15 хвилин, закрутити і загорнути теплим пледом. Після охолодження перенести в комору чи інше місце зберігання.
Гострі кукурудзяні оладки
Любите неординарні страви — вам сподобається і ця
Інгредієнти (на 12 штук): 300 г кукурудзи консервованої, 1 червоний солодкий перець, 1 перець чилі, пучок петрушки, 2 яйця, 100 г борошна, 1 ч. л. розпушувача для тіста, 1/4 ч. л. меленого кмину, 125 мл сметани, чорний мелений перець, сіль та мелений мускатний горіх — до смаку, олія для смаження.
Приготування. З кукурудзи злити рідину. 2/3 зерен подрібнити блендером. Солодкий перець почистити й порізати маленькими кубиками. Перець чилі помити, обсушити й подрібнити. Петрушку посікти. Відділити яєчні білки від жовтків, білки збити. Змішати жовтки, кукурудзяне пюре, цілі зерна, солодкий перець, чилі, петрушку, борошно, розпушувач і сметану. Посолити, приправити перцем, меленим кмином і мускатним горіхом, вимішати, потому акуратно ввести білки. Розігріти у сковороді трохи олії і смажити оладки по 3–4 хвилини з кожного боку.
Салат «Насолода»
Простий і перевірений рецепт. У різних варіантах до цього салату додають натертий твердий сир, яйця чи інші компоненти, але багатьом подобається і така лайт–версія. З домашнім майонезом страва смакуватиме ще більше
Інгредієнти: 400 г курячого філе, 1 банка (350–400 г) консервованої кукурудзи, 300 г консервованих ананасів, 5 ст. л. майонезу, 1 зубчик часнику, сіль та чорний мелений перець — до смаку.
Приготування. Філе відварити до готовності в підсоленій воді з додаванням декількох горошин духмяного та чорного перцю, лаврового листка, остудити м’ясо у відварі, щоб було більш соковитим, а тоді нарізати кубиками середнього розміру. З кукурудзи та ананасів злити рідину. Ананас нарізати кубиками. До майонезу додати пропущений через прес часник. Змішати всі інгредієнти, посолити й поперчити за смаком і відразу подавати до столу. Дуже гарно виглядатиме порційна подача салату, прикрашеного зверху зеленню та кружальцем ананаса.
Капустяні котлети з кукурудзою
Ароматні й соковиті рум’яно–золотисті котлетки є ще й дієтичною стравою
Інгредієнти: 0,5 кг капусти, 100 г манки, 1 цибулина, 2 яйця, 200 мл молока, 150 г панірувальних сухарів, 0,5 ч. л. солі, чверть ч. л. чорного меленого перцю, 300 г консервованої кукурудзи, 60 г вершкового масла.
Приготування. Дрібно нашатковану капусту відваріть у молоці протягом 5 хвилин. Поступово додайте манку. Зніміть з вогню і залиште на 5–7 хвилин, щоб крупа набухла. Консервовану кукурудзу пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею, змішайте з капустяним фаршем. Додайте яйця, посоліть, поперчіть і вимісіть фарш до однорідної консистенції. Сформуйте котлети і запаніруйте їх у сухарях. Смажте в розтопленому маслі по 3–4 хвилини з кожного боку.