«Полуниці солодким спогадом хай зігріють в зимовий вечір…». Наші рецепти
Справді, так приємно почаювати з пахучим трускавковим варенням у компанії друзів, сімейному колі чи удвох із коханим. Хай там які скрути і стреси — тиха розмова з найдорожчими людьми поверне до життя. А ще, виявляється, не остання роль тут належить… полуниці. Науковці стверджують: фолієва кислота, що міститься в цих ароматних ягодах, перешкоджає підвищенню рівня гомоцистеїну — речовини, яка знижує синтез серотоніну, а він, своєю чергою, відповідає за гарний настрій. Учені рекомендують вживати щодня мінімум 150 грамів полуниці, щоб відчути її антистресовий ефект. Тож запасайтеся!
Густе варення з цілими ягодами
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1 кг цукру.
Приготування. Для варення краще брати дрібні ягоди. Помийте їх, переберіть і просушіть, виклавши на рушник на 20–30 хвилин, щоб позбутися зайвої води. Підготовлені полуниці складіть пластами в каструлю, пересипаючи їх цукром, і залиште на 7–9 годин (на ніч). Вранці за допомогою шумівки виберіть ягоди із соку, а рідину поставте на плиту і варіть 25–30 хвилин після закипання, помішуючи, щоб не пригоріло. За цей час сироп стане густішим та увариться приблизно на третину. Зніміть його з вогню, засипте в нього полуниці і залиште на 8–10 годин. Ввечері знову виберіть ягоди, сироп проваріть близько пів години, періодично помішуючи, а тоді вкиньте в нього трускавки і залиште на ніч. Наступного ранку знову виберіть ягоди, проваріть сироп 20 хвилин, всипте полуницю і прокип’ятіть усе разом 5–7 хвилин. Після цього можна розкласти варення в банки і закатати. Слоїки переверніть і укрийте ковдрою до повного охолодження.
Ароматне полуничне варення з м’ятою і лимоном
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 800 г цукру, 5–6 гілочок м’яти, 1 лимон.
Приготування. Ягоди спочатку помити, потім перебрати (якщо зробити навпаки, то вони можуть увібрати багато зайвої вологи). Підготовлені полуниці пересипати цукром і залишити на ніч у прохолодному місці (в теплі може забродити). Вранці проварити на слабкому вогні 5–10 хвилин і залишити остигати до вечора. Помити м’яту, з лимона за допомогою тертки зняти цедру (тільки жовту частину, адже біла може гірчити) та витиснути сік. Варення знову поставити на слабкий вогонь, додати м’яту, цедру і лимонний сік, довести до кипіння і варити 5–10 хвилин. Розкласти гарячим у стерилізовані слоїки і закатати. Варення виходить не дуже густе, зате вирізняється відчутним ароматом м’яти і лимона, чудово підходить для пирогів і десертів.
Желе з трускавками на зиму
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1,5 кг цукру, 1,5 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування. Ягоди перебрати, відділити плодоніжки, помити, засипати половиною цукру. Дочекатися, щоб полуниці пустили сік, тоді досипати решту цукру, поставити на плиту, довести до кипіння і, помішуючи, варити протягом 15 хвилин. Додати лимонну кислоту, попередньо розчинену в гарячому сиропі, і варити ще 5 хвилин, не припиняючи постійно помішувати. Желе розлити в гарячі простерилізовані банки, закатати і перевернути догори дном. Після охолодження їх потрібно прибрати в прохолодне місце.
Трускавкове «мохіто»
Інгредієнти: на 3-літрову банку — 500 г полуниць, 1 скл. цукру, 2 скибочки лимона, гілочка м’яти.
Приготування. Ягоди перебрати, помити й дати стекти на друшляку. Лимон помити і нарізати тонкими скибочками. Підготовлені продукти, крім цукру, скласти у стерильну банку, залити окропом, накрити кришкою і залишити на пів години. Через 30 хвилин зцідити рідину в каструлю, всипати цукор, довести до кипіння, проварити 2–3 хвилини, знову залити цим сиропом полуниці в банці і закатати. Охолодити за кімнатної температури, перевернувши догори дном і закутавши пледом. Зберігати в коморі або в підвалі.
Полуничне сорбе
Інгредієнти: 300 г полуниць, 1 скл. цукру, за бажанням — мед, сік лимона.
Приготування. Ягоди перебрати, помити й залишити ненадовго в друшляку, щоб стекла вода. Пересипати в чашу блендера, додати цукор, за бажанням — мед або сік лимона і збити до однорідної консистенції. Викласти в спеціальний контейнер і заморозити в морозильній камері. Подавати у креманках як морозиво, також можна використовувати взимку для приготування десертів.
І хвостики згодяться!
… для настою
1 ч. л. подрібнених полуничних чашолистиків залийте склянкою окропу, проваріть кілька хвилин і дайте настоятися. Вживайте для профілактики онкозахворювань і як підтримуючий засіб 3 рази на день.
… для маски
Подрібніть свіжі полуничні хвостики в блендері і зробіть ефективну омолоджувальну маску! Освіжає шкіру і розгладжує зморшки.
… для зміцнення волосся
Змішайте вівсяні пластівці з невеликою кількістю води і розтертими полуничними хвостиками. Наносьте цю кашку на волосся 3 рази на тиждень на 30 хвилин. Волосся перестане випадати, стане міцним і блискучим, додасться об’єм.
… на чай проти діабету
Приготуйте концентрований чай із хвостиків полуниці, випивайте 1 склянку після кожного прийому їжі. Цей засіб сприяє нормалізації рівня цукру в крові!
А м’які ягоди полуниці — прекрасна заправка для салатів зі свіжих овочів: збийте ягоди блендером, змішайте з лимонним соком. Чудове поєднання!
Ягідні цукати
Інгредієнти: 0,7 кг полуниць, 0,7 кг цукру, 100 мл води, дрібка лимонної кислоти.
Приготування. За цим рецептом можна запастися не тільки полуничними цукатами — згодяться й вишні, кизил, абрикоси, шовковиця, яблука, гарбуз. Ягоди треба відбирати цілі, тверденькі. Перебрати, помити їх під проточною водою. В емальованій каструлі зварити сироп із води, цукру та лимонної кислоти, всипати в нього полуниці і проварити 10 хвилин. Потому відкинути ягоди на друшляк, а коли добре стечуть, тонким шаром викласти їх на деко, застелене пергаментом, поставити в духовку, розігріту до 40–45ºС, і тримати ягоди при такій температурі й трохи привідчинених дверцятах, поки полуниці стануть еластичними. Готові цукати перекласти у скляну банку і зберігати, щільно накривши кришкою.
Домашня наливка
Інгредієнти: 2,2 кг полуниць, 0,8 кг цукру.
Приготування. Стиглі ягоди помити у холодній воді, перебрати, видалити хвостики. В чисту і суху 3-літрову банку пластами всипати полуниці (маленькі — цілими, великі порозрізати навпіл) і цукор (він має бути останнім шаром). Слоїк зверху зав’язати чистою марлею, поставити в тепле сонячне місце на 3–4 дні. Коли почнеться процес бродіння, зняти марлю й одягти на горлечко банки стерильну, промиту від тальку медичну рукавичку (на пальчиках голочкою зробити дірочки), щільно зав’язати її і тримати банку в затінку при кімнатній температурі від 2 до 3 тижнів (чим вища температура в приміщенні, тим швидше відбувається бродіння). Коли процес закінчиться і рукавичка здується — полунична наливка готова. Процідити напій, розлити в чисті пляшки і закоркувати. У темному прохолодному місці він може зберігатися кілька років.
Конфітюр «Аромат літа»
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1 кг цукру, 1 пакетик желювального засобу («Конфітюрка», «Желін» тощо), 1 ч. л. лимонної кислоти.
Приготування. 750 г ягід подрібнити в блендері, додати желювальний засіб і лимонну кислоту. На середньому вогні довести до кипіння. 250 г цілих полуниць змішати з цукром, всипати в кипляче пюре і варити 5 хвилин при постійному помішуванні. Розлити в гарячі стерилізовані банки і закатати гарячими кришками.
Полуничне варення в яблучному соку
Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1 скл. яблучного соку, 1 кг цукру.
Приготування. Ягоди перебрати й промити, розсортувати на дрібні та великі. Дрібні полуниці викласти першими в миску, розім’яти їх у пюре, зверху викласти великі, засипати цукром. Акуратно перемішати й залишити на 2–3 години. Банки вимити із содою, поставити в холодну духовку, увімкнути її і прожарити слоїки при температурі 110–120 градусів протягом 10 хвилин. Трускавки довести до кипіння, постійно помішуючи. Зняти з вогню, дати повністю охолонути, тоді влити сік, акуратно перемішати. Знову поставити на плиту, довести до кипіння і варити на слабкому вогні ще 10 хвилин, помішуючи. Гаряче варення розлити у стерилізовані банки й закатати.