Курси НБУ $ 41.40 € 45.14
Місяць між хмарами сяє, світяться зорі красою, люди Христа зустрічають кутею і колядою

Веселих і смачних Вам свят!

Фото narodna-pravda.com.ua.

Місяць між хмарами сяє, світяться зорі красою, люди Христа зустрічають кутею і колядою

Цим фрагметом з вірша Оксани Яворської ми назвали підбірку рецептів страв до святкового столу. Читайте, готуйте – точно не пошкодуєте!

«Екзотична квітка»

Шукаєте рецепт красивого й оригінального салату? Вважайте, що вже знайшли! Цій незвичайній страві печериці надають соковитості, курятина – ніжності, а ківі – приємної кислинки. Не сумнівайтеся – це смачно!

 

 Інгредієнти: 300 г печериць, 300 г вареного курячого філе, 150 мл сметани, 100 г твердого сиру, 3 варені яйця, 300 г консервованих ананасів, 1 ківі, 1 цибулина, майонез за смаком.

Приготування. Цибулю і гриби дрібно покраяти, підсмажити в невеликій кількості олії, а тоді протушкувати їх у сметані. Зніміть з вогню, охолодіть, викладіть у салатницю. Відварене куряче філе остудіть, наріжте кубиками, розподіліть поверх грибів, змастіть майонезом. Яйця, натерті на крупній тертці і змащені майонезом, – третій шар. Далі – нарізані дрібними кубиками консервовані ананаси, змастіть їх майонезом. Останній шар – тертий сир. Прикрасьте салат шматочками ківі.

 

«Новинка»

Поповніть свою скарбничку рецептів стравою, що доречна і на святковому столі, і в будень

 

 Інгредієнти: 0,5 кг вареного яловичого серця (можна замінити відвареним м’ясом, обсмаженою печінкою тощо), 300 г шампіньйонів консервованих, 2 цибулини, 5–6 маринованих огірків, сіль, перець — ​за смаком, пучок кропу, 50 мл олії для заправки.

Приготування. Цибулю покраяти півкільцями, підсмажити на олії до прозорості, додати порізані пластинками гриби і трошки протушкувати разом, щоб позбутися зайвої вологи. М’ясо й огірки покраяти соломкою, змішати з охолодженими грибами та цибулею, досолити за смаком, поперчити, заправити олією, вимішати й подавати до столу, прикрасивши зеленню.

 

«Чоловічі мрії»

У складі цього салату – все, що смакує мужчинам

 

 Інгредієнти: 250 г свинини, 200 г моркви по-корейськи, 3 яйця, 300 г печериць, 1 цибулина, 2 плавлені сирки, 100 мл майонезу, олія, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Цибулю нарізати дрібною соломкою, зсипати в миску і замаринувати. Печериці покраяти й підсмажити, поки випарується зайва рідина, посолити, поперчити і смажити до рум’яності, викласти на паперовий рушник, щоб позбутися жиру. М’ясо відварити до готовності, охолодити й нарізати соломкою. Яйця і сирки натерти на крупній тертці. Салат можна викласти пластами (морква, м’ясо, цибуля, гриби, яйця, тертий сир), промащуючи їх майонезною сіточкою, або ж вимішати і зверху присипати тертим сиром.

 

Оселедець під сирним соусом

Салат-закуска – ​дивовижно смачна і легка в приготуванні страва

 

 Інгредієнти: 1 оселедець, 1 цибулина, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. олії, для сирного соусу  – ​100 г сиру, 100 г сметани, 100 г майонезу, 30 г діжонської гірчиці (із зернами), 1 зубчик часнику, пучок свіжого кропу, сіль, перець чорний мелений.

Приготування. Оселедець розробити на філе, нарізати порційними шматочками. Цибулю почистити, помити, покраяти тонкими кільцями. На блюдо викласти шматочки риби, зверху – ​цибулю, скропити лимонним соком та олією. Сир натерти на дрібній тертці, кріп посікти (залишити трішки для оздоблення), додати сметану, майонез, гірчицю, пропущений через прес часник, сіль та перець, усе вимішати і рівномірно розподілити поверх оселедця з цибулею. Готову страву прикрасити невеличкими гілочками кропу.

 

Шинка з медом

А яке ж різдвяне застілля обійдеться без печеного м’яса?!

 

 Інгредієнти: 2 кг свинини, 3 зубки часнику, сіль, мелений чорний перець, по 1 ч. л. меленого коріандру і тим’яну (чебрецю), 2 ст. л. оливкової олії, 5 ст. л. апельсинового соку, 1 ч. л. тертої цедри апельсина, 4 ст. л. рідкого меду, 1 ст. л. гірчиці, гвоздика.

Приготування. М’ясо вимити і добре обсушити. Часник розтерти із сіллю, додати перець, коріандр, тим’ян і оливкову олію, вимішати до пастоподібного стану. Натерти м’ясо цією пряною пастою і залишити на кілька годин. Духовку нагріти до 160°. М’ясо шкіркою вгору покласти на решітку, під нього поставити деко з водою. Запікати близько 2 годин. Апельсиновий сік змішати з цедрою, медом, гірчицею. Через 90 хвилин від початку запікання вийняти м’ясо з духовки, зняти шкірку, але залишити шар сала і понадрізати його так, щоб утворилася сітка з ромбів. Змастити медовою сумішшю і нашпигувати бутончиками гвоздики. М’ясо знову покласти в духовку приблизно на пів години і кожні 10–15 хвилин змащувати медовою сумішшю.

 

М’ясний рулет із сухофруктами

Соковите, ароматне м’ясо із солодко-кислою ноткою, якої йому надають курага й журавлина

 

 Інгредієнти: свинна грудинка, сіль, перець, мелений коріандр, розмарин, по 100 г журавлини й кураги.

Приготування. М’ясо зрізати тонким пластом завтовшки 1,5–2 см, злегка відбити й замаринувати – посипати сіллю та спеціями, втерти їх у м’ясо, загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник мінімум на 3–4 години (можна й на добу). Сухофрукти промити, залити окропом і залишити, щоб трохи розм’якли, потому зцідити й обсушити на рушничку. Грудинку розгорнути, на край викласти курагу, а по всій площині розподілити журавлину. Щільно згорнути м’ясо в рулет, починаючи від кураги (вона має бути в центрі рулета), обмотати ниткою, щоб тримав форму, загорнути у фольгу і запікати в розігрітій духовці протягом 50–55 хвилин. За 5–7 хвилин до готовності розкрити страву, розгорнувши фольгу, – хай рулет зарум’яниться. Нарізати на скибочки можна після цілковитого охолодження.

 

Апельсиновий десерт

Всього 10 хвилин на приготування та дві години в холодильнику – і ви маєте чим здивувати гостей!

 

 Інгредієнти: 400 мл сметани, 1 апельсин, 2 банани, 100 г печива «До кави», 50 г цукрової пудри, 15 г желатину, 50 мл води.

Приготування. Заливаємо желатин водою. Ріжемо апельсин на дрібні кубики або кружальця, банани – півкільцями. Додаємо подрібнене печиво, сметану та цукрову пудру і перемішуємо. Розпускаємо на невеликому вогні желатин, виливаємо в масу, вимішуємо. Роз’ємну форму застеляємо харчовою плівкою і виливаємо в неї сметанно-фруктову масу. Витримуємо в холодильнику не менше 2 годин – до повного застигання.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel