Курси НБУ $ 40.75 € 43.70
Яскраві акценти до улюблених страв

Фото 1000.menu.

Яскраві акценти до улюблених страв

Ми тільки-тільки почали звикати відмовлятися від майонезу, натомість готувати найрізноманітніші соуси та заправки, однак найчастіше для них використовуємо овочі. А як щодо ягід? Кажуть, уперше про це заговорили у Британії, коли соус зі смородини, поданий до традиційного запеченого м’яса, вразив кулінарний світ незвичним поєднанням смаків. Відтоді серед гастрономічних уподобань європейців усе частіше з’являються журавлинові, смородинові, малинові, абрикосові, порічкові, вишневі підливи, що не лише стали ароматним доповненням до м’яса, риби, сиру, картоплі фрі, надаючи стравам вишуканості та незвичності, а й використовуються як заправки для салатів. У пік ягідного сезону здивуйте своїх близьких оригінальними соусами!

Зі смородини та червоного вина

 

 Інгредієнти: 1 скл. смородини, 50 г вершкового масла, 0,5 скл. води, 0,5 скл. сухого червоного вина, 1 ч. л. солі, 1 ст. л. цукру, чорний перець до смаку.

Приготування. На сковороді розтопити вершкове масло, всипати сіль і цукор, тим часом помити й просушити ягоди. Коли суміш на сковороді закипить, влити вино і викласти смородину, томити на найслабшому вогні 5–10 хвилин і за бажанням додати перець. А для любителів більш пікантного смаку можна покласти сушену м’яту і гвоздику. Зняти з вогню, трохи остудити і перетерти через сито або змолоти у блендері. Такий соус чудово поєднується з телятиною, яловичиною та свининою – і з холодною, і з гарячою. Ним також можна полити нарізаний м’ясний рулет.

Та якщо ви любитель гостренького, то смакуватиме навіть із бутербродом.

Ткемалі з аличі

 

 Інгредієнти: 1 кг аличі, 1 велика головка часнику, кілька пучків свіжої зелені (кропу, кінзи тощо), 3 ч. л. коріандру, 1–1,5 ч. л. меленого червоного перцю, 2 ч. л. сухої м’яти, 1,5 ст. л. солі.

Приготування. Цей грузинський соус зазвичай їдять із рибою, птицею, картопляним гарніром. Та якщо ви любитель гостренького, то смакуватиме навіть із бутербродом. Аличу перебрати, видалити плодоніжки, промити у холодній проточній воді. Вийняти кісточки, розрізавши з одного боку. Скласти в каструлю і для того, щоб виділився сік, засипати сіллю. Залишити на 6–8 годин, потому варити у власному соку на повільному вогні близько 30 хвилин. Трохи остудити і перетерти через сито. М’якоть влити в каструлю і варити до густоти сметани (залежно від соковитості сливи). Подрібнити часник, посікти зелень, додати їх, а також червоний перець у пюре і кип’ятити ще 5 хвилин. Зняти з вогню, відразу ж розкласти в стерильні банки, герметично закупорити стерильними кришками, перевернути, укутати і залишити так заготовки до повного остигання.

Реклама Google

Із білої порічки з апельсином

 

 Інгредієнти: 300 г білих порічок, 1 апельсин, 100 г цукру, 50 мл білого сухого вина, 2 ст. л. олії, 2–3 зубчики часнику, щіпка солі.

Приготування. З апельсина за допомогою тертки зняти цедру і вичавити сік. До соку додати всі інгредієнти, крім цедри і часнику, поставити на плиту і довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму і варити соус приблизно пів години під кришкою. Потім збити масу блендером, додати цедру й часник, пропущений через прес, і остудити.

 

Аґрусовий

 

 Інгредієнти: 1 кг аґрусу, 1 головка часнику, 1 пучок кропу, сіль і цукор – до смаку.

Приготування. Часник почистити, кріп помити й порізати. Аґрус помити, видалити плодоніжки. Скласти підготовлені інгредієнти в чашу блендера, змолоти, до смаку посолити, додати 0,5–1,5 ч. л. цукру (залежно від стиглості й солодкості аґрусу та власних уподобань). Ще раз добре збити блендером суміш, скуштувати, за потреби додати солі, цукру і добре вимішати. Ароматну гостру приправу викласти в чисті простерилізовані невеликі баночки, накрити їх пергаментним папером для випічки, зав’язати і тримати в холодильнику. Так соус може зберігатися близько місяця.

 

Ожиновий

 

 Інгредієнти: 200 г ожини, 0,5 скл. червоного вина, 1 ст. л. крохмалю, сіль, кориця, цукор – до смаку.

Приготування. Ожину залити половиною норми вина (1/4 склянки), додати корицю, дрібку солі і столову ложку цукру, довести до кипіння і проварити 5 хвилин. Отриману масу трохи остудити, протерти через сито і повернути на плиту. Крохмаль розвести з вином (1/4 склянки) і тоненькою цівкою влити до протертого пюре, постійно помішуючи. Довести до кипіння, за потреби додати солі та цукру, зменшити вогонь, поварити ще кілька хвилин, не припиняючи мішати, і розлити у соусниці.

 

Порічковий

 

 Інгредієнти: 1 кг стиглих червоних порічок, 0,5 кг цукру, 0,5 скл. оцту, по 1 ч. л. гвоздики і кориці, по 0,5 ч. л. чорного меленого перцю і духмяного перцю горошком, 1 середня головка часнику, 1 ст. л. солі.

Приготування. Ягоди пообривати і добре промити проточною водою. Щоб вони дали якомога більше соку, їх бажано поставити в мікрохвильовку на середню потужність на 1–2 хвилини, а потім перетерти через сито. Отримане пюре на середньому вогні довести до кипіння, всипати цукор. Маса почне гуснути, її слід постійно помішувати. Додати оцет, спеції і подрібнений часник. Варити на слабкому вогні близько 5–10 хвилин, але не довше, інакше соус втратить вітаміни і насичений червоний колір. Подавати до запеченого чи смаженого м’яса, шашлику, підійде і до курки, індички, качки. Соус стане також чудовою основою маринаду для м’яса перед запіканням. Пропорції можна змінювати на свій смак.

Telegram Channel