Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Крим треба віддати татарам, тоді він стане українським

Волинь-нова

Крим треба віддати татарам, тоді він стане українським

До анексії півострова ми сім’єю щоліта гостювали в родичів у Севаcтополі. Тож зараз час від часу за сімейними посиденьками постає питання: чи погуляємо ще коли–небудь разом тамтешніми набережними? Іншими словами — чи повернеться Крим в Україну?

На це запитання останні 6 років я відповідаю однаково. Півострів знову стане нашим за трьох обов’язкових умов. 1. Росія має переживати внутрішню катастрофу, тобто розпадатись. Але цього мало. Тому — 2. Україна повинна розробити детальний план повернення Криму на випадок розвалу «імперії зла» й активно його впроваджувати. Але і цього мало. Тому — 3. На півострові має бути сила, яка б чітко заявила, що хоче в Україну. Такою силою можуть бути і є кримські татари. Це розуміють окупанти, тому й переслідують їх.

Не витримав і підійшов до нашого офіцера: «Хіба ви не розумієте, що крокуєте разом із єдиним ймовірним ворогом?»… 

У мене завжди викликала здивування сліпота української влади, яка після спроб Росії «віджати» Крим на початку 1990–х, після інциденту з островом Тузла, продовжувала вважати найбільшою проблемою не російську там присутність, а кримських татар. Коли Янукович переніс свято Військово–Морських сил України на один із росіянами день — останню неділю липня, я був присутній на спільному параді військових моряків у Севастополі. Пам’ятаю, не відчував ніякої радості, а лише розгубленість. Не витримав і підійшов до нашого офіцера: «Хіба ви не розумієте, що крокуєте разом із єдиним ймовірним ворогом?»…

26 лютого 2014 року, коли повинно було відбутися засідання Верховної Ради Криму, на якому, як передбачалось, депутати мали проголосувати за вихід півострова зі складу України, кримські татари зібрали 10–тисячний мітинг і не дали це зробити. Чесно кажучи, не міг тоді повірити: невже ми відбились? На жаль — ні, бо наступного дня приміщення парламенту захопив російський спецназ… За цей мітинг окупанти досі затримують татар і садять в тюрму. Маємо про це пам’ятати. Пам’ятати, що беззбройні кримські татари зробили все, що могли на той час. І що зараз їх продовжують залякувати і репресувати. Нема тижня, щоб не з’явилась новина, що до когось із татар додому знову увірвалися з «обшуком».

Реклама Google
 

Зараз у моїй багатоповерхівці купила квартиру кримськотатарська сім’я, яка вирішила покинути півострів. Вона не одна така. Росія робить усе, щоб вкотре в історії витиснути киримли з рідних земель.

У майбутньому Крим повинен мати автономію, але не російську, як це фактично було раніше, а кримськотатарську, яка б гарантувала збереження і розвиток цього народу. Якщо це станеться, то півострів завжди буде українським. І навпаки: кримськотатарським він зможе стати лише з Україною.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel