Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Відомий волинський аграрій: «Нові робочі місця на селі —  це його майбутнє»

За сприяння Андрія Турака на соціально–економічний розвиток Горохівського району торік виділено 4 мільйони 230 тисяч гривень.

Фото з особистого архіву Андрія Турака.

Відомий волинський аграрій: «Нові робочі місця на селі — це його майбутнє»

Андрія Антоновича Турака — керівника ПОСП ім. Шевченка, що в Горохівському районі, депутата Волинської обласної ради — знають не лише в області, а й далеко за її межами. Сільгосппродукція, вирощена й виготовлена на його підприємстві, користується попитом по всій Україні. Він також ефективно (вже вп’яте) працює в найвищому представницькому органі краю. Про плюси і мінуси громадської роботи, проблеми, які болять аграрію, — в цьому інтерв’ю

— Чим найбільше задоволені як представник обласної ради?

— Багато часу приділяв депутатській діяльності тоді, коли очолював комісію з питань бюджету, фінансів та цінової політики. Так сталося, що з трьох округів Горохівського району я один переміг у Сенкевичівському окрузі №4, а допомагати потрібно було й тим, де не було депутатів, — Берестечківському та Горохівському. З моєї ініціативи й за сприяння інших депутатів у 2019 році виділені кошти на соціально-економічний розвиток району в сумі 4 млн 230 тис. грн. На дороги торік отримали майже 29 млн грн, а на нинішній заплановано 55 млн 411 тис. грн. Уже тепер зроблено капітальний ремонт шляху до села Дубова Корчма. Надійшло 232 тис. грн на ремонт харчоблоку школи у Звинячому, 400 тис. грн — на поточний ремонт спортивного залу в Угринові, замінили вікна в школах сіл Рачин, Скриголове, Бужани, провели інші роботи в населених пунктах. Також у 2020 році на лікування жителів району було надано матеріальну допомогу на суму майже 100 тис. грн.

— Андрію Антоновичу, чи легко вам як досвідченому, авторитетному депутату вирішувати господарські питання?

— Моя позиція — максимально створювати робочі місця на селі. Зокрема, в господарстві імені Шевченка, яке я очолюю, трудиться 250 людей. Що це дає для громади і держави? Кожен наш працівник сплатив за рік понад 20 тис. грн податку з доходів фізичних осіб та військового збору, й на його зарплату нараховано єдиного соціального внеску більше 22 тис. грн. Тобто, сумарно одне робоче місце дає державі й громаді 42 тис. грн доходу.

У 2020 році ПОСП ім. Шевченка планувало розширити асортимент продукції торгової марки «УгринівМолоко» й збудувати цех із виробництва твердих сирів, інвестувавши в проєкт понад 5 млн грн і створивши додатково ще десять робочих місць.

В господарстві імені Шевченка, яке я очолюю, трудиться 250 людей. 

Реклама Google

Але не змогли цього реалізувати, бо голова Городищенської ОТГ Світлана Соколюк уже більше двох років не укладає договір оренди земельної ділянки під господарськими будівлями через надумані і безпідставні причини. Порахуйте, скільки могло б надійти коштів у місцевий та державний бюджет! На мою думку, в Городищенській ОТГ, яка існує майже три роки, втрачених можливостей соціально–економічного розвитку — на десятки мільйонів гривень. Це — не зроблені дороги, не побудована медична амбулаторія, не написаний жоден проєкт на залучення позабюджетних коштів. Причиною цього, вважаю, є надзвичайно слабкий депутатський склад і бездарне керівництво ОТГ, хоча зарплата голови об’єднаної територіальної громади за 2019 рік становила 31 тисячу гривень на місяць. Тому ОТГ потребує компетентного управління.

— Як ви оцінюєте резонансний закон, згідно з яким селяни мають сплачувати податок зі своїх паїв?

— Я категорично проти проєкту закону №3131 в частині впровадження мінімального податкового зобов’язання для особистих селянських і дрібних фермерських господарств. Це треба зробити для холдингів та великих фірм, які взяли в оренду землю, однак знищили ферми і робочі місця на селі. Податок повинен становити не менше 12 відсотків від нормативної грошової оцінки землі, яка обробляється тим чи іншим господарством. Саме тоді буде звідки платити достойні пенсії і чим наповнювати бюджет. До речі, в ПОСП ім. Шевченка цей показник за 2019 рік становив 13,1%, а в агропідприємствах, чий власник сидить у Києві чи деінде, не дотягує і до 5%.

Також далеко не головною є орендна плата за землю на аукціонах, чим хваляться чиновники. На мою думку, важливіше — створення робочих місць. Їх дає тваринництво, яке ще й забезпечує прекрасними органічними добривами, що підвищують якість землі. Робочі місця на селі — це молоді люди, це — діти, це — його майбутнє.

Роксолана ВИШНЕВИЧ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel