Курси НБУ $ 41.86 € 43.52
Соковиті дарунки літа

Фото blitz.if.ua.

Соковиті дарунки літа

Про полуниці не варто багато розповідати — ​ці ягоди «говорять» самі за себе. Ними слід ласувати, смакувати, насолоджуватися, їх треба наминати, уплітати, щоб наїстися досхочу, збагатити організм вітамінами. Тож нові трускавкові рецепти саме на часі. На здоров’я!

 

 Тарт без випічки з полуничними трояндами

Інгредієнти: 350 г пісочного печива, 5 ст. л. розтопленого вершкового масла, 340 г сиру маскарпоне, 1/4 скл. цукрової пудри, 2 скл. полуниць, сік половини лимона або 1 ч.  л. екстракту ванілі, мед, свіжа м’ята для оздоблення.

Приготування. Печиво скласти в торбинку і потовкти качалкою на крихту, ретельно змішати з розтопленим маслом і викласти масу у форму. Сир протерти через сито або збити блендером із цукром, додати лимонний сік або ванільний екстракт. Рівномірно розподілити цю начинку поверх маси з печива. Поставити в холодильник мінімум на годину. Перед подачею прикрасити пиріг нарізаними полуницями, викладаючи їх у вигляді троянд. За бажанням полити медом і прикрасити листям м’яти.

 

 

 

 Трускавки в шоколаді

Інгредієнти: полуниці, молочний шоколад, кокосова стружка.

Приготування. Ягоди перебрати, акуратно помити й просушити на паперовому рушничку. Шоколад розтопити на водяній бані. Обережно, тримаючи полуницю за хвостик, занурювати кожну ягідку в шоколад і викладати на блюдо. Присипати кокосовою стружкою і поставити на 15–20 хвилин у холодильник, щоб застигла.

 

 

 

 Мус

Інгредієнти: 450 г полуниць, 300 мл жирних вершків (33%), 15 г желатину, 75 г цукру (більше або менше — ​за смаком), цілі ягоди і листочки м’яти для оздоблення.

Приготування. Желатин замочити в 5 столових ложках холодної води. Ягоди помити, обсушити і подрібнити в блендері до стану пюре. За смаком додати цукор. Набухлий желатин поставити на слабкий вогонь і нагрівати до розчинення (але щоб не закипів!). Трохи охолодити і маленькими порціями вливати в нього полуничне пюре, добре перемішуючи. Надібрати 4–5 ст. л. пюре в окрему мисочку. Збити вершки в стійку піну, додавати до них по 2 ложки полуничного пюре й акуратно, рухами знизу доверху, перемішувати до однорідності. Розкласти мус у креманки, в кожну по центру влити по ложці залишеного пюре і за допомогою довгої палички зробити на поверхні розводи. Поставити в холодильник до повного застигання (на кілька годин або на ніч). При подачі прикрасити листочками м’яти.

 

 

 

 Бісквітний рулет із полуницями

Інгредієнти: для бісквіту — ​4 яйця, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна, 1 ч. л. розпушувача, 3 ст. л. олії, 3 ст. л. води, 2 ст. л. какао; для крему — ​400 мл вершків, 250 г сирної маси, цукрова пудра та полуниці — ​за смаком.

Приготування. Міксером добре збити яйця з цукром. Змішати борошно з розпушувачем та обережно вмішати в яєчну суміш. В кінці ложкою вмішати воду й олію. Розділити тісто на дві частини, в одну додати какао і добре вимішати. Викласти тісто в мішечки, зрізати куточок і витиснути на підготовлене деко по діагоналі, чергуючи білі й коричневі смужки. Випікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 10–12 хвилин. На готовність можна перевірити зубочисткою. Кухонний рушник посипати цукром і перевернути на нього корж, очистити від паперу для випічки і згорнути в рулет. Залишити до повного охолодження. Для крему сирну масу розтерти до однорідності. Вершки з пудрою збити міксером до стійких піків, додати сир і перемішати. Полуниці помити, порізати. Остиглий рулет обережно розгорнути, змастити кремом і викласти шматочки ягід. Обережно згорнути і поставити в холодильник.

 

 

 

 Зефір

Інгредієнти: 460 г полуниць, 600 г цукру, 5 г пектину, 10 г агар–агару, 150 мл води, 2 яєчні білки.

Приготування. Перебрані й помиті полуниці скласти в сотейник, влити трохи води, поставити на вогонь, довести до кипіння, проварити 2–3 хвилини і подрібнити блендером. Знову поставити на плиту й уварювати на середньому вогні близько 15 хвилин, потому протерти через сито. Взяти 250 мл пюре, всипати 150 г цукру, прокип’ятити 2–3 хвилини, тоді додати пектин, змішаний із 50 г цукру, розмішати і варити ще близько 5 хвилин. Зняти з вогню і повністю охолодити (для прискорення процесу можна зробити це на льодяній «подушці»). 50 г цукру змішати з агаром і відставити. Решту 350 г цукру розчинити у воді і закип’ятити, постійно помішуючи, тонкою цівкою всипати агар–агар із цукром і ще трохи проварити сироп. Паралельно в пюре додати яєчні білки і збити міксером до отримання пишної маси. Не припиняючи збивання, тонкою цівкою влити сироп з агаром і продовжувати збивати до отримання маси, схожої на меренгу. Перекласти її в кондитерський мішок із насадкою, витиснути зефір на пергаментний папір або силіконовий килимок і залишити за кімнатної температури на ніч або хоча б на 5 годин — ​за цей час він обвітриться і підсохне. Посипати половинки зефіру цукровою пудрою, зняти з пергаменту і з’єднати попарно.

 

 

 

 Французький пиріг

Інгредієнти: 400 г полуниць, 250 г борошна, 2 яйця, 1 скл. цукру, 150 г вершкового масла, 1 скл. молока, 2 ст. л. води, дрібка солі.

Приготування. Щоб зробити основу тарта, перетріть на крихту борошно з охолодженим вершковим маслом (100 г), сіллю і цукром. Додайте воду і вимісіть. Викладіть тісто на дно роз’ємної форми, розрівняйте, зробіть бортики, трохи попроколюйте виделкою і поставте на пів години в холодильник. Тим часом приготуйте крем: збийте яйця з цукром, додайте борошно і перемішайте до однорідності; молоко доведіть до кипіння і тоненькою цівкою введіть у яєчну суміш, постійно помішуючи. Вилийте суміш у каструлю і, помішуючи, варіть на середньому вогні до загустіння. Знявши з вогню, додайте 50 г вершкового масла, розмішайте й охолодіть. Основу пирога дістаньте з холодильника, накрийте фольгою, насипте зверху гороху або квасолі (щоб внутрішня поверхня пирога була рівною) і печіть 15 хвилин при 200 градусах, тоді заберіть горох (квасолю) і запікайте ще 10 хвилин. Дістаньте з духовки, охолодіть і наповніть кошик–основу кремом, а на нього щільно викладіть ягоди (цілі чи порізані — ​залежно від розмірів полуниці).

Telegram Channel