Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Рівненський ґвалтівник:  за 6 років — 6 жертв

Жінкам, які зазнали сексуального насилля, варто шукати допомоги у психологів.

Фото today.ua.

Рівненський ґвалтівник: за 6 років — 6 жертв

Поліція довго шукала маніяка, який з 2013-го нападав у районі Гідропарку в обласному центрі. Насильник вибирав у жертви дівчат або молодих жінок і чатував на них вечірньої пори, переважно взимку

Серійні вбивці та ґвалтівники зазвичай доволі порядні люди на публіку. Хороші сім’янини, з добрими відгуками від колег та друзів, які і не підозрюють про другу, таємну, сторону життя їхнього знайомого. Затриманий нещодавно і запідозрений у серії зґвалтувань 30–річний рівнянин теж такий — «хороший хлопець», який має родину та дитину. Правоохоронці стверджують, що довго не могли знайти нападника саме через це: ніхто й подумати не міг, що він здатний на таке жахіття. Проте його винуватість, кажуть у поліції, підтверджують кілька експертиз, зокрема ДНК.

Перші повідомлення про злочини почали надходити ще у 2013 році. Чоловік нападав у районі Гідропарку в Рівному. Поліція намагалася зловити ґвалтівника «на живця», проте спроби привернути увагу насильника до підставної жертви провалилися.

Правоохоронці підозрюють, що потерпілих є більше, аніж шестеро. Частина жінок вирішила приховати трагедію, яка з ними трапилася. Ті, хто звернувся в поліцію, не знали нападника і розмито описували, як він виглядав, тож вийти на злочинця за прикметами не вдалося.

30–річний рівнянин, якого підозрюють тепер у серії зґвалтувань, працював охоронцем спершу на паркінгу для авто, потім у приватній фірмі. На роботі про нього відгукуються позитивно, колеги додають, що він — «нормальний хлопець». Чоловік — корінний рівнянин. Досі до кримінальної відповідальності його не притягали. І впіймали не на «гарячому», а у нього вдома.

Правоохоронці підозрюють, що потерпілих є більше, аніж шестеро. Частина жінок вирішила приховати трагедію, яка з ними трапилася.

— Затримати підозрюваного вдалося у результаті певних оперативних заходів, слідчих дій та експертиз, зокрема експертизи ДНК, а також за допомогою оперативної інформації, — зазначив речник ГУ Нацполіції у Рівненській області Антон Крук.

Свою вину гвалтівник поки не визнав, проте докази, які зібрали правоохоронці, були достатніми, аби суд обрав затриманому найсуворіший запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави. Правоохоронці продовжують розслідування за ч.2 ст. 152 Кримінального кодексу (зґвалтування, вчинене повторно) та просять жінок, які, можливо, також стали жертвами, звертатися до правоохоронців. У поліції гарантують їм анонімність і додають, що їхні розповіді допоможуть суворіше покарати злочинця. Санкція статті, за якою судитимуть нападника, передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі.

Коли трапився останній злочин, не розповідають. За словами Антона Крука, поліція робила все, що в її силах. Мовляв, викрити таких виродків зазвичай складно, оскільки не всі жертви звертаються до правоохоронців.

— До того ж серійні ґвалтівники, вбивці часто для свого оточення — хороші сім’янини, порядні люди, як–от відомий Чикатило, — зазначає психолог Геннадій Крахмалюк. — Вони і самі себе вважають хорошими — у них роздвоєння особистості.

Геннадій Крахмалюк радить жінкам, які зазнали сексуального насилля, шукати допомоги у психологів. Адже такій жертві часто важко повідомити про це у правоохоронні органи самостійно: як через власний емоційний стан, так і через боязнь неприємної реакції з боку поліції.

— Зґвалтування — дуже важка психологічна травма, — наголошує Геннадій Крахмалюк. — По–перше, жінка зазнає приниження, болю, страху. По–друге, під час зґвалтування відбувається підсвідоме збудження, і жертва починає картати на підсвідомому рівні і себе. Окрім того, вона не має підтримки соціуму. У багатьох випадках суспільство звинувачує жінку, мовляв, вона сама дала підстави для нападу. Замість допомоги відбувається ще більша її ретравматизація… Пережите насилля не забувається дуже довго. Але рано чи пізно це все одно проявляється у стосунках із чоловіками та негативно впливає на сексуальні взаємини із протилежною статтю.

Левко ЗАБРІДНИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel