«Ростіть, ростіть, огірочки, широкі листочки...»
Якщо ж у вас вони вже й вродили і ви зібрали тугенькі, хрусткі й соковиті плоди, то саме час ділитися новими рецептами. Адже цей корисний низькокалорійний овоч широко використовується в кулінарії. Він містить клітковину, необхідну для нормальної роботи кишківника, багатий калієм, який покращує роботу серця та нирок. А крім того, до його складу входять органічні сполуки, що забезпечують нормальний обмін речовин і поліпшують травлення. А готувати з огірків можна найрізноманітніші наїдки – від супів до десертів. Смачного!
Закуска з лососем і вершковим сиром
Інгредієнти: 3 огірки, 90 г вершкового сиру, 50 г копченого лосося (чи іншої червоної риби), базилік.
Приготування. Планували подати на стіл бутерброди, але влітку не дуже-то хочеться хліба? Приготуйте канапки ...на огірках. Наріжте їх кружальцями завтовшки близько 1,5 см, можна трохи вибрати серцевину чайною ложкою. Викладіть на скибку огірка пласт вершкового сиру і прикрасьте шматочком риби та листочком базиліка. Інший варіант – рибу і базилік подрібнити, змішати із сиром і викласти цю масу на кожну скибочку огірка.
Швидкі малосольні огірочки
Інгредієнти: 1 кг огірків, 1 ст. л. солі, 4–5 зубочків часнику, 1 пучок кропу, 2 горошини духмяного перцю, 1 гвоздичка.
Приготування. Огірки добре помити, обсушити, нарізати четвертинками по 4–5 см завдовжки. Скласти у пластиковий контейнер із кришкою або в поліетиленовий пакет зі спеціальною застібкою (якщо такого немає, можна скористатися і звичайним, але тоді доведеться взяти два, вклавши один у другий, і щільно зав’язати), всипати сіль, подрібнений часник і посічений кріп, за бажанням можна додати покраяний маленькими шматочками перець чилі. Контейнер щільно закрити (торбинку защипнути або зав’язати) і гарненько потрусити. Залишити, щоб настоялися впродовж 1,5–2 годин, періодично струшуйте.
Салат «Привіт із Греції»
Інгредієнти: 4 огірки, 100 г оливок, пучок зеленої цибулі, пучок кропу, 1 ч. л. діжонської гірчиці (або сухої в зернах), сіль, перець, 2 ст. л. оливкової олії.
Приготування. Огірки покраяти тонкими півскибочками (за потреби попередньо знявши шкірку). Нарізати оливки кільцями або півкільцями. Цибулю і кріп дрібно посікти. Зсипати все в салатник, посолити і поперчити до смаку, додати олію та гірчицю, перемішати й одразу подавати до столу.
Літній суп з огірками та авокадо
Інгредієнти: 0,5 кг огірків, 1 велике стигле авокадо, 300 мл класичного йогурту (без добавок), 1–2 зубчики часнику, 1 ст. л. соку лимона, 1 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, приправи – до смаку, зелень для оздоблення.
Приготування. Огірки та м’якуш авокадо подрібнити за допомогою блендера. Додати інші інгредієнти й добре збити. Якщо суп вийде занадто густий, можна влити трохи холодної кип’яченої води або мінералки без газу. Перед подачею остудити, поставивши на кілька годин у холодильник.
Роли з фетою
Інгредієнти: 2 огірки, 120 г фети, 4 ст. л. йогурту, 50 г маслин, невеликий болгарський перець, 1 ст. л. дрібно посіченого кропу, 2 ст. л. лимонного соку, 1/4 ч. л. меленого чорного перцю.
Приготування. Болгарський перець змастити олією і запекти до готовності в духовці. Остудити, очистити від шкірки й насіння і нарізати невеликими смужками. Фету покришити, додати несолодкий йогурт, подрібнені перець і маслини, посічений кріп. Заправити лимонним соком, притрусити меленим чорним перцем, добре вимішати. Огірки нарізати вздовж тонкими смужками, на кожну з них покласти по 1 ст. л. начинки, згорнути в рулет і закріпити шпажкою чи зубочисткою.
Холодний суп «Тартар»
Інгредієнти: 1 великий огірок, 5–7 волоських горіхів, 1–2 зубки часнику, невеликий пучок кропу та петрушки, 1 скл. кефіру чи кислого молока.
Приготування. Ця болгарська страва зручна тим, що приготувати її можна безпосередньо в тарілці, без варіння, а корисна особливо для тих, хто хоче схуднути, – замініть таким супчиком звичну вечерю. Огірок вимити і натерти на тертку з великими отворами. Горіхи почистити і потовкти або дрібно нарізати і додати до огірка. Часник пропустити через прес чи розтерти у ступочці (якщо не любите часнику – можна обійтися й без нього). Зелень дрібно посікти. Всі інгредієнти змішати в тарілці і залити кефіром або кисляком.
«Човники», фаршировані оселедцем
Інгредієнти: 4 свіжі огірки, 150 г філе оселедця, 1 варене яйце, 1 ріпчаста цибулина, кріп, 100 мл майонезу.
Приготування. Якщо огірки з грубою шкіркою, їх варто почистити, тонку можна залишити. Філе оселедця дрібно нарізати або пропустити через м’ясорубку, цибулину покраяти маленькими кубиками, яйце натерти на середній тертці, все змішати і заправити майонезом. Розрізати кожен огірок навпіл уздовж, ложечкою вибрати насіння. Половинки заповнити начинкою з оселедця, цибулі та яєць. Зверху посипати посіченою зеленню кропу.
Десертний салат
Інгредієнти: 300 г огірків, 300 г м’якоті кавуна, половинка лимона, 1–2 гілочки м’яти, 1–2 ст. л. рідкого меду.
Приготування. З огірка можна зробити не тільки закуску, а й десерт. У поєднанні з таким же водянистим і спраговтамувальним кавуном він стане ідеальним літнім частуванням. Кавун очистити від кісточок і порізати кубиками середньої величини. З огірків зняти шкірку, покраяти такими ж за розміром шматочками. Змішати обидва інгредієнти, збризнути лимонним соком, полити салат медом і прикрасити листочками м’яти.
Вітамінне смузі
Інгредієнти: 2 огірки, 1 зелене яблуко, 1 стебло селери, 100 г шпинату, половинка лимона, сіль і цукор за смаком.
Приготування. З яблука видалити серцевину. З лимона вичавити сік. Нарізати всі інгредієнти чималими шматками і збити блендером до консистенції пюре. Перелийте у склянки, додайте лимонний сік, сіль і цукор за смаком.