Курси НБУ $ 41.29 € 43.47
«У вересні в нас будуть свіжі кавуни»

5-літній Артемко та 2-річний Руслан разом із мамою люблять ласувати кавунцями.

Фото Сергія НАУМУКА.

«У вересні в нас будуть свіжі кавуни»

Родина Романчуків із Оздова Луцького району вже кільканадцять років вирощує баштанні культури

Останнім часом вони добре освоїлися на Волині. Галина Романчук із села Оздів уже не один рік пригощає рідних солодкими смугастиками.

— Наприкінці березня висаджую насіння у пластикові склянки. Землю беру з кротовини. Не накриваю їх плівкою і не підживлюю, — ​розповідає Галина Миколаївна про процес вирощування. — ​Коли потепліє і мине загроза весняних приморозків, пересаджую у ґрунт.

На той час вони вже мають шість листочків. Відстань у рядках між рослинами — 40–50 см. Затим роблять каблуки і натягують плівку. Там кавуни розвиваються, аж доки заповнять весь простір. Тоді плівку прибирають і вже до кінця сезону рослини відкриті і сонцю, і вітру, і дощам.

Навіть недозрілі кавуни доходять, якщо їх покласти у коморі на зерно.

З динями ще простіше: ​їх садять просто на поле водночас із гарбузами — та й по всьому. Галина Миколаївна наголошує, що для городини не використовує жодних хімічних добрив. Мовляв, ґрунт удобрюють лише органікою.

— Висаджуємо два сорти: Туман (плоди темно-зеленого кольору) та рябі кавуни, сорту яких і не знаю, 

— ​зізнається господиня. — ​Вирощуємо для себе. Знаєте, домашні кавуни таки смачніші.

І це правда. М’якуш насиченого червоного кольору, шкірка значно тонша порівняно з базарними. І навіть невеликий плід аж розтріскується від удару ножем.

Цими кавунами, так би мовити, весняної посадки залюбки ласують внуки Артем та Руслан. До грядки з баштанними вони вже добре вивчили стежку. Разом із мамою Антоніною хлопчаки впевнено крокують на бабусин баштан, де серед зелені причаїлися темно-зелені та смугасті кавуни. Окрім весняних, Романчуки вирощують ще й «літні».

— Зібрала цибулю чи ще щось і в перших числах липня посіяла кавуни. Вони вже добре взялися рости, позав’язувалися плоди, є ще й цвіт. Тож якщо буде тепло, то наприкінці вересня матимемо свіжі смугастики, — ​хвалиться Галина Миколаївна. — ​Якщо ж вересень видасться холодний і плоди не встигнуть набрати ваги і цукру, то згодуємо їх худобі.

Її донька Антоніна каже, що навіть недозрілі кавуни доходять, якщо їх покласти у коморі на зерно.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel