Курси НБУ $ 41.21 € 45.96
«Шукала газету по всьому селу,  а потім довелося таки просити «Читанку»  у свого суперника по вікторині…»

Волинь-нова

«Шукала газету по всьому селу, а потім довелося таки просити «Читанку» у свого суперника по вікторині…»

Пригадуєте, як у пісенному шоу «Голос країни», коли конкурсант якось по-особливому бере ноту, одразу чотири учасники натискають на кнопку. Щось подібне відчув і я, коли прочитав ці слова. Вони влучили і в розум, і в серце

Але насамперед нагадаємо запитання, яке змусило декого з наших учасників шукати в найближчій окрузі «вдень із вогнем» інше наше видання — тижневик «Читанку для всіх».

«Гарбуз із секретом» — 20 (2020)

Одразу скажемо: заховали ми світлину однієї відомої особистості. Асоціюється вона з числами 3 і 23, нашою зарплатою і одним цікавим фруктом. Завдячує своєму походженню тому, кого нарекли на честь одного з дванадцяти апостолів, і тій, що носила ім’я красивої дівчини, яку тримали під замком у вежі…

Кохання цієї людини асоціюється з піснями, де є фрази «а я купляв сіга­рєти і побачив газєти» і «оба ми Миколи». А ось перша професія — з хітом колись популярного гурту, який довго вважали, що отримав ім’я від жіночої сорочки.

Одні з улюблених цукерок цієї особистості — зі смаком її ж хобі, котрі випускає некровний родич. А про найбільшого недруга, жартували, згадується у пісні, де «соловейко щебетав»…

Підказка: в іншому нашому виданні — місячнику «Читанка для всіх» за травень 2020 року, який ще є у продажу в листонош, — із 3–ї до 13–ї сторінок розповідається про її благородний вчинок. Також на одній із цих шпальт є фото, яке асоціюється з крилатим висловом цієї людини, який чув кожен дорослий українець.

Чиє фото ми заховали у гарбузі?

А далі я можу вже відпочивати, бо надаю слово (дещо скорочене) Ользі Векерик із села Новий Двір Турійського району Волині.

«Спочатку пробувала знайти правильну відповідь без «Читанки для всіх», бо так вийшло, що її у мене нема. Однак постійно потрапляла в гарбузові пастки. Заплутали мене ваші фрази з пісень. Думала, може, це якийсь відомий Микола, кохану якого звати Свєта? Щодо ім’я дівчини, яку тримали у вежі, спадали на думку тільки героїні казок і мультиків. На кшталт Рапунцель чи Фіони. Зрозуміла, що ходжу по колу, немов у зачарованому лабіринті, й без підказки не вибратись мені з цих манівців. Тож далі розгадування завдання вікторини перетворилося на справжній квест із пошуку «Читанки для всіх». Адже шукала цю газету по всьому селу. На нашій пошті її не було. Я пам’ятала, що в одному з минулих номерів «Цікавої газети» у «Гарбузі із секретом» переміг новодвірський інтелектуал і що його родина передплачує всі видання. І, як виявилося пізніше, крім них, виписує цей місячник лише одна бабця. Тож мені таки довелося просити «Читанку для всіх» у свого суперника по вікторині. На щастя, обійшлося без активних дієприкметників і приказок. Як тільки газета опинилась у моїх руках — зразу взялась читати…. Це не Іван Залужний, не міністр культури Великобританії Олівер Доуден. Залишається Михайло Михайлович Поплавський. Втім, він теж не підходив під опис. Я вже напам’ять вивчила і завдання Гарбуза, і статтю про співочого ректора. Та скільки б її не перечитувала — нічого про якийсь благородний вчинок вічно «юного орла» там не було. Часу залишалося небагато. Тому я дуже переживала: а якщо так і не додумаюсь до правильної відповіді? Невже стільки зусиль — і все марно? І тут моя мама прочитала, що «коли син Михайла Поплавського ледь не загинув в автомобільній аварії — йому допоміг Віктор Ющенко». Справді, на текстівку під фотографією я не звернула уваги. Бінго! Відразу всі пазли склались в одну картинку. Точніше, у світлину відомої особистості, яка асоціюється з цифрами 3 і 23 та цікавим фруктом. Віктор Ющенко — третій Президент України. 23 січня 2005 року відбулась його інавгурація (народився 23 лютого 1954-го. — Г.Г.Г.). Слова дружини Віктора Януковича Людмили про «наколоті апельсини» під час Помаранчевої революції давно стали українським мемом.

Тата Віктора Андрійовича Ющенка назвали на честь одного з дванадцяти апостолів — Андрія Первозванного, матір — святої Варвари, якій через прийняття християнства відтяв голову рідний батько Діоскоп. Житіє Варвари стало основою для казки про Рапунцель…

Але повернемось до наших гарбузів і кохання третього Президента України. В українській народній пісні, де є фраза «оба ми Миколи», йдеться не лише про Коль, Михайлів і Василів, а й про дівчину: «Катерино, відчини–но, Катерино, встань–но. Дай–но їсти, дай–но пити, як то буде файно». Можливо, саме ці слова наспівує Віктор Андрійович своїй другій дружині, коли приходить додому. А як чує «Я купляв сігарєти і побачив газєти з моїми фотками, Свєта» гурту «ТІК» — згадує свою першу дружину Світлану Колес. Коли ж Віктор Ющенко ностальгує за своєю першою професію — вмикає пісню «Бухгалтер, милий мій бухгалтер». Виконувала цей хіт колись популярна група «Комбінація». Композитор Віталій Окороков роз’яснив, що гурт отримав назву не від жіночої сорочки, як багато хто вважав, а від комбінації стилів у музиці.

Ну а про хобі Віктора Ющенка, думаю, знають усі. Він має велику пасіку і, мабуть, найбільше любить цукерки зі смаком меду або желейні «Бджілки». Такі виготовляють на кондитерській фабриці п’ятого Президента України Петра Порошенка. «Головний бджоляр країни» та «шоколадний король» справді є некровними родичами — кумами. А хто ж найбільший недруг третього Президента? Звісно ж — жінка з косою! Їх перетягування булави, напевно, пам’ятають усі. Вони й досі часто обмінюються «компліментами». Після того, як Юлія Тимошенко змінила імідж, це стало темою для безлічі жартів, пародій та інтернет–мемів, у яких нерідко використовували фразу «Чому розплетена коса?» з пісні «Ой у вишневому саду там соловейко щебетав»…

На тринадцятій сторінці «Читанки для всіх» ви можете знайти зворушливу історію про те, що дітям потрібно цінувати батьківську працю і не забувати їм допомагати. А на дванадцятій — фото стареньких рук. Саме воно асоціюється зі словами третього Президента України, які чув кожен українець і які вже давно стали крилатим висловом, — «Ці руки ніколи не крали».

Сама я нізащо не здогадалася б, що у гарбузі заховали світлину Віктора Андрійовича Ющенка. Тож дякую своїй вчительці української мови та літератури Валентині Іванівні Борисюк та знавцеві шахів Богдану, що дали почитати «Читанку для всіх». І дякую мамі, яка допомагала мені у гарбузових пошуках. Грицьку Гарбузу обіцяю, що ми обов’язково тепер передплатимо «Читанку для всіх».

Оце так обіцянка! Але Грицько Гарбуз хоче, щоб ще і «Так ніхто не кохав», і «Волинь–нова» до вас приходили, і, звісно, «Цікава газета на вихідні». Зараз саме останні дні передплати на друге півріччя. Сподіваємось, до моїх слів дослухаються й інші учасники нашого конкурсу, ще й головний редактор мене похвалить за рекламу. ☺

А поки що я висловлюю хвалу пані Ользі — ви заробили 150 гривень у напрочуд важкій боротьбі. Віват!

Далі ж нам довелося проводити жеребкування, щоб визначити двох володарів 100 гривень із 12 учасників, які надіслали есемеску з правильною відповіддю: «Ющенко». Провела його прима Волинського академічного обласного українського музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка, народна артистка України Людмила Приходько, якій завтра на ювілеї ми будемо співати «Многая літа!», а потім ласувати її неймовірним холодцем по–черкаськи. З легкої руки пані Людмили національна купюра із зображенням геніального Тараса Шевченка відправляється до двох волинян: Вікторії Бобко з села Затурці Локачинського району і Сергія Клубука із Дольська Любешівського району.

«Гарбуз із секретом» – 25 (2020)

У цей час, 21 рік тому, ми тішились і числу 74. Його могли передавати, якщо дуже–дуже берегти природу, всього 4 папірці. А якщо не економити, а по максимуму, то і всі 74. До речі, при цих операціях — найменшій і найбільшій — я не використав ще два папірці. На одному з них є цікава думка, де вживається іменник з чотирьох букв у знахідному відмінку. Листок із його написом вже у називному ми і заховали.

Що знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба наді­слати до 30 червня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Коронавірус», «Три ведмеді», «Вадим Гетьман»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як відгадував запитання.

Нехай ніякі коронавіруси вас (і нас) не здолають!


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel