Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Буяє зелень на городі.  А на столі?

Кожній господині хочеться нині повною мірою використати переваги найщедрішого сезону, урізноманітнити меню, готувати ті страви, які приносять найбільшу користь.

Фото pinterest.com.

Буяє зелень на городі. А на столі?

Королем столу влітку для мене є салат. Для його основи вибираю найтемнішу зелень, адже вона має максимальну поживну цінність і містить найбільшу кількість корисних сполук

Саме зараз підріс на грядці шпинат. В 1 чашці свіжого насичено–зеленого листя міститься 16% добової потреби людини у вітамінах А і К. Рослина є справжнім джерелом заліза і вітаміну С, а також клітковини. Вона дуже багата на фолієву кислоту, яка бере участь у перетворенні їжі на енергію і утворенні здорових клітин крові. Шпинат є відмінним складником усіх салатів. Чудово поєднується з полуницею, сиром фета, додаю його в омлети або тушкую.

Молоде листя столових буряків більшість людей зазвичай викидає. Але насправді це дуже цінний продукт. Зелень містить 13% добової потреби вітаміну А і майже добову дозу вітаміну К. Бурякове листя дуже смачне, коли його стушкувати в оливковій олії з часником і цибулею.

Один з найкорисніших листових овочів із сімейства бурякових — мангольд. За смаком він схожий на шпинат і його популярність у світі зростає. Мангольд був особливо поширений у раціоні стародавніх римлян, за що його і прозвали «римською капустою». Порція листя рослини містить подвійну добову норму вітаміну К, а також значну кількість вітамінів А та С. Спробуйте змішати мангольд з іншою зеленню, щоб створити свій власний салатний мікс.

Не всі використовують у їжу й листя гірчиці. Воно є одним з найбільш поживних. Одна чашка зелені покриває майже половину добової потреби у вітаміні С, а також добову норму вітаміну К та фолієвої кислоти. У таких країнах, як Індія, Китай та Японія, листя гірчиці широко використовують у кулінарії, додаючи у салати, бутерброди або гарячі страви.

Крес–салат вирощують скрізь — у Європі, Азії, Африці, Америці та Австралії. Це прекрасне смако–ароматичне доповнення до свіжих овочів. Його можна споживати окремо з невеликою кількістю олії і оцту, а також додавати в супи–пюре для посилення смаку і підвищення поживності.

А ось ромен для багатьох людей є екзотом. Він відрізняється довгим, соковитим, хрустким листям темно–зеленого кольору. Дві чашки його дарують нам приблизно третину добової норми фолієвої кислоти, майже половину добової норми вітаміну А і добову дозу вітаміну К. Добре змішувати ромен зі шпинатом, щоб наситити організм антиоксидантами. Споживайте його в салатах з додаванням здорових рослинних олій, які збагачують їжу корисними жирними кислотами, ароматом і смаком, а також покращують засвоєння жиророзчинних вітамінів з овочів.

Один з найдавніших на планеті салатів — латук — має як мінімум 100 різновидів. Червоні або зелені листки виглядають яскраво на тарілці, мають м'який ненав'язливий смак, тому ідеально підходять для дітей. Назва «латук» у перекладі з латинської означає «молоко», вона дісталася рослині через молочний сік, який виділяється при пошкодженні стебел і листя. Як і більшість листової зелені, латук містить небагато клітковини, тому споживайте його в салатах із іншими овочами (броколі, помідори, огірки, морква, бобові). Також він дуже смачний у тушкованому вигляді, готують його і на пару або на грилі.

Рукола заряджена особливим пряним ароматом і пікантним гірчично–горіхово–перцевим смаком. Тому вона є ідеальним базовим інгредієнтом для салатів і добре поєднується з продуктами середземноморської кухні. Змішуйте руколу з різними овочами і отримаєте шикарний смак та багато антиоксидантів. Можна використовувати її в якості приправи, додаючи невелику кількість листя в салат або на бутерброд.

Про відомі всім петрушку, кріп не варто й нагадувати. Вони у господинь завжди під рукою. Але іноді не зайве й поекспериментувати.

Алла ЖУК.

Telegram Channel