Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Перший редактор «Радянської Волині» Юхим Лазебник знав напам’ять «Кобзар»

Станіслав Лазебник: «Мрію поклонитися тим волинським місцям, де бували з татом і які полонили нас своєю красою».

Фото exo.in.ua.

Перший редактор «Радянської Волині» Юхим Лазебник знав напам’ять «Кобзар»

І запропонував присвоїти Луцькому педінституту ім’я Лесі Українки замість… Йосифа Сталіна

(Закінчення. Початок у «Газеті Волинь» за 24 вересня)

Чому плакав незворушний Галан

На запрошення Юхима Антоновича в редакції побував його соратник по перу на воєнних шляхах–дорогах відомий публіцист Ярослав Галан. Він був людиною європейського вишколу, прекрасно володів кількома мовами, зокрема німецькою, французькою, польською. Глибоке знання німецької стало у пригоді йому в роки війни. Зокрема, працюючи на радіостанції імені Тараса Шевченка в Саратові, що транслювала свої передачі на поневолені землі, він буквально знущався з ворогів, уміло використовував проти них їхні ж документи, пресу, які сам же й перекладав. Фашисти полювали на Галана і за його знищення обіцяли великі гроші.

— Коли я жив у Луцьку, — згадував Лазебник, — Галан довго збирався приїхати до мене й написати про те, як він учителював у цьому місті. Нарешті приїхав, пожив у мене три тижні, а матеріалу все нема й нема. Я майже силоміць примусив його сісти за спогади. І він уклав невеликий твір, який ми надрукували. Якось за обіднім столом зізнався мені: «Ти знаєш, Юхиме, щось мені зовсім не пишеться…». «А що для цього треба?» — перепитую. У відповідь почув: «Треба, щоб у мене був настрій, а його якраз і немає». І почав гірко скаржитися на свою долю: «Хоч вішайся, так звідусіль цькують. Комуністи вважають мене націоналістом, націоналісти навпаки — комуністом. І ті, й ті ненавидять мене. Стало тяжко жити на світі, Юхиме…». Після цих слів він, цей незворушний і гордий чоловік, так розридався, що я не міг його заспокоїти. Між іншим, не все гладко складалося в нього і в «Радянській Україні», де працював і звідки згодом вимушений був піти. Цікава така деталь: за день до вбивства Галана в нього забрали револьвер, який йому влада видала з метою безпеки. Його смерть особисто для мене залишається загадкою.

За зірками — терни

Про волинські обшири Юхима Лазебника можна було б написати повість або розгорнуте наукове дослідження. Окремі фрагменти, вважайте, подав у своїй прецікавій книзі «Прожити й розповісти» його найближчий соратник і друг, письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Анатолій Дімаров. Юхим Антонович дещо повідав про себе у художньо–публіцистичному виданні «Думи і болі», з якого побіжно дізнаємося, що за час роботи в Луцьку в ньому вияскравився дух новатора, дух сміливого творчого пошуковця. Але не тільки.

За ці роки утвердилося глибинне почуття справедливості. Над усе йому боліла заскорузлість у пресі. Новаторство волинського редактора, його сміливі судження не могли не помітити в столиці. Отож коли повіяло хрущовською відлигою, саме Лазебнику випало одному з перших у республіці розробляти заходи щодо перебудови преси. Його яскраві думки, що вилилися у велику статтю, одразу ж надрукували в Москві. Відтак у 1956 році вийшла брошура «Творчість і догматизм у пресі», а трохи пізніше — солідна книга «Проблеми літературної майстерності», інші праці.

То він, новатор і реформатор, у 1957 році відродив в Україні засновану Винниченком «Робітничу газету», яку редагував упродовж 16 літ. Спільно з колективом редакції зробив це видання незвичним для тих часів. У Москві тоді дзвеніли аджубеєвські «Ізвестія», а в Києві — лазебниківська «Робітнича газета». Причому дзвеніла так гучно, що в столицю України приїхав кореспондент з Америки, аби взяти в редактора інтерв’ю для «Нью–Йорк таймс», у якому Юхим Антонович виклав власні погляди на тогочасне життя й на суспільні процеси.

Він жив газетою, наукою, Спілкою журналістів України, яку деякий час очолював. Водночас був секретарем і всесоюзної Спілки журналістів.

Його «сватали» в Москву редактором газети «Труд». А ще пропонували очолити в «зореносній» кафедру академії суспільних наук. В обох випадках він відмовився, посилаючись на свій український акцент. Тим часом на весь колишній Союз розхвалювали редактора–реформатора з Києва, повсюдно в країні брали на озброєння лазебниківську ідею створення шкіл журналістської майстерності. Як професор він розробив спеціальний курс лекцій для студентів–журналістів Лейпцигського університету.

А ще Юхим Антонович (де тільки сили бралися!) читав лекції нам, майбутнім журналістам, у Київському університеті імені Тараса Шевченка. І як читав! Нам здавалося, що за мудрістю його суджень, за новизною твореного ним ховається життя надто благополучної, щасливої людини.

Ми тоді й гадки не мали, що навколо імені знаменитого редактора й нашого чудового викладача точаться інтриги, що на нього потоком ллються в різні інстанції анонімки. У них йому дорікали то за надмірне новаторство, то за збурення студентів, то за те, що в своїй редакції він тримає декого із дуже задерикуватих ненадійних журналістів, а серед них такого одіозного поета, творця вибухової книги «Тиша і грім», як Василь Симоненко. Юхима Лазебника навіть називали «людиною чужих радянській дійсності поглядів».

Юхима Лазебника навіть називали «людиною чужих радянській дійсності поглядів».

Масла у вогонь долила «справа викладача Матвія Шестопала», який читав нам курс зарубіжної журналістики. Рішучий і небоязкий доцент, який пройшов крізь горнило лютої війни, на одній із наукових конференцій дорікнув декому з викладачів за неувагу до української мови. За цей «зухвалий» виступ на парткомі університету йому одразу ж вліпили догану й звільнили з роботи. Студенти стали на захист свого улюбленого викладача. Керівництво навчального закладу злякалося бунту молодих, про який уже пішов розголос далеко за межі України, й почало шукати вихід із ситуації. Справа дійшла до ЦК. Не всі у верхах були за круті заходи, дехто прагнув якось її залагодити. З цією метою й попросили Лазебника, який приятелював із Шестопалом, щоб той переговорив із ним і порадив написати покаянну заяву: мовляв, трохи погарячкував, здали нерви…

Матвій Шестопал відповів: «Я не можу зрадити тих численних студентів і моїх випускників, які підписалися під петицією на мій захист, не можу показатися боягузом перед твоїм сином Станіславом, котрий також її підписав».

Реклама Google

І залишився поважний викладач без засобів для існування. Однак і в цій надважкій ситуації не втрачав бадьорості духу й навіть підготував докторську дисертацію, присвячену демократичній пресі в Західній Європі, а Юхим Лазебник написав схвальний відгук на неї і дав згоду бути під час захисту опонентом. На жаль, до захисту не дійшло. Під час обшуку, влаштованого КДБ у квартирі Шестопала, дисертація, а разом із нею й відгук безслідно зникли.

Згодом залишився без роботи й сам Юхим Антонович. Він потрапив у немилість до першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького та його найближчого оточення. Звільняючи з редакторської посади, йому нагадали і про Шестопала, й про публікацію в «Робітничій газеті» схвальної рецензії на роман Олеся Гончара «Собор»… Так відомий публіцист, практик і теоретик журналістики, доктор філологічних наук, професор зостався без роботи. Вийшло все всупереч відомому постулату — через терни до зірок.

«Мій тато завжди був для мене прикладом совісної людини»

Цими золотавими осінніми днями мені випало зустрітися із сином Юхима Антоновича Станіславом. Він — відомий дипломат, який віддав два десятиліття радіомовленню на закордон, тривалий час був одним із керівників Товариства зв’язків з українцями за межами України, працював у системі МЗС України, має ранг Надзвичайного і Повноважного Посланника України. Автор понад тридцяти книжок.

 

 — Тут, неподалік станції метро «Арсенальна», я деякий час і жив зі своїми батьками, — розповів Станіслав Юхимович. — У цьому парку вони любили прогулюватись. Іноді й тепер, крізь чарівне марево, немов бачу їх неквапливі постаті. Тут доволі часто мій батько зустрічався й зі своїм нерозлучним другом Дімаровим. Анатолій Андрійович не раз зізнавався мені: «Ваш тато був для мене найдорожчим, найближчим другом і соратником. Ми з ним під час тих тривалих прогулянок стільки наговорили, що вистачило б на десятки томів». Думками вони часто повертались під волинське небо. Не раз відчував душею, як їх обох гнітила поведінка сталіністів–беріївців щодо місцевого населення. Вони вели себе не як визволителі, а як справжні окупанти. Я був якось свідком такого діалогу між моїм татом і Дімаровим. Останній зболено запитав: «А чи не здається вам, Юхиме Антоновичу, що й ми з вами до певної міри там були окупантами, причетними до подій, що коїлися тоді в Західній Україні, зокрема й на Волині?». «Так, — скрушно відповідав опонент й одразу ж уточнював: — Але окупантами гуманними».

— Юхим Антонович не побоявся приятелювати із опальним Матвієм Михайловичем Шестопалом, — кажу.

— Так, — зголошується Станіслав Юхимович. — Такий вчинок багато чого вартий. Беручи приклад із батька, без вагання підписався на захист цієї славної людини. Я тоді працював на радіо. Оскільки був безпартійним, то з партії мене не могли виключити, от тільки понизили в посаді. А багатьом моїм побратимам помстилися отим злощасним виключенням, що тягло за собою дуже сумні наслідки. Коли Матвій Михайлович опинився в надзвичайно скрутній ситуації, моя мама готувала обіди й для нього, які я постійно йому приносив… Сумно про це згадувати. Дуже втішаюся тим, що хоч сьогодні Україна не забула свого достойного сина, гідно шанує його пам’ять.

Реклама Google

Станіслав Юхимович із пієтетом згадує відрізок життя в Луцьку. На той неспокійний час припадають його дитячі роки, навчання в середній школі № 1. На його думку, саме в столиці Волині він визначився зі своєю подальшою долею. А поштовхом до цього став гість – журналіст із Канади Петро Ількович Кравчук, який розбудив у ньому інтерес до зарубіжної української людності, коли гостював у Луцьку в Лазебників. Звичайно ж, тоді, в далекому 1949 році, Станіслав і гадки не мав, що об’їздить трохи не увесь світ і не раз зустрічатиметься за океаном зі своїм натхненником.

З любов’ю згадуючи Волинь тих часів, Станіслав Юхимович дає зрозуміти, що загальна бідність торкнулася і їхньої сім’ї, дарма що її глава обіймав посаду відповідального редактора обласної газети. В голодному сорок сьомому і йому, Станіславу, випало скуштувати макухи замість хліба. Згодом рятував невеличкий городець біля будиночка на три родини, де мешкали Лазебники, Дімарови і сім’я редакційного водія естонця Сермуса.

— Нестримно пливуть роки, — каже Станіслав Юхимович. — Багато світу судилося мені побачити, а ось на нашій милій Волині давненько не бував. А так хочеться провідати цей край, пройтися стежками свого дитинства, відвідати школу, де вчився і звідки потрапив у Київський університет імені Тараса Шевченка, ще й ще раз поклонитися тим місцям, де бували ми з татом і які полонили нас своєю красою.

Андрій МЕЛЬНИЧУК,
заслужений журналіст України.

м. Київ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel