Перевірте насіння на схожість
Перед посівом добре б переконатися, чи проросте. Найпростіший спосіб такий: покладіть 100 зернят рівним шаром між листками промокального паперу або нещільної тканини, попередньо добре зволожених. Помістіть у тепле місце (близько 20 градусів тепла)
Через визначений для кожної культури час підрахуйте кількість пророслих насінин. Гарбуз, капусту, бобові, кукурудзу, редиску, редьку, щавель пророщують 7–8 днів; кавун, буряки, моркву, помідори, салат — 10 днів; цибулю, болгарський перець, баклажани, петрушку, шпинат — 14–15 днів; пастернак, селеру, спаржу — 20 днів.
Число насінин, які дали ростки, дорівнює схожості культури у відсотках.
Якщо зійшло тільки 40 відсотків, необхідно висівати вдвічі густіше.
І ще одна хитрість. Насіння деяких рослин має шорстку нерівну поверхню, що перешкоджає рівномірному висіванню. Тому його попередньо «шліфують»: насипають у мішечок із піском або крохмалем і перетирають.
Якщо зійшло тільки 40 відсотків, необхідно висівати вдвічі густіше.