Хай за столом лунають тости і господиню хвалять гості!
У кожного свої клопоти... Хтось цікавиться, де провести ніч із 31 грудня на 14 січня. ☺ А комусь же треба й подбати про те, біля чого її проводити. Хочеться, щоб наїдків було вдосталь – смачних, поживних, оригінальних, вишуканих. Ми старалися наповнити нинішню добірку рецептами страв на різні смаки й гаманці
«Мишка»
Останнім часом набула популярності цікава ідея оформлення страв у вигляді символа року. Приготуйте й ви ось такого симпатичного і смачного гризуна
Інгредієнти: 2 курячі філе, 200 г маринованих печериць, 1 цибулина, 2 картоплини, 2 морквини, 150 г твердого сиру, майонез за смаком; маринад для цибулі: 2 ст. л. оцту (9%), 2 ст. л. води, 1 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, зелень та скибочки ковбаси для оздоблення.
Приготування. Курятину відваріть з улюбленими спеціями до готовності, охолодіть, наріжте маленькими кубиками. Цибулю подрібніть так само, залийте маринадом, перемішайте і залиште на 15–20 хвилин. З грибів злийте маринад і покрайте їх кубиками. Відварені картоплю й моркву потріть на крупній тертці. Салат викладайте на пласку тарілку, формуючи тулуб «мишки» у вигляді крапельки і чергуючи пласти у такій послідовності: курятина, змащена майонезом; цибуля; гриби, картопля, майонез, морква, майонез. На цьому етапі ложкою підправте форму салату, щедро посипте тертим на дрібну тертку сиром і вставте вушка, трошки зігнувши скибочки ковбаси, та хвостик. Прикрасьте зеленню по колу.
Оселедець під шубою по-новому
Ця незвична варіація відомого салату перетворить класичну страву на сучасну і модну
Інгредієнти: 1 оселедець, 2–3 плавлені сирки, 150 г соленої сьомги, 5 варених яєць, 1 цибулина, 1 варений буряк, 2 варені морквини, 20 г желатину, 0,5 скл. води, майонез або сметана, зелень.
Приготування. Желатин замочіть у холодній кип’яченій воді, залиште на 30 хвилин для набухання. Невеликими кубиками наріжте рибу і цибулю. Моркву, буряк, яйця, сирки натріть на крупній тертці. Желатин нагрійте, але не кип’ятіть (Можна поставити в мікрохвильовку на 2 хвилини), змішайте з майонезом або сметаною. Далі в силіконову форму викладайте пластами червону рибу, цибулю, яйця, сирки, моркву, буряк, рясно промазуючи кожен шар сметанною масою. Натерті буряк і моркву бажано спочатку вимішати з желатиновою сумішшю, а тоді наповнити ними форму. Пласти необхідно викладати якомога щільніше. Салат поставте в холодильник до повного застигання. Перед подачею на стіл акуратно дістаньте з форми, переверніть на сервірувальну тарілку або блюдо і прикрасьте зеленню.
«Сузір’я»
Чудовий салат, оформлений у вигляді торта, стане окрасою святкового столу
Інгредієнти: 400 г вареного курячого філе, 150 г чорносливу, 2 варені морквини, 100 г волоських горіхів, 4 варені яйця, 3 картоплини «в мундирах», 200 г печериць, 250 г сиру, огірок і горіхи для оздоблення, майонез або сметана – до смаку.
Приготування. Морквину натерти на крупній тертці, яйця – на дрібній, картоплю і куряче філе порізати невеликими кубиками. Печериці покраяти й обсмажити на олії. Зерна горіхів підсушити і потовкти качалкою, чорнослив замочити в окропі на 5 хвилин, потому відцідити і нарізати кубиками. Сир натерти на дрібній тертці. Салат викласти пластами, змащуючи кожен шар сметаною чи майонезом. Послідовність інгредієнтів: морква, картопля, яйця, сир, куряче філе, печериці, картопля, яйця, курятина, чорнослив, горіхи, сир. Прикрасити салат смужками огірка і листочками петрушки.
«Мідії»
Такий салат здивує вас не лише смаком, а й швидкістю приготування
Інгредієнти: 100 г салату (мікс), 1 помідор, 130 г маслин, 150 г мідій, 2–3 ст. л. майонезу, 2–3 ст. л. соєвого соусу, 1 зубчик часнику.
Приготування. Салат помити, залишити на друшляку, щоб стекла вода, і порвати руками. Помідор покраяти дрібними кубиками, зцідити зайву рідину, часник розтовкти у ступочці, додати маслини й мідії, заправити і вимішати.
«Мандаринки»
Швидко, легко і святково! Це справді новорічна страва
Інгредієнти: 200 г відвареного курячого філе, 3 варені морквини середньої величини, 150 г сиру (твердий або плавлений), 2–3 варені яйця, 2–4 зубчики часнику (за смаком), 3 ст. л. майонезу (або сметани), сіль і перець — за смаком, перець горошком для оздоблення.
Приготування. Відварену моркву, яйця і сир натираємо на дрібну тертку. Часник пропускаємо через прес. Змішуємо яйця із сиром і часником, додаємо 2 ложки майонезу чи сметани, сіль за смаком. Курятину нарізаємо дрібними кубиками, солимо до смаку, вимішуємо з ложкою майонезу чи сметани. Формуємо кульки з курятини, обліплюємо їх спочатку сирною масою, а потім тертою морквою. У готові «мандаринки» зверху встромлюємо горошинки перцю, можна додати листочки барвінку.
«Різдвяний»
Смачний м’ясний салатик підійде на будь-яке свято
Інгредієнти: 450–500 г свинини, 250 г маринованих опеньків, 1–2 фіолетові цибулини, 1 червоний болгарський перець; для соусу — 5 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. натертого хрону, 1 ст. л. посіченої зелені петрушки, 50 мл води, 7–8 ст. л. вuнного оцту, 1–2 ст. л. цукру, сіль, чорний перець за смаком.
Приготування. У підсоленій воді із сумішшю перців та лавровим листком відварити свинину до готовності, охолодити в бульйоні. Приготувати заправку для салату: посікти петрушку, хрін розтерти, всі компоненти ретельно вимішати. М’ясо і солодкий перець покраяти соломкою, цибулю — кільцями. Все висипати в заправку, додати мариновані опеньки. Перемішати салат і залишити, щоб настоявся 2–3 години.
«Червоні вітрила»
Оригінальна подача, неперевершений смак та цікаве поєднання інгредієнтів закуски. Готується легко і швидко
Інгредієнти: 8 яєць, 100 г копченого лосося, 2 квашені огірки, 1,5–2 ст. л. майонезу, сіль, перець, паприка, листя салату, лимон, зелень або маслини для декору.
Приготування. Круто зварені яйця очищуємо та розрізаємо навпіл поздовж. Виймаємо жовтки і розминаємо їх виделкою, додаємо дрібно нарізані огірки та червону рибу. Перемішуємо масу з майонезом, солимо, перчимо, додаємо паприку (для кольору, можна і без неї). Заповнюємо фаршем білки, прикрашаємо скибочками лимона, петрушкою чи кропом, шматочками лосося. Викладаємо на листя салату і подаємо на стіл закуску холодною.