Ратнівчанин власними силами проводить селекцію помідорів і збирає тонни врожаю
Петро Чуйкевич уже понад 35 літ вирощує томати
Городник добре знає, як їх доглядати, аби не вразила фітофтора та інші хвороби, коли висаджувати і чим підживлювати, аби мати хороший урожай. Чоловік навіть селекціонував власні помідори. Ними пишається найбільше — вони найкраще родять. На одному кущі у нього виростає 85–90 великих гарних плодів, а «сливочок» — більше ста. Є у Петра і томати–велетні, найбільший із яких затягнув на 1 кілограм 630 грамів! Під їхні грона господарю доводиться робити спеціальні стільчики, аби плоди не відірвалися через вагу.
— Вирощую помідори під дахом. Каркас роблю із дощок і накриваю плівкою, поверх якої натягую дріт. Дах можна зняти. На початках ставлю його на землю, і виходить теплиця, в яку висаджую розсаду. Як тільки рослини міцніють, спираю дах на спеціальні стовпчики. Через деякий час піднімаю ще вище, залежно від того наскільки підросли. Таким чином томати дихають і добре провітрюються.
— Так ви уберігаєте помідори від опадів?
– Їм дощ десь до середини липня не страшний. А далі вже небезпечний.
— Петре Григоровичу, що, на вашу думку, головне при вирощуванні томатів?
— Потрібне здорове, якісне насіння. Його завжди маю власне і збираю тільки з нічим не уражених, найбільш врожайних кущів. Узимку насіння у жодному разі не можна тримати в хаті. Я зберігаю надворі.
— Які ж сорти вирощуєте?
— Раніше мав багато. Але згодом зрозумів, що садити поряд рослини різних сортів не варто — вони дають менший урожай. Маю власних декілька і раджу всім, якщо маєте хороший сорт — бережіть його.
Є у Петра і томати–велетні, найбільший із яких затягнув на 1 кілограм 630 грамів! Під їхні грона господарю доводиться робити спеціальні стільчики, аби плоди не відірвалися через вагу.
— А чи можна садити томати на тій самій ділянці, що і минулого року?
— Якщо вона не заражена — то так. Особисто я вирощую помідори майже щороку на одному місці. Але ділянку готую ще з осені. Обов’язково, як тільки зібрали останні плоди, негайно потрібно вирвати бадилля та вивезти його з поля.
— Розкажіть, як, чим і коли підживлюєте помідори?
— Вони органічних добрив не люблять, їх потрібно садити на полі, де нема гною. Як висаджую, то в ямки додаю попіл із лушпинням цибулі, перемішуючи їх із землею. Коли рослини набралися сили, підживлюю коров’яком, настояним із тиждень на воді, з розрахунку 1 кілограм коров’яку на 10 літрів води. А далі поливаю водою через тиждень, потім раз на два–три тижні. Треба бути обережним — ця культура води не любить. Використовувати шланг категорично не можна, поливати слід тільки під стовбур, решта землі хай буде сухою.
— Коли найкраще пасинкувати?
— Раджу обрізати пасинки перед цвітінням. Три нижні варто залишати — хай ростуть, адже вони найздоровіші. Листки ж дають міцність стеблу, тож обрізаю їх лише тоді, коли плоди підросли. Обов’язково підв’язую стебла, разів із вісім — спочатку до низьких палиць, а потім до високих, які устромляю поряд із нижчими.
— Чула, що ви помідори нічим не обробляєте. Це правда?
— Ніколи. У мене вони завжди здорові. Мав їх навіть до весни, але тоді вже не смачні, тримав для експерименту, коли ж почнуть псуватися. А вони все не гнили… Раджу зривати плоди десь у середині жовтня, залежно від температури повітря. Якщо нуль чи навіть 2 градуси тепла, зірвані помідори не будуть зберігатися, пропадуть. Тому краще зібрати їх раніше, достигнуть у приміщенні.
— Кожен, хто бачить ваш город, здивований кількістю томатів на стеблі, їх величиною і красою. Цікаво, яка врожайність?
— Бувають кущі аж надто багаті на плоди. Траплялося, що зі 100–120 рослин збираю до тонни помідорів.
Валентина БОРЗОВЕЦЬ.