Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
Митрополит Олександр (Драбинко) подарував Любомльському музею копію найстарішого українського Євангелія

Владика Олександр зробив музею насправді царський подарунок.

Фото kordon.in.ua.

Митрополит Олександр (Драбинко) подарував Любомльському музею копію найстарішого українського Євангелія

Унікальне перевидання одразу поповнило чудову виставку стародруків

У Любомльському краєзнавчому музеї відбулася презентація факсимільного видання Пересопницького Євангелія. Ця книга — визначна рукописна пам’ятка православної церкви, староукраїнської мови та мистецтва XVI століття (орієнтовні роки створення — 1556–1561), один із символів української державності, адже на цьому Євангелії наші президенти складають присягу. Участь у заході взяли митрополит Переяслав–Хмельницький і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко), який є ще й духівником Фонду пам’яті блаженнішого митрополита Володимира, та єпископ Володимир–Волинський і Турійський Матфей.

Після виступів обох владик присутні могли поставити запитання та поспілкуватися з ними. Затим митрополит Олександр подарував музею Пересопницьке Євангеліє та свої книжки «Українська церква: шлях до автокефалії» і «Бути вдячним Богові». Натомість директор закладу Юрій Фініковський вручив гостям наукові збірники «Любомль та Любомльщина в українській та європейській історії». Нині унікальне видання представлене в музеї на виставці стародруків.

До речі

А ще митрополит Олександр спустився у шахту №10 «Нововолинська». «Вперше у житті був на глибині 525 метрів під землею! Вражений важким відповідальним і небезпечним трудом шахтарів! Дякуємо вельмишановному Григорію Бару, директору єдиної в Україні копальні, що будується, і колективу за змістовну екскурсію та теплий прийом. Боже, збережи усіх гірників у здоров’ї і благополуччі молитвами святої великомучениці Варвари і всіх святих!» — написав владика у фейсбуці.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel