Ризик померти від коронавірусу збільшує дефіцит вітаміну D
Як повідомляють учені, в Італії та Іспанії, де спостерігається висока смертність від COVID–19, середній рівень вітаміну D в організмі жителів нижчий, ніж у більшості країн Північної Європи
Почасти це пов'язано з тим, що люди в регіонах із теплим кліматом, особливо літні, уникають перебування на сонці, а пігментація шкіри також знижує природний синтез вітаміну D.
Попередні обсерваційні дослідження вже показали зв'язок між дефіцитом вітаміну D і сприйнятливістю людей до гострих інфекцій дихальних шляхів.
Водночас найвищі середні рівні цього вітаміну виявлені у жителів Північної Європи, де багато споживають олії, печінки тріски, інших продуктів зі значним його вмістом. Як відомо, скандинавські країни можуть похвалитися найменшою кількістю випадків захворювання на COVID–19 і найнижчими рівнями смертності на континенті. Попередні обсерваційні дослідження вже показали зв'язок між дефіцитом вітаміну D і сприйнятливістю людей до гострих інфекцій дихальних шляхів.