Такий ніжний і ситний крем-суп
Усі ми без винятку їли його в дитинстві ☺. Справді, нам відварювали овочі, протирали через сито та додавали бульйон. Для дорослих же це вже щось більше, ніж перетерті інгредієнти. Такі супи стають дедалі популярнішими, адже це універсальна страва, яку не тільки можна готувати в будні, а й на святковому столі вона займе своє чільне місце. Прикрашають їх зеленню, сухариками, шматочками овочів або посипають натертим сиром. Багато рецептів передбачають наявність вершків, морепродуктів, вина. З крем-супами люблять експериментувати кухарі зі світовим ім’ям. Може, і нам наслідувати їхній приклад?
Із топінамбура
«Мене завжди дивував цей – коренеплід із дуже оригінальним смаком, але чомусь забутий. У супермаркеті його не знайдеш, а на ринках він з’являється тільки навесні та восени. І я вам раджу скористатися цим моментом. Можна просто посмажити топінамбур і подати його з домашнім майонезом, а можна приготувати дивовижний крем-суп», – радить відомий кулінар Євген Клопотенко і ділиться рецептом
Інгредієнти: 500 г топінамбура (+ додатково для чипсів), 500 г картоплі, 1 стебло цибулі-порею, 2 зубки часнику, 30 г вершкового масла, 1 ст. л. оливкової олії, 1 л курячого або овочевого бульйону, 200 мл вершків, сіль та перець – до смаку.
Приготування. Порей поріжте кільцями, часник почистіть і дрібно посічіть. У сотейнику або каструлі з товстим дном розтопіть вершкове масло, добавте до нього столову ложку оливкової олії, обсмажте цибулю і часник на середньому вогні до м’якості цибулі, посоліть і поперчіть. Додайте в сотейник попередньо очищені й порізані дрібними кубиками картоплю і топінамбур (залиште трохи кореня для чипсів), смажте протягом 4–5 хвилин, періодично помішуючи. Влийте в каструлю 1 л овочевого або курячого бульйону, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні протягом 30 хвилин. Зніміть з вогню, додайте 200 мл вершків 20% жирності та перебийте суп занурювальним блендером до однорідності. Досоліть за смаком, знову поставте на вогонь, доведіть до кипіння і відразу зніміть з плити. Для подачі можна приготувати чипси з топінамбура: порізати його дуже тонко й обсмажити на сухій сковорідці на маленькому вогні, поки не почне трохи пригорати. Розлийте суп по тарілках, прикрасьте зеленню та чипсами і додайте трохи оливкової олії зверху.
Із гарбуза з базиліком
Якщо ви любите страви з цього овоча, то рецепт вам обов’язково сподобається. Адже все, що потрібно зробити, – відварити овочі в молоці, перебити блендером і додати трохи ароматного базиліку. Ніжний смак і море позитивних емоцій вам гарантовані
Інгредієнти: 300 г гарбуза, 2–3 картоплини, 0,5 л молока, 1 морквина, 2 гілочки базиліку, гарбузове насіння для подачі, сіль та перець – за смаком.
Приготування. Підготовлену морквину наріжте широкими напівкружальцями. Картоплю й гарбуз почистіть і наріжте чималими кубиками. Всипте всі інгредієнти у сотейник. Посоліть за смаком, влийте 400–500 мл молока, щоб воно покрило всі овочі. Поставте сотейник на вогонь, доведіть до кипіння, зменшіть полум’я і варіть до готовності. Перебийте суп блендером на пюре. Якщо вийде дуже густа консистенція, додайте ще трохи молока і доведіть до кипіння. Розлийте страву в тарілки і прикрасьте кількома листочками базиліку та гарбузовим насінням.
Суп начебто мав сприяти висвітленню її шкіри, як було модно в ті часи.
«Дюбарі»
Авторство цього рецепта приписують Марі Жанні Дюбарі – фаворитці французького короля Людовика XV. Суп начебто мав сприяти висвітленню її шкіри, як було модно в ті часи. Чи був ефективним цей засіб, достеменно не відомо, проте французький суп із цвітної капусти досі дуже популярний
Інгредієнти: 1 цибулина, 1 головка цвітної капусти (500–600 г), 700–800 мл молока, дрібка мускатного горіха, 25 г вершкового масла, сіль та перець – до смаку.
Приготування. Капусту розберіть на суцвіття, опустіть у киплячу воду на 1 хвилину і відцідіть. Цибулю поріжте півкільцями й обсмажте на вершковому маслі до м’якості. У каструлю влийте молоко, додайте цвітну капусту й цибулю, дрібку мускатного горіха, сіль та перець, доведіть до кипіння і варіть 10–12 хвилин на маленькому вогні. Перебийте суп занурювальним блендером до отримання однорідної маси і розлийте в тарілки.
Цибулевий
Смачна й поживна перша страва з мінімуму продуктів. Кілька цибулин обов’язково знайдеться в кожному домі, тож такий рецепт виручить господиню в будь-який час
Інгредієнти: 1 кг цибулі, 800 мл овочевого бульйону, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. білого вина, 6 ст. л. вершків, сіль, перець.
Приготування. Нарізану кубиками цибулю смажити на вершковому маслі до прозорості на невеликому вогні. Додати борошно, добре перемішати, розвести бульйоном та вином і варити 30 хвилин, після чого подрібнити до стану пюре за допомогою блендера. Покласти в суп-пюре вершки, сіль і перець, знову закип’ятити і зняти з вогню. Готовий суп прикрашають подрібненою зеленню, збитими вершками, сухариками або натертим сиром.
З буряка та яблука з вершками і хроном
Це страва ресторанного класу – з незвичайним смаком та яскравим, навіть дещо зухвалим виглядом. Хоча з приготуванням її справиться навіть дитина, та й складники прості – знайдуться у кожної господині
Інгредієнти: 3 середні бурячки, 30 мл олії, 1 червона цибулина, 2 картоплини, 2 яблука, 800 мл овочевого бульйону, сіль та перець – до смаку; для вершків із хроном – 150 мл вершків (30%), 2 ч. л. лимонного соку, 1 ст. л. дрібно натертого свіжого хрону, сіль до смаку.
Приготування. Духовку розігріти до 180оС. Буряк щільно загорнути у фольгу й пекти 40–60 хвилин. У 3-літровій каструлі влити олію, всипати нарізану півкільцями цибулю, посолити й смажити до м’якості, тоді додати бульйон та кубики картоплі, посолити до смаку. Коли бульба стане м’якою, всипати порізані яблука й варити, доки вони повністю розм’якнуть. Тим часом буряк почистити, крупно покраяти й додати до супу. Збити все разом до однорідності за допомогою блендера, тоді довести до кипіння й зняти з вогню. Якщо суп буде надто густим, можна додати ще трішки бульйону чи просто води.
До речі
l Залежно від сорту буряка суп-пюре може вийти надто солодким. У такому випадку додайте лимонного соку та дрібку солі – це збалансує смак. Але суп повинен бути трішки солодкавим, адже в його складі є буряк!
l За бажанням суп готують і на воді, але тоді його смак буде біднішим і менш цікавим.
l Буряк можна не запікати, а варити. Але смак печеного більш виразний.
l Прихильникам кулінарних експериментів сподобається суп із додаванням жменьки вишень без кісточок чи трохи соку, що стік із заморожених вишень при розморожуванні.