Курси НБУ $ 41.44 € 45.15
Віктор Шумський про заробітки на біді: «Він купив у мене м’ясо по 40 гривень, продає людям по 150» (Фото, відео)

Господарник часто своїм прикладом показує, як боротися із «кризою у головах».

Фото Олександра ПІЛЮКА.

Віктор Шумський про заробітки на біді: «Він купив у мене м’ясо по 40 гривень, продає людям по 150» (Фото, відео)

Весна на карантин не збирається, тому аграрії аж ніяк сидіти без діла в хаті не можуть. От і в сільгосппідприємстві «Рать» Луцького району, хоч остерігаються коронавірусу, але продовжують посівну кампанію

«НИНІШНЯ КРИЗА, ЗУМОВЛЕНА КОРОНАВІРУСОМ, — ​ЦЕ ВЕЛИКОЮ МІРОЮ І «КРИЗА В ГОЛОВАХ»

Ситуація в економіці, жорсткі карантинні заходи та панічні настрої у суспільстві — ​про це ми поговорили з Віктором Шумським на вже традиційній локації — ​у полі, поруч із сільгосптехнікою. Знаний господарник вважає, що нинішня криза, зумовлена коронавірусом, — ​це великою мірою і «криза в головах», адже нагадала нам про елементарні речі: що варто частіше мити руки і дотримуватися санітарних норм. Водночас він визнає, що економічні наслідки пандемії відчує кожен українець, а найбільше, на його думку, постраждають працівники бюджетної сфери.

Коментуючи ситуацію на власному підприємстві, Віктор Анатолійович зазначив, що зовнішні чинники поки що не вплинуть на його роботу.

— Ми забезпечені, навіть більш ніж на 100 відсотків, усіма засобами захисту, мінеральними добривами, насінням, у нас є все, сьогодні дефіцит лише розуму!

Остання ремарка аграрія стосувалася, зокрема, закриття в рамках карантину насіннєвих магазинів. Він наголошує, що таке рішення влади може спричинити продуктову кризу. (На щастя, пізніше насіннєві магазини відкрили. — ​Авт.) А ще господарник обурюється діями торговців, які суттєво підняли ціни на продукти.

— Він купив у мене м’ясо по 40 гривень, продає по 150. Так наживається на біді. Вони не підприємці, вони — ​спекулянти!

— На чомусь виграєш, на чомусь програєш, а в середньому виходить нормально, — ​ділиться досвідом керівник господарства.

Віктор Шумський наводить приклад Німеччини, де бізнес намагається підтримати земляків, і каже, що влада мала б реагувати на такі зловживання.

Щодо посівної, то в «Раті» традиційно роблять ставки на різні культури, які затребувані і в Україні, і на світовому ринку: зернові, буряки, ріпак, соя, овочі…

— На чомусь виграєш, на чомусь програєш, а в середньому виходить нормально, — ​ділиться досвідом керівник господарства.

«ВОЛОГА ЗАРАЗ ЗА ЦІНОЮ ЗОЛОТА, А ЧАСОМ І ДОРОЖЧА»

Цієї весни найголовніше — ​зберегти вологу у ґрунті, упевнений місцевий агроном Олександр Шумський, до речі, молодший син Віктора Анатолійовича. Для цього в СГПП «Рать» суворо дотримуються відповідних технологій обробітку.

— Як показують останні роки, волога зараз за ціною золота, а часом і дорожча, — ​каже фахівець.

Олександр Шумський змалечку ​з батьком у полі.
Олександр Шумський змалечку ​з батьком у полі.

 Ми мали змогу спостерігати за посівом цукрових буряків. Хоча справа ця дуже відповідальна, за кермом трактора із сівалкою працював хлопець, якого взяли на роботу напередодні.

— Колись посів довіряли трактористу, який має колосальний досвід, а сьогодні така техніка, що на ній може працювати молодий робітник, але розумний, — ​розповів Віктор Шумський.

Назар Климюк, про якого говорив господарник, каже, що під час навчання в училищі проходив у «Раті» виробничу практику, тоді й отримав пропозицію про працевлаштування. Нині тішиться новою технікою, на якій трудиться.

Назар Климюк самоізольовується в тракторі.
Назар Климюк самоізольовується в тракторі.

  — Мені відразу припали до душі ці трактори. Якось, коли я був тут вперше, ми працювали з хлопцями в полі, до нас під’їхав Віктор Анатолійович і запросив мене на роботу.

Нині у Ратневі, напевно, як і скрізь в Україні, не вистачає медичних масок. Бригадир тракторної бригади Анатолій Кравець розповів, що засоби захисту й антисептики йому привезла донька. Каже, що селяни по–різному оцінюють небезпеку коронавірусу, але переконує людей берегти себе.

Анатолій Кравець стежить, щоб підлеглі часто мили руки.
Анатолій Кравець стежить, щоб підлеглі часто мили руки.

 — Сам часто мию руки, дезінфікую, своїх підлеглих змушую так робити. Працівників викликаємо тільки за нагальної потреби, щоб менше ходили по селі, — ​поділився бригадир.

А Олександр Шумський підсумував:

Людям незалежно від епідемій завжди потрібно харчуватися! Як медики, правоохоронці та рятувальники працюють, щоб вберегти життя, так само аграрії не можуть нині залишатися вдома.

Леонід ОЛІЙНИК


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel