Знесла курочка яєчко...
«Овва! – скажете ви. – Знайшли чим здивувати...» Насправді ж звичне на нашій кухні яйце – то не тільки яєчня, яку смажимо, щоб поснідати чи повечеряти нашвидкуруч. Із цією «холостяцькою» стравою дасть раду навіть підліток. Ми ж пропонуємо вам переконатися, що з цього продукту можна приготувати безліч наїдків – як простих, так і вишуканих
Яйця пашот
Страва ідеальна для тих, хто хоче зберегти фігуру, але жити не може без яєць. Варені багатьом не подобаються, до того ж їх буває складно акуратно очистити від шкаралупи. З яйцем пашот таких проблем точно не буде!
Інгредієнти: 4 яйця, 2 л води, 4 ч. л. солі, 4 ст. л. оцту.
Приготування. Наливаємо в каструлю воду, додаємо сіль та оцет і доводимо до кипіння. Щойно почне закипати, відразу зменшуємо вогонь до мінімуму, щоб вода була без бульбашок. Акуратно розбиваємо яйце в ополоник або невелику чашку, опускаємо в окріп і повільно виливаємо туди яйце. Повторюємо так з усіма яйцями, намагаючись, щоб вони не торкалися одне одного. Проварюємо 1 хвилину. Якщо воно злегка прилипло до дна каструлі, акуратно відокремлюємо його силіконовою лопаткою. Через 60 секунд дістаємо яйця шумівкою й опускаємо в крижану воду.
До речі
Якщо хочете скуштувати ідеальне яйце пашот з ніжною кремоподібною консистенцією, не нехтуйте нюансами: яйце має бути свіжим і щойно з холодильника.
Приготувати страву класичним способом не всім вдається з першого разу, тож придумали йому альтернативу: сучасний спосіб приготування яйця пашот — «яйце в пакеті». Все просто: позбавлене шкаралупи, воно вариться в тому, що її замінить. Із цим легко впорається звичайний пакет, який зсередини треба змастити вершковим маслом, а краї — стягнути гумкою якомога ближче до вмісту, щоб яйце зберегло форму. У пакеті воно вариться 4–4,5 хвилини, він не повинен торкатися дна каструлі.
Швидкий омлет у чашці
Маєте мікрохвильовку — нехай не простоює без діла. Тим більше, що готування в чашках — нині кулінарний тренд
Інгредієнти: яйце і додаткові компоненти за бажанням: шматочки бекону, ковбаси, кубики сиру й овочів, приправи та спеції.
Приготування. М’ясні продукти, сир, овочі нарізати кубиками, всипати улюблені спеції, додати яйце, усе змішати в чашці — і поставити в мікрохвильовку на хвилину-дві (залежно від її потужності). Але перед тим накрийте чашку блюдцем, щоб не довелося відразу братися за прибирання.
Відкриті слойки «До сніданку»
Ситна і швидка в приготуванні страва
Інгредієнти: 200–300 г листкового тіста, яйця (за кількістю порцій), скибочки бекону, пармезан, сіль, перець, зелень (петрушка, кріп, базилік).
Приготування. Розкачайте тісто і наріжте його квадратами завбільшки 7–10 см. Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером. Загорнувши тісто, зробіть по краях квадратів бортики висотою близько 1 см. Розбийте в кожну з отриманих «тарілочок» по яйцю і викладіть по кілька скибочок бекону. Посоліть, поперчіть, посипте посіченою зеленню і тертим пармезаном (можна замінити іншим сиром). Розігрійте духовку до 200°С. Випікайте 10–15 хвилин. Тісто має стати золотисто-коричневого кольору. Можна вийняти слойки раніше, якщо хочете, щоб яйце залишилося рідкуватим.
Яйця по-шотландськи
Насправді ця страва не має до Шотландії жодного стосунку. Це британська закуска, яка надзвичайно сподобалася простим англійцям: котлетами з яєчною начинкою можна посмакувати не тільки в кафе і ресторанах — напівфабрикати продають навіть у супермаркетах
Інгредієнти: 600 г свинячого або яловичого фаршу, 5 яєць, 50 г вершкового масла, чорний мелений перець, сіль, петрушка, кріп, чебрець, коріандр, 1 ч. л. лимонного соку, панірувальні сухарі, мелені волоські горіхи або вівсяні висівки для панірування.
Приготування. 4 яйця зварити й остудити в холодній воді. У фарш додати сіль, спеції та подрібнену зелень, добре вимішати і сформувати 4 кульки. Загорнути в кожну очищене яйце, сформувавши котлети. Обваляти їх у збитому сирому яйці (або тільки жовтку), потім – у паніровці (найкраще для цього використовувати мелені волоські горіхи або арахіс). Викласти котлети у форму, застелену фольгою, або на деко. Випікати яйця по-шотландськи 30 хвилин за температури 180 градусів. Дуже смачною вийде страва з гарячим соусом: змішати жовток, 50 г вершкового масла, 3 ст. л. води, сіль та перець і зварити на водяній бані, постійно помішуючи.
А ви знали, що…
Попри думку, що коричневі яйця — домашні, а білі — з птахофабрики, насправді колір яєць залежить від породи курей. Птиці з білим пір’ям несуть білі яйця, а з коричневим — коричневі.
Є породи, які несуть плямисті та навіть блакитні яйця, проте вирощують їх нечасто, тож і таких яєць у продажу не побачиш.
Що б там не говорили «знавці», коричневі і білі яйця мають однакову кількість поживних речовин і так само корисні.
Іноді шкаралупа одних яєць твердіша, ніж інших. Тут причина — вік курки. Як правило, молоді несуть яйця з твердою шкаралупою, а старі — з більш крихкою.
Незалежно від кольору і породи несучки на кожному яйці (або упаковці) стоїть штамп. Перша цифра означає категорію, далі вказані країна і код виробника. Окремо зазначена дата.
До речі, про дату. На яйці ще може стояти буква «Д» або «С», що означає «дієтичне» або «столове». Однак дієтичне — це всього-на-всього дуже свіже яйце (до 7 діб), а столове — від 8 до 25 діб.
Категорія свідчить про масу яйця, а не про його якість. Їх є кілька: C3–3-тя категорія — від 25 до 44,9 г, C2 — від 45 до 54,9 г, C1 — від 55 до 64,9 г, C0 — преміум-категорія — від 65 до 74,9 г.
У рецептах тортів і пирогів зазвичай маса 1 яйця дорівнює 40–50 г, тобто мається на увазі невелике, 2–3 категорій.
Домашні курячі яйця відрізняються більш багатим смаком і яскравим жовтком. Ключовим фактором тут є корм, який отримувала курка.
Анекдот до теми
— Чим відрізняється смажене яйце від вареного?
— Після вареного не треба мити пательню…