Сорок сорочок, сорок хусточок...
Що приготувати з молодої капусти? Традиційні голубці чи борщ – явно не весняний варіант: надто ніжні й делікатні листочки розірвуться від м’ясного фаршу, а в борщі білоголова швидко розм’якне, що не всім до вподоби. От салати – інша справа! Їх можна доповнити огірками, помідорами, редискою, м’ясом, ковбасою, різноманітною зеленню, горішками, заправити духмяною олією чи ситним майонезом... А ще? Цікаві рецепти – у добірці «Цікавої газети»
Салати з молодої капусти
Ці рецепти виручать у будь-якій ситуації. Навесні і влітку молода капуста продається скрізь, а значить є можливість на обід або вечерю, для рідних чи гостей, у будень і на свято готувати прості, але апетитні закуски! Зберігайте рецепти – і нехай смакує!
…з горішками
Інгредієнти: невелика головка молодої капусти, 1 болгарський перець, 200 г помідорів чері, 50 г кедрових (або інших) горішків, пів лимона, 1 ч. ложка гірчиці, 2 ст. ложки оливкової олії, сіль та чорний мелений перець за смаком, 1 ст. ложка води.
Приготування. У міру гостренька закуска із незвичайним поєднанням смаків молодих овочів і кедрових горішків смакуватиме із будь-якими м’ясними стравами та гарнірами. Капусту нашаткувати. Болгарський перець очистити від насіння і покраяти тонкими півкільцями. Помідори порозрізати на половинки. Для заправки змішати оливкову олію, гірчицю, сіль, перець, лимонний сік, воду і ретельно перемішати. Зсипати у салатницю всі інгредієнти, заправити салат, перемішати і притрусити кедровими горішками.
…з кукурудзою
Інгредієнти: 1/2 середньої капустини, 1 огірок, 200 г консервованої кукурудзи, пучок кропу, 1,5 ст. л. оцту, 3 ст. л. оливкової олії, зелена цибуля, сіль та перець до смаку.
Приготування. Цей салат має фантастичний смак завдяки поєднанню соковитої капусти, хрустких огірків і солодкої кукурудзи. Він дуже простий у приготуванні, ароматний і багатий вітамінами. Капусту наріжте дуже тонко, зсипте в миску, додайте сіль та перець і перемніть руками. Огірок покрайте півскибочками, кріп та цибулю дрібно посічіть. Додайте ці інгредієнти, а також кукурудзу до капусти, влийте оцет, посмачіть олією і добре перемішайте.
До речі. Цю страву можна видозмінювати залежно від уподобань та наявності продуктів. Ось кілька чудових ідей, які допоможуть вам щоразу готувати нову закуску:
додайте тонкі скибочки помідорів або нарізаний кубиками перець;
використайте горошок замість кукурудзи;
доповніть салат потертою морквою чи яблуками, нарізаними кубиками;
додайте невеликі шматочки вареної або печеної курятини.
…із селерою
Інгредієнти: 1 невелика капустина, 3 гілочки селери, 2 кисло-солодкі яблука, пів лимона, пучок кропу, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. цукру, сіль за смаком, насіння кунжуту за бажанням.
Приготування. Капусту тонко нашаткувати. Селеру дрібно нарізати. Посікти кріп. Яблука очистити від шкірки й насіння, нарізати соломкою і зразу ж полити лимонним соком, щоб не потемніли. Капусту викласти в салатник, посолити, додати цукор, перемішати, трохи прим’яти руками, сік злити. Додати до капусти селеру, яблука та кріп, заправити олією і перемішати.
…з кунжутом
Інгредієнти: 150 г молодої капусти, 1 огірок, 1 болгарський перець, 1–1,5 ст. л. кунжуту, сіль за смаком, 1 ст. л. соку лайма, 1 ст. л. кунжутної олії.
Приготування. Молоду капусту нашаткувати, посолити і пом’яти руками. Огірок і перець покраяти соломкою, змішати з капустою і заправкою. Зверху посипати кунжутом і подавати до столу.
«Шопський»
Інгредієнти: 150 г молодої капусти, 1 огірок, 1 великий помідор, 3–4 зелені цибулини, 50 г твердого сиру, 2 ст. л. оливкової олії, сіль до смаку.
Приготування. Молоду капусту нашаткувати, посолити і прим’яти. Огірок і помідор нарізати кубиками, цибулю посікти. Перемішати овочі, посолити, заправити оливковою олією і викласти на тарілку. Сир натерти на дрібній тертці і притрусити зверху.
Капустяні оладки
Інгpeдієнти: пів головки мoлoдої кaпуcти, 2 яйця, 2–3 ст. л. бopoшна, 3–4 cт. л. oлії, cіль, чopний пepeць, cпeції, cмeтaнa та зeлeнь для пoдaчі.
Приготування. Капусту нaшaткувaти, пocoлити і пoпepчити, aкуpaтнo пepeм’яти і залишити її пocтoяти 3–5 xвилин, щoб poзчинилacя cіль. Дoдaти дo кaпуcти яйця і пepeмішaти видeлкoю, всипати бopoшно і ще раз peтeльнo вимішaти. Мoжливo, муки знaдoбитьcя тpoxи більшe, aлe тісто не повинно бути надто густим. У cкoвopідці poзігpіти oлію, лoжкoю виклaдати кaпуcтяну мacу, тpoxи пpитиснути і cмaжити нa середньому вoгні до pум’яної скоринки з кожнoгo бoку. Виклacти щe гapячі oлaдки нa тapілки, пoпepчити свіжозмолотим чopним пepцeм, пpикpacити cтpaву гілoчкoю зeлeні та полити сметаною.
Фальшивий шніцель
Інгредієнти: 1 головка молодої капусти (600–700 г), 2 яйця, 100 г твердого сиру, 100 г волоських горіхів, 4 ст. л. панірувальних сухарів, 100 г олії, чорний мелений перець та сіль до смаку, 2 ст. л. води.
Приготування. Капустину помити, зрізати частину качана і покраяти великими сегментами. Опустити скибки в окріп і, присоливши, варити 2–3 хвилини. Воду злити, капусту остудити. Очищені горіхи трохи підсмажити на сухій сковороді, подрібнити і змішати з панірувальними сухарями. Яйця збити із сіллю, додати 2 ст. ложки води, тертий сир, поперчити й перемішати. В одну тарілку всипати борошно, в другу – сухарі з горіхами. Кожну скибку капусти обкачати в борошні, вмочити в сирно-яєчний кляр, обваляти в суміші горіхів та сухарів. Смажити в розігрітій олії 2–3 хвилини з кожного боку – до утворення золотистої скоринки. Подавати капустяні шніцелі як гарнір до м’яса, риби або як самостійну страву, приправивши сметанним соусом із зеленню й часником.
Голубці із сосисками
Інгредієнти: 1 головка молодої капусти, 1 кг картоплі, 1 цибулина, 350–400 г сосисок, 200 г твердого сиру в скибочках, 1 морквина, 1 яйце, 200 мл сметани, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. вершкового масла, сіль, перець, зелень.
Приготування. Капусту розпарити і розібрати на листки. Картоплю натерти на дрібній тертці, викласти в друшляк, щоб стекла зайва рідина, посолити і поперчити, додати 1 яйце. Кожну сосиску загорнути в шматочок сиру. На капустяний лист викладати 2 ст. ложки картопляної маси, поверх неї — сосиску в сирі і загорнути, як голубець. Обсмажити з обох боків у маслі і скласти в деко з високими бортиками. Приготувати соус. Підсмажити в маслі, що залишилося, дрібно посічені цибулю і моркву, додати борошно, сметану. Якщо виходить надто густий, трішки розвести водою. Додати сіль, спеції. Залити соусом голубці, накрити деко фольгою і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 30–40 хвилин. При подачі на стіл посипати свіжою зеленню.
Капустяні конвертики із сиром
Інгредієнти: капустяне листя, 200 г адигейського сиру, 200 мл сметани, 3 ст. л. борошна, 1 ч. л. солі, спеції: по 1/2 ч. ложки меленого чорного перцю, куркуми, манка (або панірувальні сухарі).
Приготування. Капустяне листя акуратно відокремити від качана і проварити в киплячій підсоленій воді кілька хвилин до м’якості. Капуста не повинна бути перевареною, але листки мають добре згинатися. Зрізати з них ущільнення. Сир покраяти прямокутними скибочками (якщо ви не замінили адигейський на інший вид, то його можна підсмажити з двох боків до рум’яної скоринки). Змішати сметану, борошно, сіль і спеції для кляру. В капустяний листок покласти шматочок сиру і згорнути конвертиком. Обваляти його в борошні, потім у клярі, а тоді в манці (чи сухарях). Смажити в невеликій кількості олії з двох боків. Страву можна подавати зі сметаною.