
Подайте до столу… любов
Про свої почуття можна сказати по–різному. Хтось комусь прошепоче особливі слова, хтось когось порадує вишуканим подарунком, запросить на романтичне побачення чи в незабутню подорож… Та найцінніше у людських взаєминах — це турбота одне про одного. Тож якщо ви не встигли подбати про сюрприз, який нагадає коханому чи коханій про вашу любов, скористайтеся нашою підказкою. До Дня святого Валентина залишилася ще доба — достатньо часу, аби приготувати щось смачненьке й незвичайне

Заливне «Валентинка»
Такою цікавою стравою можна прикрасити романтичну вечерю не тільки в День закоханих
Інгредієнти: 2 курячі стегенця, 1 цибулина, 1 морквина, 2 лаврові листки, 15 г желатину, 2 зубочки часнику, 2 ст. л. готового хрону, 1 буряк, спеції, зелень для оздоблення.
Приготування. Стегенця залити 1 літром води, довести до кипіння, зняти піну, додати очищену моркву та добре вимиту цибулину з лушпинням (для кольору) і варити на мінімальному вогні приблизно 1,5–2 години. За 15 хвилин до готовності посолити за смаком і вкинути лавровий лист. Желатин залити 40 мл води, дати набухнути. Бульйон процідити, залишити приблизно 700 мл, додати желатин і розмішати до повного розчинення. Заправити пропущеним через прес часником і перцем за смаком. Розчинити в бульйоні хрін з буряком і додатково 1–2 ложки соку вареного буряка для інтенсивності кольору. М’ясо зняти з кістки, порізати невеликими шматочками. Формочки–сердечка для мафінів заповнити на чверть рожевим бульйоном і поставити в морозилку на 5–10 хвилин, щоб схопилося. Тоді викласти подрібнену курятину, залити бульйоном доверху. Поставити в холодильник на 6–8 годин для застигання. Вийнявши заливне з формочок, викласти на блюдо з листям салату, можна ще прикрасити трояндочками з вареного буряка і редьки, навести контур серця майонезом чи гірчицею.

Салат із буряковими сердечками
Його можна подати як гарнір до м’яса або риби. А саму ідею оздоблення можна запозичити і для інших страв
Інгредієнти: 3 невеликі буряки, 50 г ядер волоських горіхів, 200 г суміші будь–яких видів листових салатів; для заправки — 1/4 скл. хересу, 1/4 ч. л. діжонської гірчиці, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. нарізаної цибулі–шалот, оливкова олія, сіль, перець — за смаком.
Приготування. Покласти буряки на фольгу, трохи скропити їх водою, посолити, поперчити, загорнути і запікати в духовці при 180 градусах до готовності, приблизно 40 хвилин. Остудити, почистити, нарізати кружальцями, з кількох скибочок формочками для печива вирізати сердечка, а решту можна покраяти кубиками. Салат порвати руками, горіхи підсушити і трохи потовкти. Всі інгредієнти для заправки збити в блендері. На тарілку викласти листя салату, буряк, заправити соусом, посипати волоськими горіхами і прикрасити буряковими сердечками.

«Моє серденько»
Може, цей десерт нагадає комусь, що людське серце таке ж крихке, як і білкове тістечко…
Інгредієнти: 4 яєчні білки, 1 скл. цукрової пудри, лимонна кислота на кінчику ножа, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 200 мл жирних вершків, 200 г малини (або інше оздоблення).
Приготування. Збити яєчні білки з цукровою пудрою і лимонною кислотою на великій швидкості міксера до білої стійкої піни. Наприкінці тонкою цівкою всипати крохмаль і продовжувати збивати до стану гладкої білкової маси. Деко застелити папером для випічки, намалювавши на ньому за допомогою трафарета сердечка. Кулінарний мішечок або кондитерський шприц наповнити білковою масою й акуратно витискати суміш спочатку по контуру сердечок, а потім заповнити середину. Поставити в розігріту до 100 °C духовку і висушувати приблизно 1,5–2 години. Потім вимкнути її й охолодити тістечка при закритих дверцятах. Готові безе мають бути сухими і крихкими ззовні і всередині. Для крему збити до стійкої піни охолоджені вершки з 1 ст. ложкою цукрової пудри і змастити ними безе, прикрасити готові тістечка ягодами.

«Лебеді кохання»
Це, по суті, два салати в одному. Формуючи страву, потрібно викласти поряд м’ясну і рибну частини
Інгредієнти: 150 г копченої нежирної свинини (можна взяти копченої ковбаси), 100 г червоної квасолі, 300 г вареної моркви, 2 солоні огірки, 2 цибулини, 150 г горбуші копченої, 75 г рису, 400 мл майонезу, 5 варених яєць (+2 для лебедів), зелень та зерна граната для оздоблення, 100 мл бурякового соку.
Приготування. Квасолю замочити на 5–7 годин, а тоді відварити до готовності. (За браком часу можна купити готову консервовану.) Цибулю дрібно порізати і замаринувати для обох салатів. Яйця почистити, 3 з них цілими натерти на дрібній тертці, а 2 розділити на білки та жовтки й натерти окремо. М’ясо чи ковбасу, а також рибу покраяти невеликими кубиками. Рис зварити й охолодити. Огірки натерти на тертці, зцідити зайву рідину. Варену моркву порізати скибочками, а з них за допомогою формочки повирізати сердечка, залишки дрібно посікти.
На блюді майонезом намалювати контури сердець. По них розкладати пластами інгредієнти кожного салату. Для рибної частини: подрібнена морква, яйця, цибуля, рис, горбуша. Для м’ясної: квасоля, огірки, яйця, цибуля, свинина. Кожен шар слід промащувати майонезом, щоб салат тримав форму, не розвалювався.
Верх рибної частини притрусити тертим жовтком, м’ясної — білком, а для більш чіткої окантовки викласти краї зернами граната. Боки салату прикрасити сердечками з вареної моркви. З двох зварених накруто яєць, зрізавши з кожного збоку частину білка і розділивши її на 2 крила та шию, сформувати двох лебедів і поставити їх зрізаною частиною донизу. Щоб пофарбувати яйце, покладіть його у буряковий сік, поки готується основна страва. Прикрасьте салат зеленню і поставте його в холодильник щонайменше на годину–півтори.
Майстер–клас

Щоб оздобити страву
Салати, бутерброди, м’ясну чи овочеву нарізку чудово доповнить яйце. Можна довго бавитися, вирізаючи з яєчного білка кожне сердечко окремо, а можна зробити так, щоб яйце в розрізі одразу мало потрібну форму. Як цього досягти? Ні, курку просити не доведеться — просто дотримуйтеся інструкції
- Підготуйте цупку фольгу або картон, підійде і пластик із харчових упаковок. Складіть листок удвоє. Крім цього, нам знадобиться бамбукова шпажка або тонка галузка з ліщини (калини, вишні…) і канцелярські гумки.
- Щойно зварене, ще тепле яйце очистіть від шкаралупи і помістіть у згорнутий удвоє картон.
- Зверху вздовж яйця, трохи притиснувши його, покладіть шпажку і зафіксуйте її гумками з обох боків, як показано на фото.
- Коли яйце схолоне, зніміть усі пристосування — воно матиме вм’ятину.
- Наріжте його пластинками і прикрасьте сердечками страву.
Анекдот до теми
— Коханий, а ти мене любиш? — звертається дружина до чоловіка під час вечері.
— Мила, я вже відповів на це запитання під час вінчання у церкві, а ти ставиш його знову й знову… І хоч би раз поцікавилася, чи люблю я щодня їсти макарони, тим більше пересолені…
