Курси НБУ $ 41.23 € 44.73
«Коломойський оголосив «вендету» Національному банку України»

Олександр Писарук (ліворуч) і Валерія Гонтарева поплатились за те, що перейшли дорогу всемогутньому олігарху?

Фото znaj.ua.

«Коломойський оголосив «вендету» Національному банку України»

У партії «Європейська солідарність» заявили, що силові дії правоохоронців, спрямовані проти голови правління «Райфайзен банку», одного з колишніх керівників НБУ Олександра Писарука, — це частина «вендети», яку Ігор Коломойський оголосив банківській системі країни

Відповідна заява з’явилася на сайті прес–служби цієї політсили.

Парламентарі вважають це помстою професіоналам, які провели в Україні банківську реформу, визнану світовими фінансовими експертами однією з найуспішніших. «Це банальна розправа з командою Валерії Гонтаревої за націоналізацію Приват­Банку», — заявили у «Європейській солідарності».

У партії додали: попри те, що рішення про націоналізацію було ухвалене вже після звільнення Олександра Писарука з НБУ, «замовник» цієї спецоперації готовий відіграватися на будь–кому з команди реформаторів. «Ми маємо констатувати той факт, що головна мета цієї справи — не правосуддя, бо вона має виключно замовний політичний характер», — заявили у політсилі.

— Це банальна розправа з командою Валерії Гонтаревої за націоналізацію ПриватБанку, — заявили у «Європейській солідарності».

Зазначимо, що за версією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, у 2014 році бенефіціар VAB Банку Олег Бахматюк вступив у змову з першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком про видачу мільярдного кредиту під заставу майна, вартість якого завищили. Згодом VAB Банк був визнаний неплатоспроможним і його ліквідували.

Коментарі

Олександр ЛИТВИН,
журналіст:

«НАБУ прийшло з обшуками до бізнесмена Олега Бахматюка через ліквідацію його банку і проблем із поверненням грошей. А от до Коломойського НАБУ страшно іти. Це і називається лукавством і вибірковим правосуддям… З ПриватБанку при Коломойському вивели 5,5 мільярда доларів. Але до Ігоря Валерійовича жодних претензій з боку НАБУ нема… У Коломойського є телеканал, у нього є «свої» люди і в парламенті, і в Кабміні. Тому його і не викликають на допити, не обшукують і не затримують».

 

Сергій ФУРСА,
фінансист:

«Атака на Писарука — негативний сигнал для Міжнародного валютного фонду. Цей незручний момент, коли гроші виводять олігархи, а органи приходять за тими, хто про це говорить. Національний банк три роки розповідав всюди, що олігарх Бахматюк вивів гроші з фінансової установи. Стукали в усі правоохоронні органи. Відповіді не було. Поки вона не прилетіла. Фактично НАБУ просто звинувачує колишнього чиновника НБУ в тому, що він виконував свою роботу… Отож під удар сьогодні поставлено все правління Нацбанку. Адже з такими самими звинуваченнями можна прийти за кожним його членом по кожному кейсу неплатоспроможного банку.

…При цьому прийшли за одним із найавторитетніших фінансистів України. Людину, яка з НБУ пішла працювати в МВФ, де не сумнівалися в її репутації. Людину, яку після МВФ запросили очолити авторитетний іноземний банк в Україні, котрий також трепетно ставиться до своєї репутації. Але саме в ньому побачили корупціонера».

 

Дарія КЛИЧ


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel