Курси НБУ $ 40.76 € 43.85
Пальчики оближеш!  Щедрі осені дари –  для холодної пори

Рецепти осінніх смаколиків.

Фото pinterest.com.

Пальчики оближеш! Щедрі осені дари – для холодної пори

Без сумніву, у дбайливих господинь уже вишикувались у коморі чи льосі рядочки слоїків — з вареннями й компотами, огірочками й помідорами, кабачками і баклажанами, аджиками та соусами, джемами й соками… Якщо ж у вас дивним чином із якоїсь причини ще зосталися порожні банки, багатий на овочі та фрукти вересень посприяє їх наповненню, а ми запропонуємо рецепти заготовок, від яких ваших рідних чи гостей за вуха не відтягнеш

НА ЗАМІТКУ

  • Щоб закрутки не бродили і не зривало кришок, використовуйте тільки кам’яну сіль — йодована може зумовити псування консервації.
  • Коли чистите гіркий перець, працюйте в щільних гумових рукавичках, щоб запобігти опікам рук.
  • Банки та кришки мають бути чисті й сухі, добре простерилізовані. Обробіть їх парою чи окропом, прожарте в духовці або мікрохвильовці (окрім металевих кришок).
  • Обирайте якісні інгредієнти, стежте, щоб на плодах не було надгнилих ділянок, тріщин, вм’ятин.
  • Для подрібнення овочів краще підійде м’ясорубка або кухонний комбайн. Можна скористатись і блендером, але перетерта ним суміш буде рідкою, аджика чи соус вийдуть водянистими, доведеться довго виварювати.

Реклама Google

Аджика

Для цієї заготовки краще підійдуть кислі яблука, наприклад антонівка. Помідори та перець беріть червоні, щоб аджика мала гарне забарвлення

 

 Інгредієнти: 3 кг помідорів, 1 кг кислих яблук, 2 кг болгарського перцю, 1 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 1 скл. олії, 1 скл. цукру, 1 велика головка часнику, 0,5 скл. солі, 50 мл оцту, 3 стручки перцю чилі.

Приготування. Овочі помити, почистити, порозрізати на шматки і пропустити через м’ясорубку, змішати у великій ємності, залишивши поки що часник. Поставити на вогонь і тушкувати після закипання 40–50 хвилин. Додати решту інгре­дієнтів, вимішати, проварити ще 15–20 хвилин, розкласти масу в стерильні банки і закатати. Потримати перевернуті слоїки з аджикою 10–12 годин (до повного охолодження) під ковдрою, після чого перенести в комору.

Синенькі в гострому соусі

Таку страву можна споживати зараз або запастися нею на зиму

 

 Інгредієнти: 3 кг баклажанів, 2,5 кг помідорів, 6–7 болгарських перчин, 2 великі головки часнику, 1 гіркий перець (або 2 ч. л. меленого червоного перцю), 1 скл. олії, 150 г цукру, 3 ст. л. солі.

Приготування. Синенькі помити, зрізати плодоніжки, покраяти чималими кубиками, посолити 1 ст. л. солі і залишити на 4–6 годин (можна й на ніч), щоб вийшла гіркота. Підготовлені помідори, солодкий і гіркий перець та часник пропустити через м’ясорубку, додати олію, цукор і 2 ст. л. солі. Кип’ятити, періодично помішуючи, впродовж 30 хвилин. Баклажани відцідити, всипати у соус і варити ще пів години. Гарячими розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

Сливи мариновані

Консервовані у такому маринаді угорки цілком можна вважати «нашими маслинами», адже вони чудово смакуватимуть із м’ясними стравами, твердими сирами, згодяться і для приготування канапок, і як доповнення до гарніру

 

 Інгредієнти: 3,5 кг слив, 0,75 л води, 1,5 кг цукру, 0,5 л оцту, 5 г духмяного перцю (горошком), 5 г гвоздики, 5 г лаврового листя.

Приготування. У киплячу воду додати цукор, оцет, лаврове листя, гвоздику та духмяний перець і вкинути в гарячий маринад помиті сливи. Накрити каструлю кришкою і залишити на добу. Наступного дня розсіл зцідити, знову закип’ятити і залити ягоди. Так повторити 4 рази. На 5-й день розкласти сливи у простерилізовані слоїки, маринад прокип’ятити впродовж кількох хвилин, залити ним кожну банку доверху і закатати простерилізованими кришками.

Яблучне варення

Дуже гарне на вигляд, оригінальне на смак, з твердими ароматними скибочками. Для нього підійдуть пізні кисло-солодкі плоди, наприклад антонівка

 

 Інгредієнти: 1 кг яблук, 1,2 кг цукру, 400 мл води.

Приготування. Фрукти помити й обсушити, порізати на скибочки, очистити від насіння і хвостиків, від шкірки — за бажанням. Закип’яти воду й всипати яблука в окріп на 5–7 хвилин, потім дістати і відразу ж занурити в холодну воду, щоб вистигли. У той же кип’яток додати цукор і зварити сироп. Вибрати скибочки з холодної води, залити їх гарячим сиропом і залишити на 5–6 годин, після чого довести до кипіння, проварити 5–7 хвилин та остудити. Повторювати таку процедуру 3–4 рази, поки яблука у варенні стануть прозорими. Для тривалого зберігання розлити в стерильні банки і закатати. Інший варіант — відкинути яблучні дольки на друшляк, висушити їх у духовці або на відкритому повітрі і пересипати цукровою пудрою — матимете цукати. Сироп же можна окремо закатати в стерильні банки і використовувати для випічки і солодких десертів.

Перець у томаті

Згодиться взимку і до будь-якого гарніру, і до м’ясних страв, та й бутерброди, прикрашені шматочком перцю, нагадуватимуть про літо

 

 Інгредієнти: 5 кг перцю, 0,5 л томатного соку, 2 скл. цукру, 1,5 скл. води, 1 скл. оцту, 3 ст. л. солі, 300 мл олії.

Приготування. Перець помити, видалити плодоніжки і насіння, порізати широкими скибочками й висипати в миску або каструлю. Додати сіль, цукор, воду, томатний сік, олію та оцет, довести до кипіння і варити 15 хвилин на середньому вогні. Потому розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

Нагадаємо, один помідор — майже кілограм, а перець розміром з літрову банку!

Telegram Channel