Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Петиція про створення укрупненого району з центром у Камені-Каширському набрала необхідну кількість голосів

То хто ж переможе у протистоянні Камінь-Каширський–Маневичі?

Фото Костя ГАРБАРЧУКА.

Петиція про створення укрупненого району з центром у Камені-Каширському набрала необхідну кількість голосів

До кінця збору підписів залишилося 3 дні. Електронне звернення підписало 1017 осіб із 1000 необхідних

Документ ініціювала Тетяна Єфімова і розмістила його на сайті Волинської обласної ради 5 червня. Документ одночасно є колективним зверненням до народних депутатів України Ірини Констанкевич, Ігоря Гузя, голів Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка і обласної ради Ірини Вахович. 

У ньому йдеться:

В Україні в рамках реформи з децентралізації, яка передбачає закріплення вже набутих успіхів і формування спроможних громад, постало завдання створення нової моделі територіального устрою на рівні районів, чітке розмежування повноважень та функцій контролю різних щаблів управління, а також розвиток форм місцевої демократії. Так, експертними колами було розроблено повітову модель, якою, зокрема, передбачалося на Волині чотири укрупнених райони. Тож враховуючи історичні, демографічні особливості, географічне розташування, інфраструктуру для розміщення органів публічної влади, місто Камінь-Каширський має всі підстави стати центром майбутнього округу (повіту), позаяк є єдиним населеним пунктом серед Любешівського, Маневицького та Ратнівського районів, котрий має статус міста.

Тож враховуючи історичні, демографічні особливості, географічне розташування, інфраструктуру для розміщення органів публічної влади, місто Камінь-Каширський має всі підстави стати центром майбутнього округу (повіту), позаяк є єдиним населеним пунктом серед Любешівського, Маневицького та Ратнівського районів, котрий має статус міста.

За підрахунками чисельність жителів укрупненого району з центром в місті Камені-Каширському становитиме не менше, ніж 150 тисяч. Питома вага населення Камінь-Каширського району в новоутвореній адміністративно-територіальній одиниці сягатиме понад 41 відсоток. До слова, Камінь-Каширський – єдиний район в області з позитивним приростом населення.
Разом з тим, місто має розвинену інфраструктуру: централізовані водопостачання та систему каналізації, полігон твердих побутових відходів, повністю газифіковане. Розширено межі Каменя-Каширського, що дає можливість подальшого розвитку районного центру.

У місті знаходиться значна кількість міжрайонних установ, а саме:
- Камінь-Каширський відділ поліції ГУНП у Волинській області;
- Територіальний сервісний центр 0743 РСЦ МВС України у Волинській області;
- Камінь-Каширський міжрайонний суд;
- Камінь-Каширське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Волинській області;
- Міжрайонне управління у Камінь-Каширському та Любешівському районах Головного управління Держгеокадастру у Волинській області;
- Камінь-Каширський міжрайонний відділ ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»;
- Камінь-Каширська міжрайонна лабораторія державної ветеринарної медицини;
- Камінь-Каширська медико-соціальна експертна комісія при бюро Медико-соціальної експертизи міста Луцька обслуговує жителів Камінь-Каширського, Любешівського, Маневицького та Ратнівського районів;
- Комунальне некомерційне підприємство «Камінь-Каширська центральна районна лікарня» Камінь-Каширської районної ради Волинської області розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 січня 2020 року внесено до переліку опорних медичних закладів у госпітальних округах Волинської області.

У ДПТНЗ «Камінь-Каширське ВПУ» навчається понад 600 здобувачів освіти з Камінь-Каширського, Ратнівського, Любешівського, Маневицького та Ковельського районів.
На даний час в районі реалізується проєкт створення Камінь-Каширського міськрайонного центру надання адміністративних послуг.

Реклама Google

Таким чином забезпечуватимуться умови доступності до районного центру найбільшої частини населення майбутнього округу, які визначені Методичними рекомендаціями щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 № 77-р.
Під час засідання регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Волинської області, яке відбулося 29 липня 2019 року, більшість членів робочої групи підтримали пропозицію укрупнення регіону до чотирьох районів з центрами у Луцьку, Ковелі, Володимир-Волинському та Камені-Каширському.
Враховуючи вище викладене, просимо підтримати пропозицію щодо утворення Камінь-Каширського району в межах існуючих Камінь-Каширського, Любешівського, частин Маневицького та Ратнівського районів. Це дасть змогу населенню північних районів області отримувати якісні послуги органів виконавчої влади.

Нагадаємо, раніше потрібну кількість голосів отримала і петиція про формування району із центром у Маневичах. Документ розглянула Постійна комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією Волинської обласної ради. у відповіді на звернення обласні обранці зазначили, що підготують звернення до голови Волинської обласної державної адміністрації Погуляйка Ю.М., Міністерства розвитку громад та територій України, та народних депутатів Констанкевич І.М. та Гузя І.В. з пропозицією розглянути питання зазначеного у електронній петиції, у межах своєї компетенції.

Джерело: Волинська обласна рада
Telegram Channel