Щедра осінь йде дворами, наділяє всіх дарами
Без овочів у нашому раціоні про здоров’я, легкість, засвоюваність страв і говорити не доводиться, бо все це буде лише порожніми словами. Саме в овочах міститься більшість вітамінів, необхідних нам щодня. Звичайно, найкорисніші вони у сирому вигляді. Проте як же смачно можна їх приготувати у найрізноманітніших поєднаннях! У нинішній добірці пропонуємо рецепти страв із гостинців цієї урожайної пори
Баклажани фаршировані
Готуються вони зовсім не складно, а виходять дуже апетитними й ароматними
Інгредієнти: 4–5 баклажанів, 300 г м’ясного фаршу, 200 г печериць, 1–2 болгарські перчини, 1 цибулина, 1 зубок часнику, сіль, перець, олія.
Приготування. Баклажани помити, обтерти насухо. Розрізати вздовж навпіл і за допомогою маленького гострого ножа вийняти м’якоть, стінки мають бути товщиною 1 см. Натерти зсередини сіллю і залишити на 30 хвилин, після чого промити і просушити. Змастити серединку олією, викласти на деко і запекти синенькі при 180 градусах протягом 10 хвилин. М’якоть баклажанів дрібно нарізати й обсмажити помішуючи. Додати фарш та покраяну кубиками цибулю, а за хвилину до готовності — нарізаний часник. Вибрати начинку в миску. Окремо протушкувати печериці з болгарським перцем, додавши спеції за смаком. Наповнити підпечені «човники» баклажанів спочатку сумішшю з м’ясним фаршем, а потім грибною начинкою. За бажанням можна ще зверху посипати тертим сиром. Готувати в духовці 15 хвилин при 180 градусах.
Овочевий плов по–грецьки
Рецепт цієї страви стане у пригоді під час посту
Інгредієнти: 400 г капусти білоголової, 1 скл. рису, 2 цибулини, 1 скл. томатного соку, 3 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, спеції — за смаком.
Приготування. Цибулю нарізати півкільцями, капусту тонко нашаткувати. Розігріти в глибокій сковорідці олію, всипати цибулю і трохи обсмажити, додати капусту, готувати, періодично помішуючи, поки вона набуде світло–коричневого кольору. Вкинути лавровий лист і спеції (підійдуть кмин, коріандр, паприка, грецькі трави). Добре промити в кількох водах рис і всипати його до овочів, влити приблизно 200 мл окропу. Посолити, довести до кипіння, а тоді зменшити вогонь до мінімуму, додати томатний сік, накрити кришкою і тушкувати хвилин 25, до готовності рису. Перед подачею посипати зеленню.
Віяло із синеньких
Страва з яскравою начинкою на тарілці схожа на перо жар–птиці. Її вигляд інтригує, аромат манить, а смак заворожує
Інгредієнти: 3 баклажани, 2 болгарські перці, 3 зубчики часнику, 300 г курячого філе, 3 помідори, пучок петрушки, 50 г твердого сиру, сіль та перець — до смаку, олія.
Приготування. Баклажани ретельно вимийте, обсушіть. Хвостики не обрізайте. Зробіть поздовжні надрізи, посоліть і поперчіть всередині. Розігрійте в сковороді трохи олії, підсмажте куряче філе, покраяне невеликими кубиками. Додайте подрібнені перець, помідори й часник. Помішайте начинку і готуйте 5 хвилин, тоді всипте посічену петрушку, посоліть, поперчіть до смаку, ще раз перемішайте, потримайте на вогні хвилину–другу, затим відставте. Всередину кожного розрізу на баклажанах покладіть по ложці начинки. Отримані віяла помістіть у форму, змащену олією. Посипте тертим сиром і запікайте в духовці протягом 25 хвилин при 200 градусах.
До речі. Баклажани для цієї страви вибирайте невеличкі, відстань між розрізами залишайте 1–1,5 см, щоб овочі добре пропеклись. За бажанням начинку можна змінювати, наприклад підсмажте пласкі шматочки філе, приправлені паприкою чи карі, викладіть їх у надрізи, туди ж помістіть кружальця помідорів і смужки болгарського перцю. Посоліть, поперчіть, посипте петрушкою. Врахуйте, що в цьому випадку перші 15 хвилин баклажани запікають під фольгою, а тоді її знімають , посипають віяла сиром і печуть ще 10 хвилин.
Квасоля з цибулею і помідорами
Запропонований варіант може бути базовим, який кожна господиня за бажанням доповнить улюбленими овочами (морквою, болгарським перцем, селерою тощо) або м’ясом
Інгредієнти: 500 г квасолі, 1 цибулина, 3 ст. л. нарізаної зеленої цибулі, 5 помідорів, 6 зубочків часнику, 150 мл олії, 1 ст. л. томатної пасти, зелень петрушки, лавровий лист, чабер, мелений чорний перець, сіль.
Приготування. Квасолю попередньо замочити на 4–5 годин, потому поміняти воду і зварити на малому вогні, відцідити. Цибулину дрібно нарізати і спасерувати на олії. Помідори обдати окропом, очистити від шкірочки і покраяти кубиками. Зелень (цибулю і петрушку) дрібно посікти. До підсмаженої цибулі додати помідори, за потреби влити 1–2 ложки води і довести до кипіння. Всипати зелень, посолити, поперчити, приправити чабером і лавровим листом, закип’ятити. Варену квасолю заправити отриманим соусом і тушкувати в розігрітій духовці, доки випарується зайва рідина. До столу страву подавати теплою.
Курятина з болгарським перцем і помідорами
Напевно, в кожній сім’ї є свої найулюбленіші страви, але завжди хочеться спробувати щось новеньке
Інгредієнти: 1 кг курятини, 3 помідори, 1 жовтий і 1 червоний болгарські перці, 400 г помідорів, консервованих у власному соку, 2 цибулини, 4 зубочки часнику, олія, гілочка розмарину, сіль та перець — за смаком.
Приготування. М’ясо розріжте на порційні шматки, обсмажте на олії до появи золотистої скоринки і викладіть у форму для запікання. Цибулю почистіть і наріжте кільцями. Часник дрібно посічіть. На олії, в якій готували курятину, спасеруйте цибулю і часник. Свіжі помідори очистіть від шкірки, наріжте шматочками і додайте до цибулі, тушкуйте все близько 5 хвилин. Потому додайте консервовані помідори, попередньо очистивши їх від шкірки. Продовжуйте тушкувати на середньому вогні. Перці вимийте і наріжте тонкими смужками, поділіть навпіл. Половину додайте до помідорів і цибулі, готуйте ще 5 хвилин, посоліть, поперчіть і ретельно перемішайте. Залийте цим овочевим соусом м’ясо і поставте в розігріту духовку на 15 хвилин, потім дістаньте, прикрасьте смужками болгарського перцю, гілочкою розмарину і запікайте ще 30 хвилин.
Пісний квасолевий салат
Страва не тільки дуже смачна, але й корисна та поживна, адже містить багато вітамінів. А ще неймовірно проста в приготуванні, тому з нею легко впораються навіть початківці
Інгредієнти: 0,5 кг квасолі білої (вареної або консервованої), 0,5 кг квасолі червоної (вареної або консервованої), 3–4 свіжі помідори, 1 великий червоний болгарський перець, невеликий пучок зеленої цибулі, 100–120 мл соусу сальса, 50 мл червоного винного оцту, 3–4 гілочки свіжої зелені кінзи, сіль та перець — за смаком.
Приготування. Білу і червону квасолю змішати в мисці, зцідивши рідину. Болгарський перець і помідори нарізати невеликими кубиками, зелену цибулю та кінзу дрібно посікти, додати все до квасолі. В окремій мисочці змішати соус сальса з червоним винним оцтом, посолити, поперчити і ложкою чи міксером добре збити до однорідної маси. Влити заправку до решти інгредієнтів і вимішати салат безпосередньо перед подачею до столу. Прикрасити гілочками петрушки або кропу.