
2-річна дитина отруїлася кавуном
Нещодавно фахівці Ковельського міжміськрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» провели з приводу цього епідеміологічне розслідування
Зі слів матері, захворювання у дитини пов’язане із споживанням кавуна, придбаного на території ринку селища Голоби, йдеться у повідомленні Волинського обласного лабораторного центру Мінохорони здоров’я України. Про факт можливого отруєння баштанною продукцією проінформовано Ковельський підрозділ Держпродспоживслужби у Волинській області для вжиття заходів.
Ознаками нітратів є помаранчевий відтінок м’якоті, її пухка консистенція та грубі білясті волокна.
Волинський ОЛЦ МОЗ України застерігає:
При купівлі кавуна визначити, чи містить він шкідливі речовини, фактично неможливо. Але за його м’якоттю можна багато чого зрозуміти:
якщо є грубі жовті прожилки, їсти його не можна;
наявність одночасно чорних і білих кісточок чи слизу навколо них вказує на нітрати;
кавун із величезною тріщиною в м’якоті, ймовірно, був також оброблений шкідливими добривами;
ознаками нітратів є помаранчевий відтінок м’якоті, її пухка консистенція та грубі білясті волокна. Крім того, м’якоть такого плоду може бути насичено-червоною з легким фіолетовим відтінком, а волокна, що йдуть від центру до шкірки, жовті. У хорошому кавуні вони білі. Зріз у кавуна з нітратами найчастіше рівний, глянцевий, а у справжнього — зернистий.
Щоб не отруїтися баштанними, краще купувати їх у сезон — з середини серпня, перед тим варто поцікавитися, чи є супровідні документи з результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів та пестицидів.
Олена ВОЛИНЕЦЬ
