А КНЕДЛИКИ ВИ ЇЛИ?
На це запитання більшість з нас, певне, відповість запитанням: “А що це таке?”. “Пизами у моєму рідному селі (а народилась пані Євгенія на Рівненщині) називають картопляні кльоцки або, як дехто ще каже, кнедлики,— сказала в розмові лучанка Євгенія Петрівна Душук. — То давня українська страва. Її ще моя мама готувала”...
На це запитання більшість з нас, певне, відповість запитанням: “А що це таке?”. “Пизами у моєму рідному селі (а народилась пані Євгенія на Рівненщині) називають картопляні кльоцки або, як дехто ще каже, кнедлики,— сказала в розмові лучанка Євгенія Петрівна Душук. — То давня українська страва. Її ще моя мама готувала”.
Євгенія Петрівна — гарна кулінарка. Знаючи це, сусіди і колишні колеги (працювала жінка до виходу на пенсію в “Луцькагробуді”) запрошують її за весільну господиню. Жінка вміє не тільки смачно приготувати, а й гарно подати — з приспівом. Співати вона любить. Має чудовий голос. Колись в юності хотіла вступати до музичного училища, та мама, якій довелося одній виховувати дітей, сказала: “Співами ситою не будеш, йди, дитино, на ферму”.
Вийшовши заміж за такого ж голосистого, як й сама, чоловіка, співала у хорі “Журавка” при Луцькому районному будинку культури. Вже пізніше, в зрілому віці, мала шанс потрапити у торчинський “Колос”, туди її запрошували, та відмовилася, бо треба було доглядати маленького внука. А нині жінка відводить душу у хорі ветеранів “Надія”. Дует Душуків — постійний учасник усіх заходів, які проводить обласний фонд “Милосердя і здоров’я”. Нерідко виступає і на сцені міського будинку культури.
Читачкам “Волині” вона запропонувала приготувати страви, які вже дещо призабули старіші господині, а молоді про них лише чули.
КНЕДЛИКИ
Відварити чотири картоплини. Розім’яти їх. Тоді взяти стільки ж сирих, натерти на тертку (як на деруни). Відцідити через марлю масу, крохмаль, який утворився, перекласти на тарілку. Змішати варену і сиру картоплю, додавши крохмалю. Замісити тісто, розкачати, зробити круглі або подовгасті коржі, викласти на них поперчений свинячий фарш, подрібнену цибулю. Загорнути як пиріжки, вкинути у каструлю з окропом.
Подавати гарячими з грибною підливою. Можна зі шкварками.
КИШКА З КАРТОПЛЕЮ
Натерти картоплі, додати підсмаженої цибулі (можна й сирої, пропущеної через м’ясорубку), шкварок, начинити підготовлену кишку. Викласти її на деко і запікати у духовці. Подавати гарячою, притрусивши зверху шкварками зі свіжого сала.
КАПУСТА ПЕЧЕНА
Головку капусти розрізаємо на чотири частини. На дно товстостінного казанка наливаємо води, кладемо капусту. Ставимо його на годину в духовку, щоб капуста запікалася. Коли спечеться і набере коричневого кольору, витягуємо, заливаємо огірковим розсолом, додаємо трішки ріпакової, лляної або соняшникової олії, гірчиці у зернах, подрібненого часнику.
КОНСЕРВИ З РИБ’ЯЧОГО ДРІБ’ЯЗКУ
Дрібну річкову рибу почистити, відрізати голови, викласти у сотейник. Моркву натерти, цибулю подрібнити і перешарувати рибу цими овочами. Тоді залити склянкою міцної чайної заварки. Додати трішки олії і тушкувати у духовці чотири години.
Євгенія Петрівна — гарна кулінарка. Знаючи це, сусіди і колишні колеги (працювала жінка до виходу на пенсію в “Луцькагробуді”) запрошують її за весільну господиню. Жінка вміє не тільки смачно приготувати, а й гарно подати — з приспівом. Співати вона любить. Має чудовий голос. Колись в юності хотіла вступати до музичного училища, та мама, якій довелося одній виховувати дітей, сказала: “Співами ситою не будеш, йди, дитино, на ферму”.
Вийшовши заміж за такого ж голосистого, як й сама, чоловіка, співала у хорі “Журавка” при Луцькому районному будинку культури. Вже пізніше, в зрілому віці, мала шанс потрапити у торчинський “Колос”, туди її запрошували, та відмовилася, бо треба було доглядати маленького внука. А нині жінка відводить душу у хорі ветеранів “Надія”. Дует Душуків — постійний учасник усіх заходів, які проводить обласний фонд “Милосердя і здоров’я”. Нерідко виступає і на сцені міського будинку культури.
Читачкам “Волині” вона запропонувала приготувати страви, які вже дещо призабули старіші господині, а молоді про них лише чули.
КНЕДЛИКИ
Відварити чотири картоплини. Розім’яти їх. Тоді взяти стільки ж сирих, натерти на тертку (як на деруни). Відцідити через марлю масу, крохмаль, який утворився, перекласти на тарілку. Змішати варену і сиру картоплю, додавши крохмалю. Замісити тісто, розкачати, зробити круглі або подовгасті коржі, викласти на них поперчений свинячий фарш, подрібнену цибулю. Загорнути як пиріжки, вкинути у каструлю з окропом.
Подавати гарячими з грибною підливою. Можна зі шкварками.
КИШКА З КАРТОПЛЕЮ
Натерти картоплі, додати підсмаженої цибулі (можна й сирої, пропущеної через м’ясорубку), шкварок, начинити підготовлену кишку. Викласти її на деко і запікати у духовці. Подавати гарячою, притрусивши зверху шкварками зі свіжого сала.
КАПУСТА ПЕЧЕНА
Головку капусти розрізаємо на чотири частини. На дно товстостінного казанка наливаємо води, кладемо капусту. Ставимо його на годину в духовку, щоб капуста запікалася. Коли спечеться і набере коричневого кольору, витягуємо, заливаємо огірковим розсолом, додаємо трішки ріпакової, лляної або соняшникової олії, гірчиці у зернах, подрібненого часнику.
КОНСЕРВИ З РИБ’ЯЧОГО ДРІБ’ЯЗКУ
Дрібну річкову рибу почистити, відрізати голови, викласти у сотейник. Моркву натерти, цибулю подрібнити і перешарувати рибу цими овочами. Тоді залити склянкою міцної чайної заварки. Додати трішки олії і тушкувати у духовці чотири години.