Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла... Суперові рецепти страв із картоплі
Мабуть, в арсеналі кожної господині знайдеться не один десяток рецептів із таким поширеним інгредієнтом, як картопля. І перші страви зазвичай без неї не обходяться, і в других вона смакує, і на салати згодиться. І варять її, і печуть, і тушкують, і смажать... Та все ж щоразу невгамовна людська фантазія продукує нові й нові варіанти наїдків із бульби. Пропонуємо і вам скуштувати
Штрудлі з м’ясом і картоплею
Інгредієнти: 2 курячі філе, 2 великі цибулини, 2 морквини, 4–5 картоплин, сіль до смаку, 1 ст. л. паприки, 1 лавровий листок, 1 яйце, вода, борошно, начинка (м’ясний фарш, тертий сир, смажена морква з цибулею, часник із сиром і зеленню, печериці — на вибір).
Приготування. М’ясо нарізати шматочками. У сотейник влити олії, коли прогріється, всипати цибулю, покраяну півкільцями, спасерувати на слабкому вогні, додати нашатковану моркву. Коли підсмажиться, всипати філе, посолити, поперчити, приправити паприкою та лавровим листком, перемішати. За 3–5 хвилин влити гарячої води, щоб покрила всі продукти, і залишити на плиті мліти. Тим часом збити яйце з дрібкою солі, додати трохи води, просіяне борошно, замісити не дуже туге, але й не надто м’яке тісто, загорнути його в харчову плівку і залишити на 15–20 хвилин. Картоплю нарізати кубиками і вкинути в сотейник до овочів із м’ясом. Поки картопля вариться, розкачати тісто досить тонко, змастити олією чи маслом, намастити начинкою, закрутити рулетиком, покраяти на шматочки і викласти зверху на картоплю, за потреби долити води – штрудлі мають бути занурені більш як наполовину. Накрити сотейник кришкою і готувати 5–7 хвилин.
Поки картопля вариться, розкачати тісто досить тонко, змастити олією чи маслом, намастити начинкою, закрутити рулетиком, покраяти на шматочки і викласти зверху на картоплю, за потреби долити води – штрудлі мають бути занурені більш як наполовину.
Печена бульба з грибним соусом
Інгредієнти: 5 картоплин, 100 г бринзи, 2 помідори, зелень, часник, сіль, перець – до смаку, 1–2 ст. л. вершків; для соусу – 100 г бекону, 1 цибулина, 200 г шампіньйонів, вершки, сіль, перець – до смаку.
Приготування. Зварену «в мундирах» картоплю почистити від шкірки, порозрізати навпіл, трохи вибрати ложечкою серединку, змішати з бринзою, дрібно нарізаними помідорами, зеленню, розтертим із сіллю часником, приправити вершками, посолити й поперчити, добре вимішати і начинити цією сумішшю картоплю. Викласти нафаршировані половинки бульби в чугунну сковорідку й запікати в духовці за температури 200 градусів протягом 10 хвилин. Подавати на стіл із грибним соусом. Для нього підсмажити бекон, цибулю і гриби, заправити вершками, сіллю, перцем і зблендерувати. Смакуватиме й з малосольними огірочками або квашеними помідорами.
Картопляні рулетики
Інгредієнти: для начинки — 500 г м’ясного фаршу, 250 г кабачка, 1 ст. л. сметани, 1 ст. л. манної крупи, сіль, перець, сушена цибуля — за смаком, 1 ст. л. зелені петрушки; для тіста — 600 г картоплі, 1 яйце, 250 г пшеничного борошна, 1 ч. л. розпушувача, сіль, прованські трави — за смаком.
Приготування. Картоплю заздалегідь почистити і поставити, щоб варилася. У миску з фаршем (з курятини, свинини, індички тощо) додати густу жирну сметану, сіль, чорний мелений перець, сушену цибулю, дрібно нарізану зелень. Молодий кабачок натерти на дрібній тертці і перекласти до фаршу, не відтискаючи рідину. Всипати манку (вона вбере зайву вологу) і ретельно перемішати. Начинку відставити і зайнятися картопляним тістом. Бульбу, зварену до готовності, розім’яти на пюре, посолити, приправити прованськими травами (або іншими спеціями на свій смак). У картоплю додати яєчний білок, а жовток залишити для змащування рулетиків. Просіяне борошно змішати з розпушувачем, висипати в пюре і замісити. Робочу поверхню застелити харчовою плівкою, змастити її олією і руки також, щоб тісто не прилипало, викласти частину його на плівку, розрівняти, по ньому розподілити м’ясну начинку і закрутити рулет, допомагаючи собі плівкою. Потому плівку забрати, а рулет відразу порізати на порційні шматочки. Деко змастити олією (або застелити силіконовим килимком), покласти на нього заготовки. Так само приготувати другу частину. Жовток змішати зі столовою ложкою молока і куркумою, змастити рулетики і запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів, близько 30 хвилин.
Деруни «Золотисті»
Інгредієнти: 0,5 кг картоплі, 400 г гарбуза, 2 яйця, 3 ст. л. борошна, 100 мл молока, сіль, перець – на смак, олія для смаження.
Приготування. Почищену картоплю натерти на дрібній тертці. Молоко закип’ятити. Тонкою цівкою влити його гарячим у картопляну масу, постійно помішуючи. Дати постояти 5–7 хвилин, після чого злити зайву рідину. Гарбуз очистити від насіння, волокон та шкірки, натерти на дрібній тертці. Відокремити жовтки від білків. До картоплі додати потертий гарбуз, жовтки яєць, борошно, посолити і поперчити на смак. Яєчні білки збити у густу піну, акуратно ввести їх у гарбузово-картопляну масу. Розігріти пательню, влити олію. Смажити деруни на середньому вогні з обох боків до рум’яної скоринки. Подавати гарячими, зі сметаною.
Хрусткі трубочки з лаваша
Інгредієнти: 250 г тонкого лаваша, 550 г вареної картоплі, 150–200 г твердого сиру, пучок свіжого кропу, сіль, чорний мелений перець – до смаку, 2 зубчики часнику, 2 яйця, олія для смаження.
Приготування. Картоплю почистити, зварити, розім’яти на пюре, додати дрібно нарізаний кріп, натертий на крупній тертці сир, часник, посолити й поперчити. Лаваш розрізати на прямокутники проблизно 17х10 см. На коротшу сторону кожного з них викласти начинку і закрутити в щільний рулетик. Яйця збити із сіллю, вмочувати трубочки, обсмажувати на олії до золотистої скоринки з усіх боків та одразу подавати на стіл, поки гарячі.
КАРТОПЛЯ
Дзвінка ТОРОХТУШКО (Любов БУРАК)
Осінь пахне підгореним, наче збігла із турки кава,
Осінь листя розписує, ніби крашанки, до червоного.
І в переддощів’ї в деревах, самотня і неласкава,
Автентично пліткує із круками і воронами.
Їй точно відомо, що є іще шанс на радість,
Достатньо лиш сонце у небо ранкове викотити.
І ще вона знає, що рафінований апокаліпсис –
То в мами картопля у вересні ще не викопана.
І скрипучі двері в порожній холодний погріб,
І порожні відра, складені у китайську пагоду.
Усе на світі, окрім оцього, — суєтність і непотріб.
І тільки картопля — то істина, мир і злагода.
Осінь знає достоту, що ти зі своїми думками
Не варта й лушпайки, ані картопляного вічка.
І взагалі-то, коли отак чесно і поміж нами,
Картопля — альфа й омега. І ще — кочерга і свічка.
Картопля й життя. Вони не існують порізну,
Картопля — то другий хліб. І до неї ще — п’ять рибин.
І кожен рядок її на артеріях чорних борозен –
Райські кущі священних та неопалимих купин.
Її кожна квітка наближена до самої лілеї,
Квітки вічної цноти і від того якоїсь радості.
Це ж недаремно пів літа стільки полює за нею
Резистентної до дихлофосу смугастої гадості.
У картоплі багато культових кольорів і відтінків,
Різна врожайність і терміни дозрівання.
Але вона однаково цінна, як золото інків,
Динамо-машина та засоби для кохання.
Вона живописна, наче Шагал, Пікассо й Далі,
Хоч, буває, чорніє у дерунах і підштовхує до аскетизму.
Картопля любить до блиску начищені рискалі
І ще — артрити, судоми, радикуліти і ревматизми.
Картопля любить старі заношені маринарки
І вишукані на горищі чорні ґумові пантофлі.
Апокаліпсису не буде. І все, що для цього варто –
Низько кланятись і не нити, коли копаєш картоплю.
І потім вкласти її у глибокий і темний льох,
Та жити впевнено й радісно кожну в добі годину.
Бо тобі на сопілці гратиме
сам Картопляний бог
І він розділить з тобою огірка, хлібину і рибу.
До картоплини…